cover image
Egyéb

VB 2017: Mestermunka! Jöhet a görögök elleni elődöntő!

2017. július 25. 19:56

Férfiválogatottunk parádés játékkal 14–5-re győzte le Oroszországot, és bejutott a legjobb négy közé, ahol csütörtökön Görögország ellen játszik 20:30-tól.

Hétfő este óta még óvatosabban ecsetelték az esélyeket a szakértők, tudják, női csapatunk Kanada elleni partija visszafogottabbá tett az embert. Elhallgatni persze senki sem akarta, hogy az oroszok elleni negyeddöntőnek esélyese Märcz Tamás csapata, ugyanakkor a rivális nyolc közé jutása tiszteletre méltó teljesítmény. Ennek láttán az orosz kollégák is bólintottak, akik megerősítették: feljövőben van az orosz vízilabda. Speciel tíz év, a melbourne-i világbajnokság után járt ismét ilyen magaslatokban. Ám hozzátették, a folyamat még az elején-közepén jár, nem ezen a világbajnokságon teljesedhet ki, avagy ők is a magyar együttest tartották favoritnak.

Tétmeccsen a tavalyi, belgrádi Európa-bajnokságon játszottunk velük utoljára, s akkor 4–1-re megnyerték ellenünk az első negyedet, igaz ezzel el is lőtték a puskaporukat, lévén Vámosék 12–6-ra behúzták azt a partit.

VB_20170725_Madar_David_014.jpgEzúttal maximális koncentrációval kezdtek a mieink. Gór-Nagy Miklós szerelte az életveszélyes centert, Lisunovot, Nagy Viktor védett két nagyot, illetve Hosnyánszky Norbert és Hárai Balázs blokkolt megsemmisítően. Emellett Hosnyánszky egy fórt is betett a jobbszélről, majd Varga Dénes eresztett el remekül egy laposat, így vezettünk 2–0-ra. De ami mindent elmondott a fegyelemről: amikor az oroszok kockáztatták, és megpróbáltak ugyanazt eladni, amit a spanyoloknak, azaz Lisunov nemes egyszerűséggel előre úszott, nem lőttük el fegyelmezetlenül a labdát, sőt Decker Ádám és Hosnyászky is visszaúszott inkább. És ha ez nem lett volna elég: Manhercz Krisztián is hozzászólt a meccshez, majd a felettébb aktív Hosnyánszky középről is villant egyet, nyitottuk az ollót (4–0).

Az oroszoknak szerencséjük sem volt, a kapufa velünk volt hátul, majd egy Hárai által hozott fór és időkérés után Vámos Márton lőtt úgy, ahogy kevesen a világon, 5–0-s negyed, nem bízott semmit sem a véletlenre a csapat.

VB_20170725_Madar_David_018.jpgNagy Viktor és a védelem a folytatásban is maximálisa fordulatszámon pörgött, Varga elől pörkölt oda, esélyük sem volt az oroszoknak. Nagaev, meg kell hagyni, ravaszul lőtt a jobbszélről, kis szögből, fórból a kapuba (Török Béla és Gór-Nagy két hibával állt, de nem tűnt nagy gondnak ezen a napon), de cseppet sem szegte a kedvünk. Ami fontosabb, Nagy Viktorét sem, mert eszméletlen, ihletett formában védett – a nagyszünetben 10/11-nél járt! Erdélyi Balázs bekként is helytállt, remek ütemben szerelt, Vámos újabb góljánál a FINA újságírói is csak bólogattak, szóval ünnepi volt a hangulat.


Úgy volt a térfélcsere után megjátszva a fór Háraira, mint az álom, de Manhercz pontossága is lenyűgözően hatott. 10–1 után Gór-Nagy kipontozódott, lőttek hármat az oroszok, de azért Hosnyánszky tett arról, hogy ez a menet se menjen el. Miután az oroszok felmérték, semmi esélyük, és haladtunk előre, szépen úgymond „megnyugodott” a meccs, persze szép góloknak így sem volt híján a szakértő, egyben lelkes publikum. A vége 14–5 lett, joggal szólt 7000 szurkoló szájából a "Szép volt, fiúk!" rigmus. Csapatunk magabiztosan lépett a legjobb négy közé. Ellenfele csütörtökön Görögország lesz, várhatóan jóval nehezebb ütközetben.

17. FINA Világbajnokság, vízilabda, férfiak
Negyeddöntő


MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 14–5 (5–0, 3–1, 3–3, 3–1)
Vezette:
Severo (olasz), Buch (spanyol)

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Vámos 2, Hosnyánszky 4, Gór-Nagy, Erdélyi, Varga Dénes 4, Hárai 1. Csere: Török, Manhercz 3, Zalánki, Decker Á., Mezei. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

OROSZORSZÁG: Statsenko – Vasilyev, Merkulov, Nagaev 1, Kholod, Lisunov 1, Shepelev. Csere: Lazarev, Dereviankin 1, Bugaychuk 2, Ashaev, Suchkov, Korneev (kapus). Szövetségi kapitány: Sergey Evstigneev

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények: itt nézhetőek meg

A vízilabdatorna 10. napjának minden történése: itt található



Vízilabda hírek
vb
Férfi válogatott
magyarország-oroszország
oroszország