cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

VB 2017: emberfeletti teljesítmény

2017. augusztus 1. 8:00

Märcz Tamás szövetségi kapitány a döntő óta nem alszik jól, de úgy véli, emberfelettit nyújtott a csapat, s noha a következő időszakban hároméves ciklusban gondolkodik, minden világversenyre úgy utazik majd a csapat, hogy meg akarja nyerni az éppen előtte álló meccset.

„Mostanában nem alszom jól valamiért – jegyezte meg Märcz Tamás szövetségi kapitány, amikor az elvesztett vb-döntő került szóba. – A világbajnokság alatt nyugodt voltam, éreztem, hogy minden rendben a csapat körül, és ez nyugodtságot adott. Fantasztikus élmény volt a vb, várakozáson felül teljesített a csapat, nemcsak magunk szerint, hanem a szakma és a közvélemény szemében is. Amikor egy csapat döntőt játszik, akkor azt mondják, az ezüstérem már zsebben van, és csak az aranyért megy, de összességében ez egy megnyert ezüstérem. Hosszú volt az út amíg odaértünk, folytonos és jó volt a játék, és ahogy vártam, a vb alatt javultunk is, és egyre egységesebbek voltunk.”

A szövetségi kapitány a finálé kapcsán hozzátette, történt egy-két olyan dolog, ami addig nem esett meg a világbajnokság során, adódott néhány olyan szituáció, amire nehéz felkészülni, de mindennel együtt csak gratulálni tud a játékosoknak, akik emberfelettit nyújtottak. Märcz Tamás ezúttal is megköszönte a szurkolók támogatását, mondván nem lehet elégszer kifejezni a hálájukat azért a buzdításért, amit a drukkerektől kaptak a két hét során. Rengeteg elismerő üzenetet és gratulációt kapott.

A jövőt illetően Märcz Tamás úgy véli, az unviersiade után – ott is ő a csapat szakmai vezetője –, a nyár végén lesz idő arra, hogy elemezze a világbajnokságot. Az viszont már most egyértelmű, hogy az emberelőnyös és –hátrányos játék sok mindent meghatároz. Ebben a műfajban mindenképpen javulni kell, s nemcsak a felnőttválogatott, hanem az utánpótlás szintjén is. Ezzel pedig még stabilabb lehet a játék.

„Korábban arról beszéltünk, hogy most következik egy hároméves ciklus, ami azért az olimpia tükrében zajlik majd – folytatta a szövetségi kapitány. – Ez nem azt jelenti, hogy lemondunk arról, hogy például a jövő évi Európa-bajnokságon jól szerepeljünk, de talán bátrabban hozzá lehet nyúlni játékosokhoz, ki lehet őket próbálni. Hamarosan eldől a világliga-szereplés kérdése, az is egy plusz lehetőség lehet. De az universiade is ilyen, előremutató a jövőt illetően, sok olyan játékos van a keretben, aki a három év alatt beverekedheti magát a válogatottba. Azt viszont azért nehezen tudom elképzelni, hogy amikor elmegyünk az Európa-bajnokságra, akkor az olimpia lebeg a szemem előtt, ott is nyerni szeretnék majd, ahogy itt is az volt a cél, hogy mindig az adott mérkőzést nyerjük meg.”

A világ vízilabdáját illetően Märcz Tamás nevetve megjegyezte, hogy a szerbek mögöttünk vannak, legalábbis úgy látta a dobogón. S noha most nem találkoztunk velük, a kapitány biztos benne, hogy a jövőben majd összefutunk a nagy riválissal. Az élmezőny kezd összeérni, a horvátok fizikailag felveszik a versenyt Szerbiával és Märcz Tamás hozzátette, mi is azon leszünk, hogy álljuk a versenyt ezen a téren. Egyre kisebb a különbség a szerbek és a többiek között, s erősek az olaszok, a görögök, akik a dobogós hármassal kiegészülve képviselik jelenleg a topvízilabdát.

„Vasárnap este volt egy közös vacsoránk a játékosokkal, egyelőre nem jelezte egyik játékos sem, hogy be szeretné fejezni a válogatott pályafutását – tudtuk meg Märcz Tamástól azután, hogy Varga Dénes elmondta, a következő nyáron nem szerepel a válogatottban. – Vannak nagyon fontos játékosaink, Dumi is ilyen. Nála sem erőltettem semmit, amikor szó volt arról, hogy visszatér a válogatottba, a tudtára adtam szeretném, hogy jöjjön, de ő hozta meg a döntést. Amikor jön egy játékos, akkor saját szívből és elhatározásból tegye. Ha egy fontos játékos úgy érzi, jönnie kell, akkor magának kell eldönteni, és a jövő nyár nagyon messze van egyébként, s minden döntést tiszteletben tartok.”
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
FINA VB 2017 - Hírek
märcz tamás