cover image
Egyéb

VB 2017, 10. NAP: MINDEN EGY HELYEN – ÉLŐ HÍRFOLYAM!

2017. július 25. 8:00

A 17. FINA Világbajnokság vízilabda küzdelmeinek tizedik napján történtek egy helyen - így semmiről sem maradhatnak le. Ma többek között a férfiak negyeddöntőit rendezték, köztük a magyar-orosz partit, amelyet csapatunk nyert 14-5-re. Az elődöntőben Görögország lesz az ellenfél, míg a másik ágon szerb-horvát csata következhet.

2017. július 25, kedd

7:45

A világbajnokság teljes eredménysorát itt találja: http://waterpolo.hu/hir/7410/vb-2017--az-eredmenyek---elo/hun

08:00
Íme, a mai férfiprogram:

A 15. helyért:
9:30: Kanada-Dél-Afrika
A 13. helyért:
10:50: Franciaország–Egyesült Államok
A 9–12. helyért
12:10: Brazília-Japán
13:30: Kazahsztán-Spanyolország
Negyeddöntő:
14:50: Montenegró-Görögország
16:10: Szerbia-Ausztrália
20:30: Magyarország-Oroszország
22:00: Horvátország-Olaszország

09:05
Fotó: MTI/Czagány Balázs

Fotó: MTI/Czagány Balázs

Nehéz szavakat találni arra, ami hétfőn este történt: női válogatottunk rendkívül rossz napot kifogva 6–4-re kapott ki Kanadától a negyeddöntőben. Az indulatok a magasban, érezhető, mindenkinek fáj. Szubjektív írásunk arra próbál rávilágítani, hogy senkit sem kell bántani, ugyanakkor a túloldalon sem szabad megsértődni. Még ha nehéz is lesz a történteket feldolgozni…

10:33
Kanada végzett a férfiaknál a 15. helyen, miután 9–6-ra legyőzte Dél-Afrikát.

11:00
20:30-tól magyar-orosz negyeddöntő – hangolnak a srácok!

12:01
Az Egyesült Államok 11–8-ra verte Franciaországot, így megszerezte a 13. helyet.

12:16
Alex Bowen, az amerikaiak általunk Miskolcról jól ismert játékosa így értékelt: „Fizikailag nagyon megterhelő volt ez a meccs, csak a legvégén tudtuk eldönteni, amikor már alig maradt erőnk. Elégedett vagyok ezzel a mai eredménnyel, de a 13. hely miatt nagyon mérges vagyok, több volt ebben. Maradok Magyarországon, Miskolcon, jövőre még jobb csapatunk lesz, örülök, hogy Magyarországon fejlődhetek tovább, ez a világ legerősebb bajnoksága."

12:27
Dejan Udovicsics,
az amerikaiak szerb szövetségi kapitánya a vb hivatalos oldalán fakadt ki: „Az eredménnyel elégedett vagyok, mert még mindig a Japán elleni meccs okozta sokkhatás alatt vagyunk. Az ottani meccs negyedik negyede hozott minket abba a helyzetbe, amiben vagyunk, mármint az alsóházi szereplést. Nagyon nem könnyű egy ilyen kudarc után fizikálisan is teljesíteni, márpedig ez a mai meccs arról szólt. Ennek a csapatnak fejlődnie kell, fiatal társaság, négyen augusztusban részt vesznek majd a belgrádi junior világbajnokságon is. Át kell gondolnunk a terveinket, az olimpiai ciklus elején vagyunk, de beszélgetni kell azokkal a rutinos játékosokkal, akik idén lemondták a válogatottságot, Bonnani, Kimbell vagy John Mann. John 1985-ben született, csakúgy, mint mondjuk Dusko Pijetlovic a szerbeknél. Dusko itt van, John nem, miért?"

13:21
Japán 9–7-re győzte le Brazíliát, így a 9. helyért játszhat majd. A vb egyik kellemes meglepetése, mondhatni felfedezettje, Seiyda Adachi három gólt jegyzett.

13:46
Yoji Omoto,
Japán szövetségi kapitánya is értékelt: „Rióban vesztettünk a brazilok ellen és vissza akartunk vágni. Sikerült. Ezzel az eredménnyel Japán minden idők legjobb helyezését érte el a világbajnokságok történetében. Tudtuk, hogy a brazil kapus nagyon jó, így nem sok esélyünk van sok gólt szerezni. Inkább a védelmünkre koncentráltunk. Budapest a vízilabda fővárosa, nagyon örülünk, hogy lehetőségünk volt itt játszani, főleg ezzel az eredménnyel.”

14:45
A csalódott spanyolok magabiztosan, 18–6-ra verték a kazahokat, így Japán ellen a 9. helyért játszhatnak csütörtökön.

