cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

VB 2017: 7500 néző előtt győzelem születésnapra! Így kell elkezdeni!

2017. július 17. 20:52

Férfiválogatottunk győzelemmel kezdte a világbajnokságot: a születésnapos Märcz Tamást 13–3-as sikerrel köszöntötte a csapat. Folytatás szerdán az olaszok ellen.

Hol is kezdjük… Talán ott, hogy férfiválogatott első vb-meccsének napján 43. születésnapját ünnepelte Märcz Tamás szövetségi kapitány, aki ugyan gratulációk során fogadta az esti órákban (is) a helyszínen, igyekezett figyelmét nem hagyni elterelni, mert mint említette, a meccs, a bemutatkozás a fontosabb. Sőt voltaképpen kiegyeztünk vele, hogy ez a születésnap kéthetes legyen, telis-tele benne mosollyal, örömmel, sikerrel. Ámen.

Folytassuk ott, hogy három évvel ezelőtt ezen a napon, azaz 2014. július 17-én is meccset, nagy meccset rendeztek a sportág Mekkájában, a Hajós 50-es versenymedencéjében, amikor is az Európa-bajnokság csoportküzdelmei során Szerbiát 8–6-ra verte a végül ezüstéremig jutó válogatott. A hangulat akkor is pazar volt – pont, mint most. Hiába, ezzel a helyszínnel nem lehet hibázni.

VB_20170717_Madar_David_118.jpgAmi magát a meccset illeti: Rióban 9–9-re végeztünk az ausztrálokkal, akik idén nyárra alaposan felfrissítették csapatukat, mindössze négyen (Younger, Kayes, G. Ford és Gilchrist) maradtak hírmondónak az olimpiai társaságból. Látszódtak a nyári eredményeiken is, ennek ellenére a mieink nem számítottak könnyű csatára.

Nem is úgy indult – sőt. A rivális nagyon odatette magát, miközben nálunk miután nem jött be néhány lövés, kissé feszültebb lett az együttes. Edwards kezére mesterien varázsolta oda a labdát Aaron Younger, ismerjük, tudjuk, hogy ő az ausztrálok zsenije. Társa húzása is ügyes volt persze, ezzel vezettek. Négy és fél perc telt el, amikor kapitányunk időt kért, igyekezett nyugtatni játékosait. Mezei Tamás „hozott” egy fórt, de Zalánki Gergő lövését a fára nyújtózta Hrysanthos kapus. Aki aztán Vámos Márton bombájával már nem tudott mit kezdeni, avagy a 7. percben megszületett a várva várt gól. A közönség tűzbe jött, amiben Nagy Viktornak is hatalmas szerepe volt, hiszen nagyokat védett. Kezdték őt belőni az ausztrálok, ami számukra nem sok jóval kecsegtetett…

VB_20170717_Madar_David_113.jpgMindez a második negyedben bebizonyosodott, hiszen kapusunk tényleg elkapta a fonalat. No, és Varga Dénes. A csapatkapitány lefordulás után, akcióból középről, majd fórból is eredményes volt. Emellett feljegyezhettünk egy frenetikus Hosnyánszky Norbert-löketet is, így miután csupán Younger jutott odaát gólig (fórból), 5–2-re léptünk el a nagyszünetre.

A folytatásban is szívósan harcoltak az ausztrálok, ám nem találták a rést, köszönhetően a remek védekezésünknek, a bekkek centerek ellen vívott sikeres csatáját, és persze az elengedett lövéseket magabiztosan kiütögető Nagy Viktornak. Erdélyi Balázs bejátszásánál aztán Mezei harcolt ki egy ötöst, amelyet Varga értékesített, majd percekkel később emberelőnyt játszott meg időkérés után pazarul a társaság. Ennek végén Varga ívelte a falban kiemelkedő Török Béla kezére a labdát, a BVSC játékosa pedig annak rendje és módja szerint vágta a kapuba. Miután Kayes Zalánkival maradt egy pillanatra a kapu előtt, jött is felé a labda, amit a nagy testsúlykülönbségnek és technikájának is köszönhetően megoldott a jól ismert center, ezzel szépített a rivális.

VB_20170717_Madar_David_112.jpgAhogy összejöttek a második menetben a dolgok, úgy nyugodott meg a csapat, kézben tartott a partit. Az látszott, nem olyan rossz ez az ausztrál csapat, az olimpiai ciklust végigdolgozva ütőképes csapatuk lehet Elvis Fatovic mester keze alatt. A miénk, reméljük, már most is az – erről később kaphatunk majd képet, például szerdán, az olaszok ellen. A záró felvonásban mindenesetre Hárai Balázs és Mezei Tamás centerakciója jelezte, azon a poszton is rendben vagyunk, Manhercz Krisztián villanása is árulkodó volt. Vámos 11–3-at jelentő iszonyatos nagy gólja (szabad szemmel le sem tudták követni a bírók, először azt hitték a fáról jött ki a labda, pedig a belső vasról) után időt kért Fatovic, érezte, nagy verés alatt a csapata. Török lőtt aztán egy újabb gólt, majd a végén lefordulás után Manhercz ugrasztotta talpra 7500-as publikumot. Joggal szólt a "Szép volt, fiúk" rigmus!

Majd a közönség elénekelte a kapitánynak a „Boldog születésnapot!” slágert, avagy igazi népünnepély volt a Margitszigeten. Märcz Tamás kívánsága nem is lehet más: legyen így két hétig!

17. FINA Világbajnokság, vízilabda, férfiak
B-csoport, 1. forduló

AUSZTRÁLIA–MAGYARORSZÁG 3–13 (1–1, 1–4, 1–2, 0–6)
Vezette:
Franulovic (horvát), Rotsart (amerikai)

AUSZTRÁLIA: Hrysanthos – G. Ford, Edwards 1, Gilchrist, Younger 1, A. Ford, Hollis. Csere: Putt, Kayes 1, Power, Fannon, Brooks. Szövetségi kapitány: Elvis Fatovic

MAGYARORSZÁG: Nagy V. – Vámos 2, Hosnyánszky 1, Gór-Nagy, Erdélyi, Varga Dénes 4, Hárai 1. Csere: Török 2, Manhercz 2, Zalánki, Decker Á., Mezei 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmények: itt nézhetőek meg

A vízilabdatorna 2. napjának minden történése: itt találhatóak
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
FINA VB 2017 - Hírek
vb
märcz tamás
magyarország-ausztrália
ausztrália