cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Búcsúszavak - előttük egy új lépcsőfok

2017. augusztus 14. 19:49

Az U20-as világbajnokság után a negyedik helyen végző magyar válogatott játékosai értékelték a belgrádi történéseket, egyúttal köszönetet mondtak az utánpótlás-edzőknek, akik tanították, okították őket. Ahogy mondták, „Most kezdődik a felnőtt élet."

Balázs Miklós videoelemző a Belgrádból hazafelé tartó buszúton segített honlapunknak, íme, hét játékos, köztük a vb gólkirályának és legértékesebb játékosának, Manhercz Krisztiánnak az értékelése.  
 
Vogel Soma: „Nem szakmai szempontból szeretném megközelíteni ezt a világbajnokságot, sokan megtették. Ez volt az utolsó világversenye ennek a korosztálynak, számolgattunk, és vannak olyanok, akikkel nyolc-kilenc éve járunk válogatott edzésekre, edzőtáborokba. Nagyon hosszú és szép időszaka volt mindannyiunknak a pályafutásában. Sajnálom, hogy nem sikerült éremmel lezárni. Úgy indultunk el otthonról, hogy üres kézzel nem szeretnénk hazatérni, de így alakult. Összességében világbajnokságon negyedik helyezés szép dolog, mindenki boldogan emlékszik majd vissza erre a hétre. Szeretném megköszönni a fiúknak ezt a majdnem egy évtizedet, amit együtt töltöttünk. Most indul be mindenkinek igazán a pályafutása, mondhatni, most jön a neheze. Hatalmas a lépcső a junior- és a felnőtt válogatottság között, most kell még keményebben dolgozni, most kell még komolyabban venni az egészet. Remélem, lesznek olyanok, akikkel újra együtt játszom majd. Jövőre Manóval (Manhercz Krisztián) együtt folytatjuk, remélem, a többiekkel is lesz lehetőségem majd egy oldalon vízbe szállni. Ezúton szeretnék köszönetet mondani minden utánpótlás-edzőnek, akik segítettek a felkészülésben, segítettek abban, hogy erre a szinte eljutottam, nélkülük nem ment volna."
 
JuniorVB_SRB_HUN_20170813_Madar_David_023.jpg Manhercz Krisztián: „Elég eseménydús másfél héten vagyunk túl. Egy nagyon jó csoportkör után viszonylag magabiztosan tudtuk verni Montenegrót. Itt még éreztem a csapaton, hogy van bennük kellő lendület, de jött egy zárlat, egy holtpont Horvátország ellen az elődöntőben, amelynek következtében sajnos nem tudtunk bejutni a döntőbe. Ez azért elég nagy sebet okozott a csapatnak. Ennek ellenére fel tudtunk állni a padlóról, és játszottunk a hazai csapattal, Szerbiával egy bronzmeccset, ami kiélezett küzdelmet hozott, amit igazából a második negyedben veszítettünk el, amikor elengedtük őket 6-2-re. Onnan még próbáltunk felkapaszkodni, erőn felül teljesítettünk, de nem tudtunk egyenlíteni, így egygólos vereség lett belőle. Összességében elégedett vagyok, annak ellenére, hogy nem szereztünk érmet, és negyedikek lettünk. Nagyon erős korosztályról beszélünk, hiszen abból a nyolc csapatból, amely a legjobb nyolcban végzett, akármelyik megnyerhette volna a világbajnokságot. A tavalyi ezüstérmes Olaszország csak hetedik lett, a spanyolok, akik tavaly bronzérmesek voltak, most csak hatodikak lettek, tavaly mi lettünk hetedikek, most bejutottunk a legjobb négybe, egy meccsen itt akár mi meg tud történni. Most így alakultak a dolgok. Két héttel a világbajnokság előtt az Egyesült Államok megverte a horvátokat, a szerbeket, az olaszokat, utána pedig nyolcadikak lettek itt. Nagyon erős mezőnyről beszélünk, amelyben azt gondolom, sikerült helytállnunk. Sajnálom, hogy ennek a korosztálynak ez volt az utolsó világeseménye, mert nagyon jón egyveleget alkotott a csapat. Most már mindenkinek tovább kell tekinteni, kezdődik a felnőtt élet."
 
