cover image
Egyéb

Universiade: tessék bizonyítani!

2017. augusztus 17. 20:19

Magyar idő szerint péntek hajnalban a női, reggel pedig a férfiválogatott kezdi meg a szereplését a tajvani universiadén.

„Következik az universiade, ami fontos a csapatban szereplő játékosoknak is, aztán hátravan még a nyárból az U20-as világbajnokság, ami szintén komoly bizonyítási lehetőség a nemzetközi porondon. Ez a két világverseny meghatározó abból a szempontból, hogy rövid, vagy hosszabb távon kire számíthatok a jövőben" - mondta a felnőtt-világbajnokságot értékelő interjúban Bíró Attila, ezzel is jelezve, hogy súlya van a tajvani universiadének. Amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a kapitány a világbajnoki bő keretből kimaradó öt játékost irányította át a Mihók Attilával közösen vezetett csapatba, majd a vb-n szereplő Gurisatti Gréta és Szilágyi Dorottya is csatlakozott a gárdához.
 
A csapat nagy része a tornát megelőző két hétben Sanghajban edzőtáborozott, a kapitány, a két játékos és Horváth Ákos gyúró pedig augusztus 10-én indult a többiek után. Augusztus 18-án pedig - egy nappal az universiade hivatalos megnyitója előtt - már jöhet a rajt: a magyar válogatott Japán ellen kezd, itthoni idő szerint 4:20-kor. A folytatásban kétnaponta pedig jöhet a brit, a kanadai és az orosz válogatott, majd pihenőnap nélkül a csoportküzdelmeket záró Új-Zéland elleni párharc.
 
A férfimezőnyt néggyel több csapat alkotja, mint a nőit, így itt nem két hatos, hanem négy négyes csoportba sorolták a szervezők a válogatottakat. Märcz Tamás együttese augusztus 18-án Kanadával, 20-án Szerbiával, míg 21-én Dél-Afrikával találkozik. Mint arról beszámoltunk, a szakvezetőnek közvetlenül az indulás előtt kellet még cserélnie, mivel a csapatkapitány Kovács Gábor az ujját törte. Az OSC pólósa helyett a két évvel ezelőtti győztes csapatban szereplő Illés Sándor került a keretbe, a csapatkapitány pedig Jansik Szilárd lett.
 
„Amikor a kerethirdetés volt, akkor is reménykedtem benne, hogy utazhatok, aztán az nem jött össze, és sajnálom, hogy Kovács Gábor sérülése által kerültem be a csapatba, de ha már így alakult, egy pillanatig sem gondolkoztam, hogy éljek-e a lehetőséggel - mondta Illés Sándor, aki a Honvéddal a felkészülés harmadik hetében járt, ami még nem a topforma időszaka. - Pár nap munkával ezt meg lehet oldani, jó erőben vagyunk, sokat úsztunk, csak gyors még nem vagyok. A világbajnokság alatt figyeltem a válogatott meccseit, és a kapitány azt mondta, nagyjából ugyanaz a taktika, így ezzel valamelyest tisztában vagyok."
 
Amit Bíró Attila mondott a női válogatottról, az Märcz Tamás férfiegyüttesére is igaz: a kerettagoknak komoly lehetőség az universiade arra, hogy bizonyítsák, a felnőttválogatottnál is számolni kell velük. Ha pedig ennek megfelelően teljesítenek a játékosok, akkor mindkét válogatottunk szép eredményeket érhet el.
 
UNIVERSIADE 2017, TAJVAN

FÉRFIAK
A keret
Kapusok: Kardos István Gergely (Szolnok), Lévai Márton (Debrecen)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Eger), Bundschuh Erik (OSC), Gyárfás Tamás (Honvéd), Illés Sándor (Szeged), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (Eger), Kovács Péter (BVSC), Lőrincz Bálint (Eger), Német Toni (OSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (Szeged)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)


A csoportbeosztás
A-csoport: 
Tajvan, Franciaország, Dél-Korea, Nagy-Britannia
B-csoport: Olaszország, Ausztrália, Hollandia, Argentína
C-csoport: Magyarország, Szerbia, Kanada, Dél-Afrika
D-csoport: Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Románia
 
NŐK
A keret
Kapusok: Bolonyai Flóra (BVSC), Kiss Alexandra (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta(Dunaújváros), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Kövesdi Vivien (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Menczinger Kata (Dunaújváros), Parkes Rebecca (Eger), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros),Vályi Fanni (Dunaújváros), Ziegler Diána (Dunaújváros)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)
 
A csoportbeosztás
A-csoport: Kanada, Oroszország, Magyarország, Japán, Nagy-Britannia, Új-Zéland
B-csoport: Ausztrália, Olaszország, Egyesült Államok, Franciaország, Argentína, Görögország
Vízilabda hírek
universiade