cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

VB 2017: Világbajnok Horvátország, ezüstérmes Magyarország

2017. július 29. 21:03

Férfiválogatottunk a fináléban rossz kezdés után talpra állt, négygólos hátrányát kiegyenlítette, de végül az olimpiai ezüstérmes 8–6-ra megnyerte a csatát.

Egy nap, amely korán kezdődött, amelyen korán reggel óta más se jár az ember fejében, mint az esti parti, amelyen itthon, a sportág Mekkájában, bölcsőjében, a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában világbajnoki döntőt vív a magyar férfi vízilabda-válogatott.
 
Leírni is libabőrt előidéző, hát még megélni!
 
Felvezetéseinket egész nap olvashatták, de este végre eljött az ideje a shownak. A nagy shownak. Kell-e mondani, csodálatos, leírhatatlan hangulatban vonultak be a csapatok, a magyar és a horvát együttes. Jóslások százai láttak napvilágot, ám mindenki egyetértett abban: őrült csata lesz.
 
Hát az volt.
 
Suknónak, a Recco ászának a villanásával kezdődött, majd Bijac fogta Hosnyánszky lövését. Aztán kihagytunk, túlbonyolítottunk egy fórt, avagy kicsit idegesen indult. Mondjuk nem csoda. Bezzeg ők Loncar révén betették az első fórjukat, 2-0-ra vezettek.  Hárai hozta a következő fórt, ám Manhercz, illetve Varga is a lécet találta telibe. Nagy Viktor védése (Setka lőtt) úgy kellett, mint egy falat kenyér. De miután elől megint nem mentünk semmire, és hátul elaludtunk, az ellépő és labdát kapó Jokovic ellen kapusunk tehetetlen volt - nem csoda, hogy Märcz Tamás 0-3-nál időt kért.  Az renden, hogy februárban, a Volvo-kupán 1-6-ról nyertünk ellenük 9-7-re, de ez a vb-döntő, meg kellett állítani valahogy idejekorán a riválist.  Kemények voltak a horvátok, Hárainak máris úszógatyát kellett cserélnie, mert leszaggatták róla...
 
Az első negyed végén sem sikerült: Macan fórban mázlival érte el a labdát, amelyet aztán ugyanekkora szerencsével juttatott a kapuba. 0-4-es negyeddel kezdtünk...
 
VB_20170729_Madar_David_010.jpg Aztán milyen jól indult a második! Jött a menetrendszerű Vámos-bomba, egy Nagy-védés hátrányban (Sukno), egy labdalopás Vámostól, majd egy Török-gól! Sőt kétszer a 3-4-ért támadhattunk, de hiába.  Ám miután elkezdtünk sokkal agresszívebben, jobban védekezni, és hátrányban sem találta a rést az olimpiai ezüstérmes, nem nőtt a különbség. Mezei „hozott a konyhára" egy kiállítást, időt kértünk. A fórmegjátszás sajnos nem sikerült, Manhercz lövését védte Bijac. Suknóét pedig Nagy Viktor! Hárai meglepetésre kontrát kapott, Nagy újabb bombát ütött ki, és volt még egy labdánk, de hiába. Bíztató volt, hogy nem kaptunk gólt a negyedben - így mentek a felek 4-2-es horvát vezetéssel a nagyszünetre.
 
VB_20170729_Madar_David_018.jpg Jól indult a harmadik etap is! Nagy védett, Mezei kiállítást brusztolt ki, Erdélyi pedig kíméletlen volt! Majd iszonyatos energiákat mozgósítva két egymást követő emberhátrányt védekeztünk ki. Varga távolija a lécet csattant, de meccsben voltunk, abszolút meccsben voltunk a rossz kezdés után. Török bombáját leszedte Bijac, ismét esély volt az egyenlítésre - de mínusz kettő sem lett, mert Nagy Viktor, a bepörgő Nagy Viktor újabb lövést védett.
 
Időt kértünk, pihentünk kicsit. Decker Ádám pedig beállt centerbe, kiküzdött egy kiállítást, Manhercz pedig belőtte a fórt. Egyenlítettünk! A kipontozódó Gór-Nagy kiállítása után Garcia labdája blokkról pattant be - visszavették a vezetést. Sőt, a balkezes rögvest megduplázta góljai számát, távolija a kezek között, az egyiket ismét érintve utat találta a kapuba. Sajnos fórban aztán Varga lövését védte Bijac, ismét ők voltak a hullám tetején... Nem lett mínusz három, mert sikerült kivédekezni a soros emberhátrányt, de nem is csökkent, mert Bijac ismét védte Varga Dénes kísérletét.

