cover image
Egyéb

Komolyan veszik az universiadét

2017. augusztus 16. 18:05

Kedden utazott el a Märcz Tamás vezette férfiválogatott a tajvani universiadére, ahol pénteken játssza az első mérkőzését.

A női válogatott tagjai Mihók Attila vezetésével már másfél hete Kínában készülnek – a gárdához később csatlakozott Bíró Attila kapitány, Horváth Ákos masszőr és két játékos, Gurisatti Gréta, illetve Szilágyi Dorottya –, míg a férficsapat itthon hangolt az universiadére, és Märcz Tamás kapitánynak még az utolsó pillanatban kellett cserélnie, Kovács Gábor ujjtörése miatt Illés Sándor szerepel a megméretésen.
 
„Kaptam azért részleges információkat az ellenfelekről, a csoportunkban lévő szerbek például erős csapattal érkeznek, a vb-n szereplők közül jön Randjelovics, Ubovics és Jaksics is – kezdte Märcz Tamás kapitány. – Az olasz keretben szereplő játékosok ismerősek lehetnek a utánpótlásedzők számára, magam is tudom, kikről van szó, hozzánk hasonló koncepcióval, hasonlóan lendületes fiatal , de rutinos csapattal érkeznek. Az orosz keret nagyjából fele megegyezik a vb-n látott erős együttessel, velünk együtt ez a négy csapat lehet a legerősebb.”
 
A szövetségi kapitánytól megtudtuk, hogy a szervezők nem követték a nemzetközi szövetség lebonyolítási rendszerét, így pedig az a helyzet állt elő, hogy szinte biztosan a csoportellenfél szerbekkel játszik a magyar válogatott a negyeddöntőben. A csoportkör után ugyanis a C-csoport csapatai (itt vannak a mieink is) az A-jelű kvartett tagjaival negyed- és elődöntőben, míg a másik ágon a B- és a D-csoport válogatottjai küzdenek egymással, a két ág pedig csak a döntőben ér össze.
 
„Így kevesebb jó meccsünk lesz, mint szerettem volna, a japán, olasz, orosz hármas biztosan jó erőt képvisel, ezek közül a csapatok közül azonban csak eggyel találkozunk majd a végén – folytatta Märcz Tamás. – Szinte biztos, hogy a szerbekkel negyeddöntőzünk, az lesz a legfontosabb meccs, a győztes pedig gyakorlatilag besétálhat a fináléba. Szeretném, ha ezt a meccset győztesként vívnánk meg.”
 
A szakember hozzátette, több csapatról majd csak a helyszínen derül ki, mennyire erős, de úgy látja, hogy sok más nemzetnél is komolyan veszik az universiadét. A kapitány számára egy plusz lehetőség a torna arra, hogy együtt dolgozzon azon játékosokkal, akik esélyesek a válogatottba kerülésre, és élesben, illetve testközelből kaphat képet róluk, ami segítheti majd a keret kijelölését az őszi megméretésekre. A tervek szerint a világligában indul a férfiválogatott, és a most alakuló Európa-kupában való részvétel is elképzelhető.
 
A férfi Universiade-keret
Kapusok: Kardos
 István Gergely, Lévai Márton
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Bundschuh Erik, Gyárfás Tamás, IllésSándor, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Kovács Péter, Lőrincz Bálint, Német Toni, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás

Universiade, 2017, Tajvan - a csoportbeosztás
Férfiak
A-csoport: 
Tajvan, Franciaország, Dél-Korea, Nagy-Britannia
B-csoport: Olaszország, Ausztrália, Hollandia, Argentína
C-csoport: Magyarország, Szerbia, Kanada, Dél-Afrika
D-csoport: Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Románia 
 
Vízilabda hírek
universiade ferfiak marcz