cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

Horkai György: „Van még itt dolgunk!”

2017. augusztus 7. 11:55

Az U20-as világbajnokságon ma szünnap vár a magyar válogatottra. Az olaszok elleni pazar győzelem (7–2) után már szabad előre tekintetni, és készülni a pénteki negyeddöntőre.

Kell-e mondani, kiváló a hangulat Belgrádban csapatunk háza táján, az olaszok elleni 7–2-es győzelem után felszabadult kicsit a társaság, ami érthető, hiszen igencsak vissza akartak vágni a fiúk a tavalyi, meglehetősen ellentmondásos Eb-vereségnek. Visszavágtak, méghozzá a legjobbkor, a világbajnokságon.

„Nagyon jó meccset játszottunk. Összeállt a védekezés, remek blokkok, jó ütemű szerelések, és Soma is fantasztikusan védett – értékelt a kapitány, Horkai György. – Úgy érzem, mindenkiben benne volt a tavalyi meccs, mindenki pluszban bizonyítani akart. Tudtuk, hogy játékban jobbak vagyunk, igyekeztünk erre apellálni. Kihúztuk a méregfogukat, figyeltünk, hogy ne tudjanak lefordulni. Kihagytunk öt-hat fórt, ami meg volt játszva, ami előrelépés. Ilyenkor nem haragszom, ha megjátsszuk a fórokat, és a kapus véd, az benne van a játékban. Márpedig a kapusuk jól védett. Teleki Andris keze megsérült, jegeltük, Simon Henrik csodálatosan játszott, így még nem teljesített a válogatottban, látszott rajta, van némi törleszteni valója a tavalyi után. Le a kalappal előtte és a többiek előtt is, ez igazi erődemonstráció volt!”

Tekintettel arra, hogy Dél-Afrika kiütése (26–2) és Olaszország legyőzése (7–2) után kedden Egyiptom (10:20), szerdán pedig Kanada (19:20) vár a mieinkre, biztosra vehető a csoportelsőség, a legjobb nyolc közé jutás. Miként Horkai György fogalmazott: „Útválasztó volt az olaszok elleni csata. Az egyik sziklásabb, rögösebb, hiszen kell egy nyolcaddöntőt játszani az amerikai, orosz, görög trió egyikével, majd negyeddöntő a szerbek ellen – megcsinálható, mindazonáltal örülünk, hogy nem erre kerültünk. A csoportelsőség ugyanis azt jelenti, hogy ott vagyunk a legjobb nyolc között, és a spanyol-montenegrói mérkőzés vesztesével találkozunk a négy közé jutásért. Ez sem sokkal kisebb erőfelmérő persze, hiszen az egyik csapatban három, a másikban két játékos is ott volt például a budapesti világbajnokságon!”

A Spanyolország–Montenegró partit kedden 19:20-kor rendezik. A vesztes kerül a mieink ágára, hiszen abban a csoportban (B) – amelyet mindkét riválisukat legyőzték már, Horvátország végez majd az élen – a harmadik helyen zár, és nyolcaddöntőt vívhat a C-csoport másodikjával, minden bizonnyal Ausztráliával.

„Bárki is legyen az ellenfelünk, elvárjuk magunktól a négy közé jutást! – tette hozzá a kapitány. – Rendben van, hogy igazi erődemonstrációt tartottunk az olaszok ellen, de mindez csak akkor ér valamit, ha bejutunk a négy közé. Azt hiszem, az ellenfelek számolnak is ezzel, tekintélyt parancsolóan játszottunk eddig, két gólt kapni egy olasz válogatottól igencsak figyelemre méltó eredmény. De hangsúlyozom, van még dolgunk! Szóval örültünk, de már előre tekintünk. Nem lebecsülve Egyiptomot és Kanadát, azokat a csoportmeccseket magabiztosan meg kell nyernünk, éppen ezért készülünk már a negyeddöntőre. Ma nem játszunk, de lesz konditermi edzésünk, készülünk, hogy fizikálisan bírjuk majd a végét.”

A montreali olimpiai bajnok azt is hozzátette, hogy a 30 fokos víz igencsak megnehezíti a játékosok dolgát, olyanok is alig kapnak néha levegőt a vízben, akik zsinórban három meccset is képesek lennének alapból lejátszani – mint például Vadovics Viktor. A szervezők egyelőre tehetetlenek, úgy tűnik, az időjárás enyhülésében bíznak. „Ez nem a budapesti világbajnokság… – ezt a mondatot már többször hallottam itt a FINA vezetőinek a szájából. Nem győzik dicsérni a magyar szervezést, amit azért jó hallani” – zárta Horkai György.

Az olaszok elleni magyar gólok:


Vízilabda hírek
Utánpótlás - Férfi junior válogatott
junior-válogatott
horkai györgy
vb
belgrád