cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

VB 2017: Mindenki segít

2017. július 22. 19:36

A csapategység a női válogatott egyik legnagyobb erőssége, mindenki segít a másiknak, biztatja a társát, ráadásul a közönség is a csapat mögött áll, s ilyen közegben még a közösségi oldalak sem hiányoznak.

Hét lövés, öt gól, három labdaszerzés és két gólpassz. Újoncként nem olyan rossz mérleg ez, ráadásul ha hozzátesszük, hogy Grusatti Gréta öt góljából kettőt a hollandok elleni csoportrangadóra tartogatott, akkor főleg jár a dicséret a kvartettjét megnyerő női válogatott egyik újoncának.
 

„Magamat is megleptem, mert azt hittem, jobban izgulok majd, de ahogy felmentem a pódiumra, múlt a feszültség, a vízben pedig már semmit sem éreztem – mondta Gurisatti Gréta a női válogatott szélsője. – A medence a mi közegünk, ott már senki sem tud minket megzavarni. Érdekes, a hollandok elleni találkozó előtt sem izgultam, a buszon végig azon járt az agyam, hogy kivel találkozom majd a vízben, mit kell csinálnom emberelőnyben és –hátrányban. Nem érzek semmiféle terhet, és abból a szempontból jó, hogy újonc vagyok, mert az ellenfelek a Keszthelyi Ritára, Bujka Barbarára, vagy éppen Szücs Gabriellára készülnek, engem meg jobban otthagynak. Ilyenkor pedig az a dolgom, hogy belőjem a helyzetet. Sok csapatban vannak fiatalok, de rontanak, vagy nem vállalkoznak, mert nem érzik a bizalmat a társak részéről. Nálunk ilyenről szó sincs, bármilyen jó dolgot csinálok a vízben, a kispadon mindenki pacsizik, és ha esetleg kimard a lövés, akkor sem tolnak le. Pont ezért fog legközelebb majd bemenni.”
 
Gurisatti Grétáról egyébként lerí, mennyire élvezi a világbajnokságot. A 22 esztendős szélsőnek ez az első világversenye, rögtön itthon, ami szintén fontos motívuma a vb-nek. A pénteki délelőtti sajtóórán – amit az ebéd, majd másnap reggelig kimenő követett – a lányon nem győzték hangsúlyozni, milyen hatalmas segítség számukra a közönség támogatása. A lányokat például a Hollandia elleni győzelmet követően is várták a busznál a drukkerek, s vastapssal búcsúztatták őket.
 
Szintén sokat számít, hogy az együttes nem a riválisokkal együtt, hanem külön lakik, távol a belvárostól, a központi helyszínektől, s mivel az edzései nagy részét Szentendrén tartja, így a gárda tökéletes nyugalomban készülhet. No meg hatalmas odafigyelés mellett, a szállodában például péntekre rántott húst kaptak külön kérésre, míg a mérkőzés előtt túrós csusza készült a gárdának. És ha ez még nem lenne elég, Gurisatti Gréta kiemelte, hogy milyen jól sült el a közösségi oldalak nélkülözése.
 
„Ez is mutatja, hogy milyen jó társaság vagyunk, én is azt hittem majd, hiányozni fog, hogy végigpörgessem a facebookot, de nem így történt, no meg van is dolgunk bőven – tette hozzá Gurisatti Gréta. – Ha nem lenne egész nap semmi dolgunk, biztos rosszabb lenne, de tényleg nem hiányzik, csak egymásra tudunk így koncentrálni.”
 
A szélső emellett is ódákat zengett a csapategységről, amely talán a legnagyobb része a sikeres szereplésnek, mondván ezzel még az esetleges hiányosságokat is lehet kompenzálni. Gurisatti úgy véli, Hollandia ellen is rengeteget számított, hogy ha szükség volt rá, akkor mindenki vállalt még egy tempót, még néhány centit a másikért, és ha mindenkinek helyén van a szív, hajlandó a csapatért dolgozni, akkor az rengeteget segít.


„Ha esetleg el is rontottál valamit, akkor is azt láttad, hogy rögtön ugrik a másik öt mezőnyjátékos, hogy segítsen, ettől voltunk, ettől vagyunk erősek – hangsúlyozta Gurisatti Gréta. – Nem volt tökéletes a meccs, a lélektani előny azonban nálunk volt. Amikor elveszítettük Keszthelyi Ritát, akkor is stabilak maradtunk és tudtuk pótolni, amíg vissza nem tért. Nagyon jó, hogy elkerültük az amerikai ágat, de nem szabad még azon gondolkozni, hogy majd egy hét múlva az Egyesült Államokkal döntőzünk. Időben is messze van még, ráadásul addig vár ránk még két meccs. Most elsősorban Kanadára kell figyelnünk.”
 
Élő hírfolyam a 7. napról: ITT.
Vízilabda hírek
Női válogatott
FINA VB 2017 - Hírek
gurisatti nők noi valogatott vb 2017 fina