Burián Gergely: „Az egyik szemem sír, a másik nevet...  Az alapvető célunk, hogy bejussunk a négy közé, sikerült. De az elődöntőt és a bronzmérkőzést elveszítettük ugye, emiatt csalódott vagyok. Jól kezdtük a világbajnokságot, az olaszok jól játékkal legyőztük, visszavágtunk nekik a tavalyi negyeddöntőért. Montenegrót is magabiztos játékkal vertük. Az utolsó két meccsünkön az emberelőnyös kihasználásunk nem volt olyan jó, mint korábban, akár a felkészülés során. Sok helyzetet kihagytunk, így nem tudtuk megnyeri a találkozót. Büszke vagyok a csapatra, mert a világon negyediknek lenni nem kis teljesítmény. Köszönöm nekik az elmúlt pár évet, amit velük tölthettem."
 
JuniorVB_SRB_HUN_20170813_Madar_David_013.jpg Vadovics Viktor: „Jól kezdtük a világbajnokságot, az olaszok voltak a csoportban a legnehezebb ellenfél, de sikerült őket jó védekezéssel 7-2-re megverni. A negyeddöntőben Montenegró ellen játszottunk, ami egyfajta változás volt a korábbi meccsekhez képest, mert előtte könnyebb meccsek voltak a csoportban. Sikerült bejutni a négy közé, de sajnos tovább már nem, mert a horvátoktól és a szerbektől is kikaptunk. A horvátok ellen jól védekeztünk, de a fórjainkat sajnos elég rosszul használtuk ki. A szerbek ellen ez egy fokkal jobban ment, de még mindig nem elégségesen. Kicsit csalódott vagyok a világbajnokság miatt, mert ez a csapat el tudott volna érni jobb eredményt, ugyanakkor sikerült a minimum elvárást hozni, hogy négybe kerüljünk. Annak örülök, hogy a tavalyi hetedik hely után sikerült mindez."
 
Zerinváry Lóránd: „Ez a világbajnokság egy nyolchetes felkészüléssel kezdődött, ami után összekovácsolódtunk, és megpróbáltunk minél jobban csapattá érni, ami sikerült is. A negyeddöntőig minden úgy ment a világbajnokságon, ahogy szerettük volna. Bejutottunk a legjobb négybe, a csoportban megvertük az olaszokat, a negyeddöntőben Montenegrót. A négyben nem jött ki a lépés. A horvátok ellen jó védekezéssel, de sok kihagyott helyzettel kaptunk ki 6-4-re. A bronzmeccsen a szerbektől kikaptunk 12-11-re, ami sokkal érdekesebb meccs volt, nagyon sok ítélettel, nagyon nagy szívvel játszottunk, de nem jól. Mindenki csalódott, de mégiscsak bent vagyunk a legjobb négyben. Ezen a világbajnokságon a legjobb nyolc közül bárki nyerhetett volna, annyira kiegyenlített volt a mezőny. Ezt a negyedik hely most nem csillog szépen, de később talán szép emlékké alakul majd. És arra fogunk emlékezni, hogy így együtt játszottunk utoljára, mint a junior-válogatott."
 
Szatmári Kristóf: „Csalódott vagyok a világbajnoksággal  kapcsolatosan, mert ebben a csapatba több volt, mint a negyedik hely. De azért jó, hogy ott vagyunk a világ legjobb négy csapata között. Köszönöm a csapattársaimnak és edzőimnek ezeket az éveket! Örömmel fogok visszagondolni rájuk."
 
Simon Henrik: „Két részre bontanám a világbajnopkságot. Úgy gondolom, hogy a csoportmérkőzéseken magabiztos győzelmeket arattunk, a negyeddöntőben jó játékkal vertük Montenegrót. Sajnos az utolsó akadályokat nem vettük jól, de én így is büszke vagyok, hogy ebben a csapatban játszhattam!"

A 2017-es U20-as férfi világbajnokság végeredménye: 1. Görögország, 2. Horvátország, 3. Szerbia, 4. Magyarország, 5. Montenegró, 6. Spanyolország, 7. Olaszország, 8. Egyesült Államok

A férfi U20-as válogatott vb-csapata
Kapusok: Csiszár
Boldizsár (Eger), Vogel Soma (Ferencváros)
Mezőnyjátékosok: Burián Gergely (Vasas), Csacsovszky Erik (Pécs), Lukács Dorian (Miskolc), Nagy Ádám (OSC), Manhercz Krisztián (Szeged), Simon Henrik (Vasas), Sélley-Rauscher Domonkos (UVSE), Szatmári Kristóf (Szolnok), Teleki András (KSI), Vadovics Viktor (Miskolc), Zerinváry Lóránd (KSI)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

Vízilabda hírek
Utánpótlás - Férfi junior válogatott
junior-válogatott
horkai györgy
vb
belgrád