14:52
VB_20170716_Madar_David_008.jpgA vb alatt a játékosok és a klubok is értekeznek, íme, ennek a szentesi eredménye: miként Bujdusó Tamás klubelnök elmondta, megállapodtak a kínai Niu Guannannal (5) és a brazil Dias Melanival (9), így a kazah Anastasia Mirshina mellett ők lesznek a következő idényben a Vidumanszky László által épített női csapat légiósai.
 
15:10
VB_Noi_sajtotajekoztato_20170725_Madar_David_001.jpg Sajtótájékoztatót tartott a női válogatott, ahol Bíró Attila és négy játékos beszélt a Kanadai elleni szívbemarkoló vereségről.

16:01
VB_20170725_Madar_David_003.jpgElképesztően magabiztos volt Görögország! A négy gólos Fountoulis vezéreltével esélyes sem adtak Montenegrónak, a nagyszünetben 6–2-re vezettek, majd a harmadik negyedben tovább hizlalták az előnyt, kétség sem férhetett a sikerükhöz. A végén hátul kicsit kiengedtek, de így is 12–7-re nyertek, és jutottak az elődöntőbe! Ott majd csütörtökön as magyar-orosz parti győztesével, tehát reményeink szerint velünk találkoznak.

16:08
VB_20170725_Madar_David_005.jpg„Nehéz meccsre számítottunk. Talán kicsit motiváltabbak voltunk, ez volt a kulcsa a magabiztos győzelemnek. Küzdöttünk, hajtottunk, megérdemelten nyertünk, örülünk, hogy sima meccsen jutottunk a négy közé, ez mutatja a csapat erejét” – nyilatkozta a már 18 gólnál járó, remek formának örvendő Ioannis Fountoulis a görögök elődöntőbe jutása után.

16:11
VB_20170725_Madar_David_002.jpgVladimir Gojkovics,
Montenegró szövetségi kapitánya így értékelt: „Gratulálok a görög csapatnak, nagyon jól játszott. Nekünk ez csak az első negyedben sikerült, bár nagyon sok ziccert kihagytunk. A második negyedben meggyengült a védelmünk, sok kiállítást kaptunk, a védekező játékosaink nélkül maradtunk. Tudtuk, hogy Görögország a favorit, de hittünk benne, hogy legyőzhetjük őket és az elődöntőben játszhatunk. Az első negyed után egyértelműen ők domináltak, nekünk gyenge volt a védelmünk, és ez döntött az ő javukra.”

16:23
Az OSC játékosa, Drasko Brguljan önkritikus volt: „Nagyon rosszul játszottunk. Talán, ha azt a büntetőt belőjük, ha a kontrám eredményes, vagy az elején sikerül vezetést szereznünk, máshogy alakult volna. De most speciális helyzetben vagyunk, hiszen építjük a csapatunkat, végig kell mennünk ezen az úton, még ha nehéz is. Megértem a fiatalokat, nem hibáztatom őket, sokuknak ez volt élete első nemzetközi tornája. Görögország erősebb volt, de nekünk, idősebb játékosoknak, többet kellett volna nyújtanunk.”

16:40
Theodorus Vlachos,
a görögök szövetségi kapitánya így fogalmazott: „Nagyszerűen játszottunk. Büszke vagyok, mert Montenegró bizonyítottan egy nagyon jó csapat, és ezúttal tényleg jobbak voltunk náluk. A védelmünk nagyon jó volt, ennek köszönhetjük a sikerünket.”

17:25
VB_20170725_Madar_David_006.jpgSzerbia hozta a kötelezőt: magabiztosan, 15–5-re győzte le Ausztráliát. Dejan Savics csapatának kilenc játékosa jegyzett gólt, a legeredményesebb Filip Filipovics volt a maga három találatával. A címvédő ott van tehát a négy között, és a 22 órakor kezdődő horvát-lasz csata győztesével csatázik csütörtökön.

17:43
A szerbek klasszisa, Gojko Pijetlovics bizakodó: „Nagyon jól védekeztünk, remélem, ebben a ritmusban folytatjuk a továbbiakban is. Az eddigi legnehezebb mérkőzés vár ránk, amire elsősorban pszichikailag és taktikailag kell felkészülnünk. De bárki lesz is az ellenfelünk, maximálisan fel fogjuk térképezni. Nem gondolkodunk azon, hogy ki lehetne a könnyebb ellenfél, mérkőzésről mérkőzésre haladunk.”

17:53
Az egriek szerb kapusa, Braniszlav Mitrovics is megállt az interjúzónában: „Három nap pihenőnk volt, ezért kicsit nehézkesen kezdtünk. Vissza kellett zökkennünk a versenyritmusba, de aztán a dolgok a helyükre kerültek. Egyelőre nem játszottunk igazán nehéz ellenfél ellen, biztos vagyok benne, hogy az elődöntőben sokkal nehezebb meccs vár ránk.”

