cover image
Egyéb

Masters vb: több csapatra is érdemes figyelni

2017. augusztus 6. 13:23

Hivatalossá váltak a 17. FINA Masters Világbajnokság vízilabdatornájának csapatnévsorai. A főszereplők a sportágért eredményektől függetlenül rajongó, (fél)amatőr játékosok, akik energiát, pénzt és időt nem sajnálva hódolnak a vízilabdának, de mellettük akad egy-két nagyobb név is a Millennium olimpiai bajnokokat felvonultató csapata mellett is.

A masters.fina-budapest2017.com oldalon olvasható cikk arról is beszámol, hogy a mezőny legidősebb játékosa a 70+-os kategóriában vízbe ugró 80 esztendős Milan Cambor lesz, ő 1937. május 22-én született, a Blue Thunder Mastres együttesében játszik majd a Margitszigeten, a világbajnok, olimpiai ezüstérmes Kásás Zoltán csapattársaként.

A legnagyobb figyelem minden bizonnyal a Benedek Tibor, Biros Péter, Fodor Rajmund, Gergely István, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Märcz Tamás, Molnár Tamás, Steinmetz Barnabás, Szécsi Zoltán, Székely Bulcsú, Varga Tamás, Varga Zsolt és Vári Attila összeállítású, Millennium néven induló klassziscsapatot kíséri majd a 40+-os kategóriában. Kósz Zoltán, aki dr. Kemény Dénes mellett a parton dirigál majd nem felejtett el köszönetet mondani azoknak, akik segítették a csapat felkészülését: „Azt sokan látták, hogy edzőmeccset vívhattunk Balatonfüreden az Oázis SC-vel, de együtt készültünk az U15-ös csapattal, sőt az Universiade-együttessel is. Ám azt nem sokan tudják, hogy Pázmányi Gábor, a Budapesti Vízilabda Szövetség elnöke, a MAFC játékosa volt az első, aki segítségünkre sietett és felajánlotta, hogy bármikor mehetünk a csapathoz edzésekre, edzőmeccseket játszani – éltünk ezzel a lehetőséggel. Köszönjük neki is!”

A csapat csoportellenfele lesz a török Galatasaray, amelynek soraiban két magyar játékos is helyet kap, PerselyJózsef, illetve a 287-szeres válogatott, világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok Vincze Balázs.

„Nem egyedi esetről van szó, hiszen már kétszer játszottam a Galatasarayjal masters tornán. Mint ahogy játszottam a 2013-as Universiade-válogatott felkészülési időszakában is, amikor Isztambulban jártunk a válogatottal. Ebben a csapatban olyanok játszanak most, akik rövidebb vagy hosszabb ideig a klub alkalmazásában álltak. Felhívtak a klubtól, ahogyan Persely Józsefet is, és mindketten igent mondtunk, nem volt kérdés. Ez a mostani masters vb az elit vb és a helyszínek miatt nagyobb publicitást kap a korábbiaktól, ez biztos jót tesz a vízilabdasportnak. Ez egy reggeltől estig tartó rendezvény, ahol mindenki megtalálhatja a számításait, a számára érdekes eseményeket" - mondta a jelenleg Szombathelyen szakmai igazgatóként tevékenykedő Vincze Balázs, aki az első, Millennium elleni csoportmérkőzésen még nem játszik, a második csoportkörben viszont már ott lesz a vízben.

A 35+-os korosztályban a Bajnokok Ligája-győztes Bárány Attila, Bereczki Miklós és a KEK-győztes, Universiade-győztes Pelle Balázs is erősíti a Bull's Blood, azaz az Egri Bikavér csapatát.

A45+-os mezőnyben induló Ybl-Octopus soraiban tudhatja a kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki ezüst- és bronzérmes Tóth Frankot.

Ott lesz a mezőnyben a magyar masters hagyományokat nagy sikerek mentén ápoló, Kazanyban világbajnoki címet szerző Vidám Vízilovak, amely idén is jó eséllyel pályázik a dobogóra, a csapat tagja Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem professzora is, az elit világbajnokság orvosi és egészségügyi feladatait ellátó csapat szakmai irányítója.
Az 55+-os MC Walrus gárdáját erősíti Montreal olimpiai bajnok vízilabdázója, az évek óta Brazíliában élő Sudár Attila.

A magyar vízilabda erősségét mutatja, hogy a legkülönbözőbb csapatokban bukkannak fel magyar nevek, azaz lesz mód csemegézni a világbajnokság során.

A magyar férficsapatok a masters vb-n:
MAFC Masters (30+), Neptun VSC (30+), ESE 80 (35+), Hungarian Bull's Blood (35+), Millennium HUN (40+), Oázis SC (40+), OSC Senior (40+), Budai LTD (45+), Tungsram (45+), Ybl-Octopus (45+), Happy Hippos (50+), Sunday Boys (50+), Sunday Boys (55+), MC Walrus Budapest (55+)

A nőknél a világ- és Európa-bajnok magyar kiválóságokat, így többek között Stieber Mercédeszt, Drávucz Ritát, Primász Ágnest, Rédei Katát, Pelle Anikót, Szalkay Orsolyát tömörítő Budakalászi SC a 30+-os korosztályban indul, hasonlóan a másik magyar indulóhoz, a Bánki VSE-hez.

A korosztály csapatai: Budakalászi SC (magyar), The Olympic Club (amerikai), KINEF Kirishi (orosz), English Roses Masters Water ERME (brit), Bánki VSE (magyar), Bay Area Masters (amerikai), Eimsbütteler Turnverband (német)

Az amerikai The Olympic Club legnagyobb játékosa, és egyben az egész vízilabdatorna, sőt, az egész női vízilabdasport legeredményesebb pólósa az olimpiai bajnok, kétszeres olimpiai ezüst-, egyszeres bronzérmes, háromszoros világbajnok, Világkupa-győztes, hétszeres Világliga-győztes Brenda Villa.

Az olasz ASG Argentario együttesében, a 35+-os kategóriában csapattagként találkozhatunk az 1994-ben világbajnoki címet szerző magyar válogatott tagjával, Rafael Irénnel.  
A 30+-osok mezőnyében induló német Eimsbuetteler csapatának tagja Bujka Viktória, a magyar válogatott kiválóságának, Bujka Barbarának testvére.
 
A masters-vb vízilabdás rajtlistája ITT érhető el, míg a programot ITT találják meg.
 
forrás: masters.fina-budapest2017.com
Vízilabda hírek
masters vizilabda