cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

VB 2017: „Rájuk kell erőltetni az akaratunkat”

2017. július 27. 13:58

2003-ban és 2005-ben is magyar-görög férfielődöntőt rendeztek. Mindkettőn ott volt, sőt gólt jegyzett Biros Péter – utóbbi 7–6-os meccsen nevezetesen hatot! Háromszoros olimpiai bajnokunk amondó, a játékot lassító riválist a mi fegyverünkkel kell elsősorban legyőzni, illetve a fórokat jól kell kihasználni.

Világbajnoki elődöntő: Magyarország–Görögország 7–6!

Kell-e mondani, ma este is elfogadnánk ezt az eredményt. Ám ez még egy 12 évvel ezelőtti, felejthetetlen parti felemlegetése. Akkor, 2005. július 28-án Montrealban játszottunk a görögökkel utoljára vb-elődöntőt – s nyertünk kiélezett csatában úgy egyetlen góllal az Alessandro Campagna irányított rivális ellen, hogy Biros Péter egymaga hat gólt jegyzett!

„Jól sikerült, emlékezetes meccs volt, de nem több, főleg, mert utána a döntőben nem sikerült feltenni a koronát a teljesítményre…” – emlékezett vissza háromszoros olimpiai bajnokunk. Aki természetesen ott volt a 2003-as elődöntőben is, ott is gólt szerzett a görögök ellen – majd a hosszabbításban 9–8-ra megnyert mérkőzés után a fináléban is suhintott egy hármas az olaszoknak, s ünnepelhetett Kemény Dénes csapatának tagjaként aranyérmet.

Most, újra egy magyar-görög vb-elődöntő előtt ki mást kérdezhettünk volna a „régi csapatból”, mint őt: mire számít, mire kell figyelni, egyáltalán mit tudnak ezek a görögök?

„Először is vannak jó játékosaik, ezt mindenki tudja – kezdett a válaszba. – Nyilván ki kell emelni Fountoulist, akire nagyon figyelni kell, kiválóak a lövései. A két centerük akaratos, habzik a víz körülöttük, biztos kapnak majd ítéleteket. Összességében mégis azt mondom, csapatként funkcionálnak jól, tulajdonképpen ugyanaz a séma jellemzi őket, mint régen. Lassítják a játékot, az ördöglakatot nem most fogják feltalálni, igyekeznek kihegyezni mindent az előny-hátrány megjátszására. Láttam a Montenegró elleni meccsüket, nem ért meglepetés. A fürge zónájukat fel kell törnünk. A bekkjeik nem olyan jók a mi centereinkhez képest, a kapusuk ellen is van keresnivalónk, balkezesünk sincs, mégis erősek. A legfontosabb azonban az, hogy a saját játékunkat játsszuk, rájuk kell erőltetni az akaratunkat, és akkor nem lehet probléma. De beszélhetek én itt bármit, úgyis fejben dől el minden. Szóval, nyerjünk, és ennyi.”

Péter amúgy a héten is a Masters vb-re készülő Millennium-válogatott tagjaként készült a Komjádi-uszodában, hétfőn pedig elkezdi az edzéseket női csapatával, az Egerrel. A ma esti meccsen otthonában szurkol majd, szombaton azonban szívesen nézne meg egy vb-döntőt a lelátón. Magyar szerepléssel persze…



Vízilabda hírek
Férfi válogatott
FINA VB 2017 - Hírek
biros péter
vb
görög