18:00
Elvis Fatovic
, Ausztrália szövetségi kapitány nem volt csalódott: „Tudtuk, hogy Szerbia jobb csapat, megérdemelték a győzelmet. Túl bizonytalanul kezdtünk, de a játékosok hiánya is problémát jelentett. Már az is nagy teljesítmény, hogy bejutottunk a legjobb nyolcba. De még nincs vége, a következő mérkőzésen is megpróbáljuk a legjobb formánkat hozni.”

19:30
Egy órával a Magyarország-Oroszország negyeddöntő előtt egy 17 évvel ezelőtti felejthetetlen pillanat, avagy hangoljunk Vári Attila szédületes csavargóljával, amit az oroszoknak a sydneyi olimpiai fináléban lőtt.

20:23
A hangulat óriási! Bevonultak a csapatok, a lelátók tele, magyar-orosz, tét az elődöntő!

20:41
Micsoda kezdés! Ötöt vágtunk az első negyedben (Hosnyánszky kettőt, Varga, Manhercz és Vámos egyet-egyet), egyet sem kapunk!

20:55
VB_20170725_Madar_David_018.jpgA nagyszünetben 8–1! Nagy Viktor parádézik, a védelem parádézik, a csapat elől parádézik, nincs mese, jobbak vagyunk.

21:23
Három negyed után 11–4, magabiztos a csapat.

21:37
VB_20170725_Madar_David_012.jpgFérfiválogatottunk parádés játékkal 14–5-re győzte le Oroszországot, és bejutott a legjobb négy közé, ahol csütörtökön Görögország ellen játszik. Tudósításunkat itt találja!
 
22:33
VB_20170725_Madar_David_017.jpg Magabiztos győzelmet aratott a magyar válogatott az oroszok ellen, a találkozó után Märcz Tamás is elégedetten értékelt.

22:34
Kemény a nap utolsó negyeddöntője: két negyed után 5–5-re áll a horvát-olasz ütközet!
 
22:47
VB_20170725_Madar_David_016.jpg A remeklő Varga Dénes szerint nemcsak rá, hanem az egész magyar válogatottra igaz, hogy egy sebességi fokozottal az oroszok felett játszott.

23:10
VB_20170725_Madar_David_019.jpgAz olaszok ugyan vezettek 6–5-re, ám a horvátok zsinórban négy gólt szerezve 9–6-re fordítottak. Innen voltaképpen kézben tartották a partit, hiába vetett be mindent Alessandro Campagna csapata, az egyaránt négygólos Sandro Sukno és Javier Garcia vezette olimpiai ezüstérmes ismét jobbnak bizonyult. 10-9-re feljöttek még az olaszok, ám Andro Buslje fórgólja tulajdonképpen mindent eldöntött, a vége aztán 12-9 lett. Mindez azt jelenti, hogy horvát-szerb elődöntő lesz a másik ágon.

23:11
Kialakult tehát a csütörtöki férfi elődöntők műsora, íme:
20:30: Görögország-Magyarország
22:00: Szerbia-Horvátország

23:20
A két kapitány értékelt. Ivica Tucak (Horvátország): „Nagyon nehéz mérkőzés volt, ahogy az várható volt az olaszok ellen. Szinte a durvaság határán zajlott a mérkőzés, erre mind pszichikailag, mind fizikálisan felkészültünk. Mindkét tekintetben a maximális teljesítményt nyújtották játékosaink. Voltak hibáink, de a célunkat teljesítettük és bejutottunk az elődöntőbe. Most egy kicsit még élvezzük a győzelmünket, aztán holnap reggeltől teljes mértékben Szerbiára fókuszálunk.” Alessandro Campagna (Olaszország): „Az elejétől összpontosítottunk a meccsre, és vezettünk is. A végén kiegyenlíthettünk volna, amikor egygólos hátrány közelében jártunk, de nem jártunk szerencsével, nem voltak egyértelmű helyzeteink. Rettenetes harmadik negyedet játszottunk. Úgy gondolom, hogy a csapatom elég képzett ahhoz, hogy legközelebb jobb helyezést érjen el. Ezen együtt fogunk dolgozni, és biztos vagyok benne, hogy ez a megfelelő módja annak, hogy legközelebb eredményesebbek lehessünk.”

23:25
Az uszoda szép lassan kiürül, véget ért a vb-n az 10. nap a pólótornán. A férfiaknak szerdán szünnap lesz, és színre lépnek újra a hölgyek, köztük a mieink is. Íme, a program:
A 11. helyért:
10:30: Új-Zéland-Franciaország
A 9. helyért:
12:00: Hollandia-Kína
Az 5–8. helyért:
13:30: Olaszország-Ausztrália
15:00: Magyarország-Görögország
Elődöntő:

20:30: Oroszország-Egyesült Államok
22:00: Kanada-Spanyolország
Vízilabda hírek
FINA VB 2017 - Hírek
vb
hírfolyam
10. nap