cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

VB 2017: 7500 néző tombolt a helyszínen, döntőben vagyunk!

2017. július 27. 19:18

Férfiválogatottunk fantasztikus hangulatban 7–5-re legyőzte Görögországot, így szombaton az aranyéremért játszhat!

2003 és 2005 után újra magyar-görög világbajnoki elődöntő!

Barcelonában és Montrealban is a mieink nyertek – Budapesten sem lehet másként! Legalább is így vártuk a csatát, amely előtt mintegy általános volt a vélemény: nem szabad felvenni a játékukat, magunkra kell figyelni, és akkor nem lehet baj. A 2005-ös, 7–6-os partin egymaga hat gólt jegyző Biros Péter arról beszélt, hogy „Rá kell erőltetnünk az akaratunkat a görög csapatra!”, ami voltaképpen a mostani főszereplők szájából is lehangzott.

A görögök négy győzelemmel érkeztek a legjobb négy közé, csupán a szerbektől kaptak ki a csoportmeccsek során 11–6-ra, míg a mienknek három győzelem és egy döntetlent volt a meccs előtt a mérlege. A13 gólos Ioannis Fountoulis semlegesítését nevezhettük még kulcskérdésnek, míg náluk nyilván Vámos Márton (11 gól) és Varga Dénes (12 gól) érdemelt külön említést. Két Szolnokból a Ferencvárosba igazoló klasszisunka érdemeit Dabvrowski Norbert, az Eger edzője is kiemelte, mondván „Lubickolnak mindketten”. A szakvezető szerint azonban a görög nagyon „éhes” csapat, ergo jó lesz vigyázni rá.

S valóban. A telt házas lelátó, a tomboló 7500 néző sem ijesztette meg őket, már a bemutatásnál is látszott a tekintetekből, kemény, nagyon kemény menet lesz ez.
 
VB_20170727_Madar_David_004.jpg Genidounias irtózatos nyitógólja is ezt igazolta, ráadásul az első fórunkat parlagon hagytuk. De Hárai Balázs hozta a másodikat, Erdélyi Balázs pedig magabiztos volt, ezzel egyenlítettünk. Zalánki Gergő rendkívül aktív volt, ám a harmadik lövése sem jött be (igaz, a másodiknál irtó nagy mázlija volt Flegkas kapusnak), még jó, hogy sikerült két hátrányt is kivédekezni.
 
... és akkor Hosnyászky Norbert csavart egyet. Ahogy talán csak ő tud. Az a mozdulat! Csoda, hogy talpon volt még a lelátó VIP-része is?
 
Nagy Viktor védett egyet, aztán elhagyták a labdát a görögök, s Hárairól jött a következő kiállítás. Märcz Tamás időt kért, a fórmegjátszás azonban nem sikerült: Manhercz Krisztián lövését blokkolták.
 
A második negyed elején gólvágójuk, Fountoulis is hozzászólt a meccshez, majd Flegkas védte Török Béla lövését, hogy aztán Vámos Mártonhoz kerüljön a labda, aki már hat a hat ellen villant szabaddobásból. Genidounias fórból egyenlített a „rossz kéz" oldalról, majd a következő támadásuknál is a görög 2-es célzott pontosan. Mintha a korábbi 2-esüket, Mylonakist láttuk volna... Ezzel ők vezettek 4-3-ra.  
 
Erdélyi, majd Varga Dénes labdája is fölé szállt, majd Gounas és Zalánki páros kiállítása jelezte az öldöklő csata jellegét. No, igen, egy elődöntő már csak ilyen!  A parti említésre méltó következő jelenete Gór-Nagy Miklós nevéhez fűződik: az OSC bekkje egyedül maradt, megkapta a labdát Hosnyánszkytól, és lőtt. Igaz, a fára, de a labda Flegkas fejéről végül mögé került - egyenlítettünk! Fórban Gounas mellé lőtt, majd marad még egy támadásra időnk. És milyen jó, hogy maradt! Hárai centerből csavart, egy újabb csodagól! Így 5-4-gyel mehettünk pihenőre.  

VB_20170727_Madar_David_008.jpgA harmadik negyedet úgy kezdtük, ahogy az előzőt abbahagytuk: remekül! Nagy védett, Fountoulis a fát találta el, miközben egy időkérés fórt Vámos zúdított a kapuba. A görögök csak kapufákig jutottak, 6–4 volt ide, jól alakultak a dolgok. Kapusvédések itt, ott, majd egy nagy görög kapufa (Gounas) emberelőnyben – a sok kapufájuk jelezte talán, tartanak Nagy Viktortól, túlhelyezték a lövéseket. Egy negyedre voltunk a döntőtől ekkor!

A záró menet elején Hosnyánszky már 7–4-re növelte az előnyt, tombolt a lelátó! Majd Nagy Viktor nevét skandálta, aki ismét nagyot védett. És még egyet, még egyet. Majd Manhercz, aztán Mezei Tamás blokkolt óriásit. Peregtek a másodpercek, egyre közelebb voltunk a célhoz.

Továbbra is elsőrangúan védekeztük, a bekkek, a szélsők, mindenki, előnyben is szenvedtek a görögök, abszolút kézben volt a parti. Szövetségi kapitányunk sárga lapja nem tetszett a publikumnak, de nem oszott, nem szorzott, csak bizonyította, Märcz Tamás is együtt élt a játékkal. A végén a görögök is belenyugodtak, Fountoulis még lőtt egy gólt, így 7-5-re nyertünk!

Rögzítsük a tényt: csapatunk szombaton 20:30-kor az aranyéremért játszhat majd a szerb-horvát elődöntő győztesével! (Később aztán kiderült, Horvátországgal!)

VB_20170727_Madar_David_013.jpg17. FINA Világbajnokság, vízilabda, férfiak
Elődöntő


GÖRÖGORSZÁG–MAGYARORSZÁG 5–7 (1–2, 3–3, 0–1, 1–1)
Vezette:
Naumov (orosz), Buch (spanyol)

GÖRÖGORSZÁG: Flegkas – Genidounias 3, Delekas, Fountoulis 2, Kolomvos, Gounas, Vlachopoulos. Csere: Dervisis, Kapotsis, Pontikeas, Argyropouloos, Mourikis. Szövetségi kapitány: Theodoros Vlachos

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Vámos 2, Hosnyánszky 2, Gór-Nagy 1, Erdélyi 1, Varga Dénes, Hárai 1. Csere: Török, Manhercz, Zalánki, Decker Á., Mezei. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények: itt nézhetőek meg

A vízilabdatorna 12. napjának minden történése:
itt található
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
FINA VB 2017 - Hírek
vb
magyarország-görögország
görögország