cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

VB 2017: Krisztián bohókás világa

2017. július 23. 18:51

Noha 20 évével a férfiválogatott legfiatalabb tagja Manhercz Krisztián, a szélső sokat vár magától és húzóembere szeretne lenni a nemzeti együttesnek a világbajnokság második hetében is.

Egymás mellett ültetek Zalánki Gergővel a szombat délutáni sajtótájékoztatón, s Rióban az olimpia előtt egyforma frizurátok volt. Ezúttal nem terveztetek ilyet?
Gergő szóba hozta, de aztán megbeszéltük, hogy most nem vágjuk le a hajunkat - válaszolta Manhercz Krsztián („Pedig szerintem tök jól nézett ki" - vetette oda a Manhercz mellett elsétáló Zalánki). - Főleg mert nem vált be, így nem lett jó ómen belőle. A viccet félretéve most maximálisan az adott feladatra koncentráltunk, igaz, ezzel nem arra célzok, hogy nem az olimpián nem akartuk volna a legjobbat, de annak egészen más volt a lélektana.
 
20 éves vagy, Zalánki Gergő 22, a két legfiatalabb tagja a csapatnak. Nagyon mások vagytok, mint az idősebb, rutinosabb társak?
Azért mindketten voltunk már olimpián, másfél-két éve tagjai vagyunk a válogatottnak, ami pár személyi változást kivéve ugyanaz maradt, mint az elmúlt években volt. Sikerült beilleszkednünk, elfogadtak a többiek. A társak egy részével Gergő klubcsapatban is játszott együtt, ősztől én is játszom majd a Fradiban, tehát nem gondolom, hogy külön feladat lenne beilleszkednünk. Inkább az a kérdés, hogy a saját hangunkat mennyire találjuk meg.
 
Néhányszor összesúgtatatok a sajtótájékoztató alatt, ilyenkor mi kerül szóba?
Mindig más. Gergővel különleges a kapcsolatunk, hiszen messze a legfiatalabbak vagyunk, Vámos Márton három, Mezei Tamás öt évvel időseb Gergőnél, nálam meg ugye még kettővel. A többiekkel meglévő korkülönbség miatt is egymással nagyon jól megtaláltuk az összhangot, de a társakkal is teljesen jó a viszony, csak mivel korban közel állunk egymáshoz, gyakrabban keressük egymás társaságát.
 
A Formula-1-es világbajnok Lewis Hamiltonnál előfordult, hogy a sajtóbeszélgetés közben a Snapchatet nyomogatta. Ez nem jutott még eszedbe?
Nem, semmi ilyen nem jutott eszembe, nem tartom magam Lewis Hamiltonnak, bár szeretnék ő lenni. De igazából megmaradnék a saját bohókás világomban.
 
Tudsz úgy vezetni mint Hamilton?
Szerintem nem. De nem is akarom megnézni, hogy képes vagyok-e rá, mert azt hiszem, meghalnék.
 
Viszont remekül vízilabdázol, amit az első héten is bizonyítottál. Hogy érzed magad eddig a vb-n?
Abszolút jó, igaz, nekem is voltak még hiányosságaim, amin szeretnék változtatni az egyenes kieséses szakaszra. Most már csak egymeccses párharcok vannak, nem úgy, mint a csoportkörbe, azokra kell összeszedni magát mindenkinek. Itt dől el, hogy ki milyen játékos.
 
És Manhercz Krisztián milyen játékos? Világklasszis?
Nem tartom magamat világklasszisnak, azon dolgozom minden egyes nap, minden egyes meccsen, hogy ennek a csapatnak húzóembere legyek, s úgy gondolom, néha már sikerül felnőnöm ehhez a feladathoz. Ezt leginkább abban érzem, hogy a döntő szituációkban a társak és az edzőm is bízik bennem.
 
A tavalyi Eb-n mutatkoztál be a válogatottban, fizikailag, lelkileg könnyebb most már?
Inkább arról beszélnék, hogy mindenkinek más lett a csapatban betöltött szerepe, ehhez kellett nekem is felnőnöm. Tavaly még a legkisebb, az újoncka voltam, ha mondhatom így, most már viszont változtatnom kellett, ha nem is hangadó, de meghatározó játékos szerettem volna lenni.
 
Elfogadják ezt a társak egy 20 éves játékostól?
Aki nézte az eddigi meccseinket, az láthatta, hogy a többiek is bíznak bennem, mernek rám építeni, szóval elfogadtak.
 
Élő hírfolyam a 8. napról: ITT.
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
FINA VB 2017 - Hírek