cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

VB 2017: Fájó vereség, Kanada a négy között

2017. július 24. 19:39

Női válogatottunk 6–4-re kikapott a negyeddöntőben, így az 5–8. helyért játszhat tovább. Csapatunk szerdán 15 órakor Görögország ellen játszik.

„Nem árt az óvatosság!”

Avagy csapatunk negyeddöntője előtt szakemberek sora igyekezett felhívni azok figyelmét erre, akik már az elődöntősnek könyvelték el Bíró Attila együttesét, mondván ez a Kanada nem veheti fel a versenyt a mieinkkel. Tökéletes bizonyíték volt a hozzáértők óvatosságára a világliga sanghaji szuperdöntője, amelynek első fordulójában 9–9-re végeztek a felek, és ötméteresekkel a kanadaiak nyertek, sőt aztán finálét is játszhattak!

Persze, ahogy mondani szokták, sok víz lefolyt azóta a Dunán – no, és a negyeddöntő napján a lelátó széksorain is, lévén a partit megelőző órákban az égi áldás nem kímélte a helyszínt. A kezdésre aztán elállt az eső. De visszatérve az elmúlt időszakra: Kínában még a felkészülés elején járt csapatunk, most pedig Ágó Renáta erőnléti edzéseinek is hála fizikálisan bombaformában, nagy mentális erővel rendelkezve halad előre a vb-n.

De tényleg nem ártott az óvatosság!

Az első negyed után, mi tagadás, összeszorult a gyomrunk: az egy dolog, hogy Monica Eggens betett egy fórt, ám elől semmi sem akart összejönni. Csabai Dóra próbálkozott háromszor is, otthagyták, de hiába, de rajta kívül Keszthelyi Rita és Szilágyi Dorottya sem járt sikerrel. A centereinkre jól húzódtak be, a lövések kintről nem voltak eredményesek, így a kanadaiak szája íze szerint kezdődött a parti. Még jó, hogy hátul ott voltak a blokkok (Keszthelyi, Antal Dóra), így nem nőtt a különbség. Bujka Barbara tesztelte még Gaudreault kapust, aki védett, majd ugyanő emberelőnyben lőtt mellé.

A második negyed elején fórban megtört a jég: Keszthelyi kibrusztolt egy kiállítást, Szilágyi pedig a hosszúba lőtt! Eggens újabb gólja (átejtette Gangl Edinát) jelezte, valóban nehéz csata lesz, de Czigány Dóra „rossz kéz” oldali pattintása a hosszúba meg azt, hogy van a lányokban spiritusz. Eggens előnygólja ismét Kanadát jutatta előnyhöz – talán Bíró Attila azt magyarázta hevesen a padon, hogy ha valakit, őt ne hagyják lőni. A lelátón a hangulatot elsősorban ismét a Carpathian Brigad nevet viselő szurkolócsoport teremtette, akik már-már tapsoltak Szilágyi lövése után, ám a labda újfent a kapufán csattant…

Eggens próbálta meglepni Ganglt, aki ezúttal fogta a lövést, odaát azonban Gaudreault bizonyította, nem lesz egyszerű ellene. Rendkívül taktikusan védekezett a rivális, tudatosan kínálta a területeket egyes játékosainknak, akik közül többen mintha kicsit elbizonytalanodtak volna. Keszthelyi aztán a balszélről lőtt jobb híján, a kapus könnyűszerrel védett.

… és akkor villant egyet végre egy olyan játékos, akitől a kanadaiak talán nem várták, nevezetesen Illés Anna – de ezúttal sem sokáig örülhettünk, Eggens (ki más) újra válaszolt. A negyedet aztán Takács Orsolya príma átlövése zárta, avagy 4–4-re álltunk, és fújtunk egy nagyot.

A folytatásban is nehezen nyugodtak meg a játékosok, érezhető volt rajtuk ezúttal a tét, no és bizony a kanadaiak iszonyatosan felszívták magukat. Eggens pedig… Nem, nem és nem bírtunk bele, belőtte az ötödik gólját is fórból – sajnos koncentrációs hiba, hogy hagytuk… A plusz kettőért is támadtak fórban, de nem jártak sikerrel, Christmas lőtt mellé – átellenben Keszthelyi lövését blokkolták a kanadaiak emberhátrányban. Jól védekeztek.

Újra a 6–4-ért támadtak fórban, a tűzzel játszottunk, de Szücs Gabriella blokkolt. Csabai újra próbálkozott, de fölé pattintott, majd egy kivédekezett támadás után Bíró Attila időt kért. Ki kellett találni valamit, mert nem sokra mentünk a remek kanadai zóna ellen.

Bujkát szerelték, majd iszonyatos birkózást láthattunk a vízben, keményedett még jobban a csata. Fórban bizonytalanok voltunk, végül Gurisatti Gréta lőtt, de a kapus leszedte. Szólt a „Mindent bele!” rigmus, bizony, szükség volt rá.

Döbbenetes percek voltak, érződött, sok játékosunknak ment el az önbizalma, sajnos a kanadaiak lélektani fölényben játszottak. Olyan helyzetekben rontottak a mieink, amelyekben nem szoktak. 29 lövésből csak 11 ment kapura az utolsó negyed közepéig – ezt a statisztika mindent elmondott.

Robinson és Takács jutott a páros végleges sorsára. Küzdött, akart, görcsös volt a csapat. Illés lövését védte a kapus, 4:30 volt hátra. Keszthelyi bejátszása nem volt jó, Szilágyi hátul szerelt. A védekezésünk tartotta a lelket a csapatban. Illés újra próbálkozott, ismét leszedte Gaudreault. 2:13-mal a vége előtt Wright lőtt gólt fórból, nagy bajban voltunk…

A kapitány időt kért – érthető. Hiába. Nem ment a támadójáték nem játszottunk jól. Szerencsének sem volt, Bujka centerezése a fára esett. Kikaptunk (4–6), az 5-8. helyért küzdhet tovább a csapat.

17. FINA Világbajnokság, vízilabda, nők
Negyeddöntő

MAGYARORSZÁG–KANADA 4–6 (0–1, 4–3, 0–1, 0–1)
Vezette:
Severo (olasz), Rotsart (amerikai)

MAGYARORSZÁG: Gangl – Antal D., Szücs G., Keszthelyi, Bujka, Csabai, Szilágyi 1. Csere: Czigány 1, Gurisatti, Takács O. 1, Illés 1, Tóth I. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

HOLLANDIA: Gaudreault – Wright 1, Eggens 5, Bekhazi, McKelvey, Robinson, Fournier. Csere: Alogbo, Crevier, Christmas, Lemay-Lavoie, McKee. Szövetségi kapitány: Theocharis Pavlidis

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények: itt

A vízilabdatorna 9. napjának minden történése: itt
Vízilabda hírek
Női válogatott
FINA VB 2017 - Hírek
vb
magyarország-kanada
kanada