cover image
Egyéb

Beérett a kilencéves munka

2017. augusztus 11. 9:09

A pekingi olimpia után többek között azért kezdte el dr. Molnár Tamás a játékvezetést, hogy bekerüljön abba a vérkeringésbe, amely magát a sportágat irányítja. Most, hogy beválasztották a FINA vízilabda technikai bizottságába is, úgy érzi, érdemben még többet tud tenni a sportágért.

A világbajnoki döntő reggelén, tehát egy igencsak felfokozott érdeklődéssel teli napon szivárgott ki a hír: a FINA Bureau ülésén hét magyart választottak be a különböző testületekbe, köztük dr. Kemény Dénest és dr. Molnár Tamást.
 
A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke korábban is tagja volt az edzőbizottságnak, most már azonban alelnökként is tevékenykedhet benne, míg az egykori kiváló, háromszoros olimpiai bajnok center, MVLSZ-alelnök a vízilabda technikai bizottság tagja lesz, ahol a 2000-2009 és 2013-2017 közti időszakban nem volt magyar tag. Ezért is örömteli, hogy Salamon Ferenc, illetve Martin György után újra lesz képviselőnk itt. A technikai bizottság vezényli le a világversenyeket, ők irányítják a nemzetközi szakmai döntéseket, ezért mindenképpen örömteli és presztízsértékkel bír, hogy magyar tagja is lesz a bizottságnak.

„Ha Tamás jól teszi a dolgát, akkor koránál fogva hosszabb távon is be tudunk rendezkedni arra, hogy ő a bizottság tagja lesz, ami a lehető legjobb felállás, hiszen a LEN-nél is tag, a dupla jelenlét pedig nagyobb erővel bír" - fogalmazott Kemény Dénes. S noha a FINA hivatalosan még azóta sem hozta nyilvánosságra a bizottságok tagjainak új névsorát (erre a hírek szerint már nem kell sokat várni), most megkérdeztük Molnár Tamást, miként tekint erre a feladatkörre.
 
4Y3A7553.jpg „Minden szempontból nagy lehetőség arra, hogy tevékenyen részt tudjak venni a sportág alakításában. Tudva a névsort, feltétlen ki kell emelni, hogy új korszak kezdődik a nemzetközi pólóban, hiszen az emberemlékezet óta ott lévő, vezető tisztséget betöltő Gianni Lonzi kikerült, ennek eredményeként pedig más szelek fognak fújni..." - kezdte válaszát a sportdiplomáciai útvesztőben egyre markánsabban kiigazodó bajnokunk, aki saját jövőjével kapcsolatosan így fogalmazott: „Hosszú, kilencéves útnak a végeredménye, hogy most a nemzetközi szövetségben egyik legfontosabb bizottságában is dolgozhatok. A pekingi olimpia után többek között ezzel a céllal kezdtem el a játékvezetést. Beválasztásom kapcsán meg kell még említenem Gyárfás Tamás és Salamon Ferenc nevét, köszönöm nekik a támogatást."
 
Tekintettel arra, hogy az európai és a nemzetközi szövetség között érezhetően feszült a sportdiplomáciai helyzet, a mindkét szervezetben betöltők, így a mieink is jelentős kihívással néznek szembe - „Előbb-utóbb csak lenyugszanak a kedélyek, és mindenki a saját feladatára koncentrál. Mert azokból van bőven - tette ehhez hozzá Molnár Tamás, aki a FINA technikai bizottsággal kapcsolatosan még megjegyezte: „Két hölgy is bekerült, amit üdvözítőnek tartok, fontos ugyanis, hogy a legfőbb vízilabdás plénumban ily módon is képviseli valaki a szakágat. A névsort a másik oldalról vizsgálva talán kijelenthetem, komoly lehetőségem van arra, hogy érdemben tenni tudjak a sportágért, ezen belül a magyar pólóért. A játékvezetéssel kapcsolatos képzésekre, küldésekre reményeim szerint komoly ráhatásom lesz."
 
Mint említette, a hazai szövetségben vállalt feladatai nem változnak, ami pedig a szegedi férficsapatot illeti, megjegyezte: „Erkölcsi kötelességemnek érzem, hogy sikerüljön biztos lábakra tenni a városban a vízilabdát. Ez rettentő nehéz feladat, de munkatársaimmal nem adjuk fel." A ki tudja, mióta ígért fedett uszoda a remények szerint végre valóban felépül Szegeden, ami kiindulópontja lehet a történetnek.
 
4Y3A8227.jpg Alkalmasint zárszóként kötelességünk feltenni a kérdést az uszodákban csak „Papeszként" szólított bajnoknak, hogy egyáltalán lábra tud-e állni mostanság - természetesen rögvest kontráz, ahogy a zrikára illik: „Azért nem eszik olyan forrón a kását! Ugyan nem ugyanazokkal a fizikai paraméterekkel, mint egykor, de ez a csapat ma is a szó klasszikus értelmében vízilabdázik. Mindig is az volt az erősségünk, hogy a 13-14 egyforma képességekkel rendelkező játékos közül adott napon megvan az a három-négy, aki kimagaslóan játszik. De ami persze most ennél fontosabb, az maga az élmény, a hangulat, ami jellemzi a meccseinket. Az emlékek felidézése csodálatos dolog, a közönséggel együtt fantasztikus órákat töltünk együtt." Ez ma sem lesz másként, avagy 19 órától negyeddöntőt játszik a Millennium az amerikai Darkside Waterpolo csapata ellen a Masters világbajnokságon.

Vízilabda hírek
molnár tamás
fina