VB_20170729_Madar_David_013.jpg A negyedik negyedben folytatódott az őrült csata, nehéz volt itt is, ott is kibontakozni, a kapusok jól álltak a lábukon. Próbálkozunk mi is becsülettel, de nem találtuk a rést. A közönség űzte-hajtotta a csapatot, Nagyot extrán éltette. Sukno sajnos aztán túljárt mindenki eszén, 4:57-tel a vége előtt 4–7 állt a táblán. Vámos gyorsan válaszolt, majd jó védekezés után újra felcsillant a remény. Manhercz labdája azonban a blokkról hullott le… Egy horvát kapufa után fórba kerültünk, a kapitány időt kért. S lőn! Vámos kettes pozícióból lőtt úgy, ahogy csak ő tud – 6–7!

De Sukno sajnos tartotta vele a lépést, nagy gólja után visszaállt a mínusz kettő… Vámos megpróbálta újra, lógtak rajta, de el tudta lőni, Bijac védett. És két percen belül voltunk. Nagy elvitt egy labdát a center elől, visszaúszás közben előnybe kerültünk, majd Varga nagy helyzetből továbbadta a labdát Vámosnak, aki elpattintotta azt. És már csak egy perc volt hátra. 44-nél visszakerült a labda – majd elvették, Hárait végleg kiállították. Időt kértek, kezükben volt a parti. És nem adták ki persze.
Horvátország 8–6-nyert, világbajnok lett. Csapatunk ezüstérmes – hogy mindez milyen kiváló eredmény, jól bizonyítja a közönség, a 8000-es közönség reakciója: „Szép volt, fiúk!”. Valóban.
 
17. FINA Világbajnokság, vízilabda, férfiak
VB_20170729_Madar_David_022.jpg DÖNTŐ
 
MAGYARORSZÁG-HORVÁTORSZÁG 6-8 (0-4, 2-0, 2-2, 2-2)
Vezette: Alexandrescu (román), Severo (olasz)
 
MAGYARORSZÁG: Nagy V. - Vámos 3, Hosnyánszky, Gór-Nagy, Erdélyi 1, Varga Dénes, Mezei. Csere: Török 1, Manhercz 1, Zalánki, Decker Á., Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
 
HORVÁTORSZÁG: Bijac - Loncar 1, Jokovic 1, Buljabasic, Sukno 3, Setka, Garcia 2. Csere: Macan 1, Fatovic, Vukicevic, Buslje, Krapic. Szövetségi kapitány: Ivica Tucak
 
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
További eredmények: itt nézhetőek meg

 
A vízilabdatorna 14. napjának minden történése: itt található
 
A 17. FINA Világbajnokság férfivízilabda-tornájának végeredménye: 1. Horvátország (1 Marko Bijac, 2 Marko Macan, 3 Loren Fatovic, 4 Luka Loncar, 5 Maro Jokovic, 6 Ivan Buljubasic, 7 Ante Vukicevic, 8 Andro Buslje, 9 Sandro Sukno, 10 Ivan Krapic, 11 Andelo Setka, 12 Javier Garcia Gadea, 13 Ivan Marcelic), 2. Magyarország (1 Nagy Viktor, 2 Török Béla, 3 Manhercz Krisztián, 4 Zalánki Gergő, 5 Vámos Márton, 6 Hosnyánszky Norbert, 7 Decker Ádám, 8 Gór-Nagy Miklós, 9 Erdélyi Balázs, 10 Varga Dénes, 11 Mezei Tamás, 12 Hárai Balázs, 13 Decker Attila), 3. Szerbia (1 Gojko Pijetlovic, 2 Dusan Mandic, 3 Viktor Rasovic, 4 Sava Randjelovic, 5 Milos Cuk, 6 Dusko Pijetlovic, 7 Nemanja Ubovic, 8 Milan Aleksic, 9 Nikola Jaksic, 10 Filip Filipovic, 11 Andrija Prlainovic, 12 Stefan Mitrovic, 13 Branislav Mitrovic),  4. Görögország, 5. Montenegró, 6. Olaszország, 7. Ausztrália, 8. Oroszország, 9. Spanyolorszá, 10. Japán, 11. Kazahsztán, 12. Brazília, 13. Egyesült Államok, 14. Franciaország, 15. Kanada, 16.Dél-Afrika
 

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
FINA VB 2017 - Hírek
vb
märcz tamás
döntő
horvát