cover image
Egyéb

Világliga-selejtezők: egyik sem lesz sétagalopp

2013. szeptember 26. 18:59

Nemigen lesz üresjárat a férfi és a női Világliga-selejtezőkben, sem a férfiaknak, sem a lányoknak: két hármas csoport, kemény ellenfelek és mérkőzések, novembertől áprilisig.

Az elmúlt szezon kifejezetten jól sikerült a Világligában, hiszen mindkét együttesünk bejutott a Szuperdöntőbe, a férfiak ezüstéremig mentek Cseljabinszkben, míg a lányok negyedikek lettek Pekingben. A selejtezőkben akkor is akadt leküzdendő akadály bőven, hiszen a lányok az olimpiai ezüstérmes (2013-ban később világbajnok) spanyolokkal és az akkor még világbajnoki címvédőnek számító görögökkel voltak egy trióban, míg az uraknak a szintén olimpiai ezüsérmes olaszokkal kellett megküzdeniük a kellemetlenkedésre ugyancsak képes oroszok és románok mellett.

Fotó: Kovács Anikó

Fotó: Kovács Anikó

Nos, az előttünk álló szezonban a görögök, mint eposzi kellékek továbbra is megmaradtak, olyannyira, hogy immáron nem csak a lányoknak, de a fiúknak is meg kell harcolniuk velük, emellett a hölgyek még meccselhetnek az olaszokkal, míg Barcelona aranyérmes hőseinek a horvátok jutottak a sorsolásnál.

Azaz a férfiak két olyan együttessel akasztanak tengelyt, amelyeket a visszavágás vágya is fűt, hiszen a görögöket az negyeddöntőben, a horvátokat pedig az elődöntőben vertük meg a világbajnokságon. A tavalyi sorozatban mindkét vetélytárs elvérzett amúgy a selejtezőkben: egy csoportban voltak akkor is, ám Montenegró megelőzte őket.

Benedek Tibor nem is titkolta, hogy alakulhatott volna jobban is a sorsolás. „Ez egy erős csoport, és az kevésbé ideális, hogy háromfős. Jobban örültem volna, ha négy helyett hat meccset játszunk. Mindkét rivális nagyon jó, és ezt figyelembe véve a jövő nyári felkészülési tervünket kétféleképpen kell megírni. Az egyiket annak mentén, hogy kijutunk a szuperdöntőre, a másikat pedig arra az esetre, ha ez nem sikerül. Azt is hozzáteszem, hogy a Világliga egy lehetőség számomra, számunkra, hogy tovább építsük a csapatot. Sok fiatal játékost is szeretnék kipróbálni a sorozatban, de a fő cél természetesen az, hogy ott legyünk a szuperdöntőben.”

A férfiaknál egyébként a másik két csoportot elnézve egyértelmű, hogy a szerbek vidáman vitorláznak majd a Szuperdöntőbe, az oroszok és a románok aligha nehezítik meg a dolgukat, míg a harmadik csoportban az olasz–montenegrói párharc igencsak pazarnak ígérkezik, avagy ott a világbajnokság másik elődöntőjének visszavágója zajlik majd.

A lányoknak az elmúlt évben két, a korábbiakhoz képest igen haloványan teljesítő csapattal kell meccselniük. A görögök a 2011-es vb-arany óta folyamatos mélyrepülésben vannak: nem jutottak ki az olimpiára, az idén pedig lemaradtak a vb-elődöntőről is, igaz, a kettő között Eb-döntőt vívtak. Speciel épp az olaszokkal, ám a két gárdának az eindhoveni fellépés volt az utolsó sikerélménye, hiszen az olaszok eléggé harmatosan szerepeltek Londonban, a pekingi VL-döntőben és Barcelonában is. Ugyanakkor a hármasból két csapat lép tovább, azaz ennek az akadálynak a megugrása mindenképp várható a mieinktől – még ha a másik trióban aligha esedékes „vérzivatar”, amint az Merész András szavaiból is kiderül.

Fotó: Kovács Anikó

Fotó: Kovács Anikó

„Annak, hogy az olaszokkal egy csoportban vagyunk, egy szempontból mindenképp örülök: a négy, olasz bajnokságban szereplő játékost eggyel kevesebb alkalommal kell megutaztatni. Persze a spanyoloknak és az oroszoknak a másik csoportban könnyebb a helyzete, mert a britek ellen borítékolható a sikerük. Mi is szeretnénk továbbjutni, mert a selejtező és a szuperdöntő is jól illeszkedik az Eb-felkészülésünkbe. Két jó csapatról van szó, annak ellenére, hogy a vb-n mögöttünk végeztek, a hat azonos képességű együttes közé sorolhatók, még ha átalakulóban is vannak. A Világligát arra használjuk majd, hogy a lehető legjobb összeállítású Eb-csapatot kialakítsuk. Olyan nagy kísérletezés nem lesz, mint legutóbb, körülbelül 16-18 játékos szerepeltetése várható.”

Ami pedig a menetrendet illeti, a férficsapat november 12-én kezd itthon a görögökkel, míg a lányok december 17-én indulnak először hadba, szintén itthon, az olaszok ellen – és jó hír, hogy mindkét csapatunk itthon vívja az utolsó, a továbbjutás szempontjából alighanem ugyancsak fontos meccsét.

Csoportbeosztás, menetrendek: 

Férfiak:

A-csoport: Szerbia, Oroszország, Románia
B-csoport: Magyarország, Horvátország, Görögország
C-csoport: Montenegró, Olaszország, Németország, Szlovákia

A magyar férfiválogatott mérkőzései:

2013-ban:


November 12.: Magyarország–Görögország

2014-ben: 

Január 14.: Horvátország–Magyarország
Február 11.: Görögország–Magyarország
Április 15.: Magyarország–Horvátország

Nők:

A-csoport: Spanyolország, Oroszország, Nagy-Britannia
B-csoport: Magyarország, Görögország, Olaszország

A magyar női válogatott mérkőzései:
 
2013-ban:

December 17.: Magyarország–Olaszország

2014-ben:

Január 21.: Görögország–Magyarország
Március 18.: Olaszország–Magyarország
Április 22.: Magyarország–Görögország
Vízilabda hírek
világliga