cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

VB 2017: „Nincs paktum!”

2017. július 17. 9:35

Van már tapasztalta a hazai szerepléssel kapcsolatban Märcz Tamásnak, aki szerint fontos a jó hangulat, sokat számít, hogy a játékosok bíznak benne, ráadásul rengeteg áldozatot hoztak azért, hogy sikeresek legyen a vb-n.

Különleges keretbe foglalhatjuk a pályafutását, hiszen egy hazai világeseményen – a 2001-es Eb-n – szerepelt utoljára játékosként a magyar válogatottban, majd szintén egy itthoni világversenyen – most rajtoló vb-n – irányítja edzőként először a nemzeti csapatot.
Emlékszem még arra az Európa-bajnokságra – kezdte Märcz Tamás, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya. – Akkor mindenki azt várta, hogy az előző évben olimpiai bajnoki címet nyert csapat automatikusan behúzza az Eb-aranyat, ami korántsem volt ilyen egyszerű, s nem is volt könnyű az Eb-re koncentrálni, bebizonyosodott, hogy a hazai rendezés elvonhatja a figyelmet.

Tanult abból a világversenyből?
Ott is gyűjtöttem tapasztalatokat, láttam kívülről is itthoni rendezést 2014-ben. Kemény Dénessel és Benedek Tiborral is beszélgettem arról, hogy látták ezt, miként oldották meg, hogy vigyázzanak a játékosokra.

Benedek Tibort ismerve, elődje nagyon odafigyelt a csapatra.
Próbálom megtalálni az egyensúlyt, hogy ne legyenek burokban a játékosok, kiszolgáljuk a sajtót és a sajtón keresztül a közönséget, de mégis odafigyeljek rájuk. A legfontosabb az eredményesség, hogy a zavaró tényezők mellett is tudjunk dolgozni. Próbáluk megfelelő mennyiséget komunikálni a közönséggel, mégsem éreztem még egyszer sem, hogy megbillent volna az egyensúly. Nyugodtak a játékosok, arra figyelnek, amire szeretnének, és nincs semmi gond, ha vidámságot okoz és öt perccel később megyünk be a vízbe, mert megjelenik egy japán lánycsapat, akik sikítva fotózkodnak velük, mintha a Beatles lennénk. Legyen jó a hangulat, viszont a játéktudásunk is legyen magas szintű, és amikor munka van, akkor csináljuk kőkeményen. Most már csökken az uszodában töltött idő, viszont azt kértem a csapattól, hogy emelkedjen a figyelem, és ezt betartják a srácok. Tudják, mire van szükségük és bíznak abban, hogy amit kérek tőlük, az fokozza a teljesítményüket.

Viszont mindegy, hogy 2001, 2014, vagy 2017 van, nem számít, hogy Kemény Dénes, Benedek Tibor, vagy Märcz Tamás a kapitány, a nép ugyanúgy aranyat vár.
A közvélemény nem nagyon foglalkozik azzal, hogy mi történt az utóbbi 6-8 évben, voltunk-e olimpiai dobogón, vagy sem. A magyar vízilabdától mindig dobogót várnak, és ha már dobogó, akkor lehetőleg legyen a legfelső foka. A szakma azért tudja, hogy ez nehéz helyzet, a változás időszakában vagyunk, többen vaciláltak, hogy vállalják-e a szereplést, igaz, akik végül jöttek, azok maximális motivációval dolgoznak és nagyon szeretnének nyerni. Két részre osztható a csapat, az egyik fele akik két lépcsőben határozzák meg a célunkat , először a négy közé jutást és majd utána tűznek ki újabbakat , a másik csoport pedig automatikusan az aranyat. Ez nem probléma, mert a két út egy irányba megy.

Ön melyik csoportba sorolható?
Én inkább azt mondom, hogy menjünk mérkőzésről mérkőzésre. Ha a negyeddöntőt sikerrel tudjuk venni – és ha odafigyelünk, képesek lehetünk rá –, akkor azt gondolom, hogy a csapat nem adja alább a végső győzelemnél. Azt várom, hogy amikor kell, mindenki legyen egészséges, legyen minél jobb állapotban a sorsdöntő mérkőzéseken. Viszont azt is tudom, hogy mindenki képes összeszorítani a fogát, akkor is, ha sérülés hátráltatja, a játékosok mindent félretettek a nyáron, sok áldozatot hozták azért, hogy jól sikerüljön a vb.

A nevek alapján három helyen változott a gárda az olimpiához képest, s csak egy abszolút újonc van, mégis mennyire mondhatjuk, hogy ez már Märcz Tamás együttese?
Akik velem vannak, azok alkotják a csapatomat. De öröm volt együtt dolgozni a bő keret tagjaival, vagy éppen azokkal, akikkel januártól dolgoztunk együtt, minden játékossal kialakult a megfelelő személyes és munkakapcsolat. Kapitányként az a feladat, hogy az aktuálisan legerősebb csapatot állítsam ki, s mindig vannak nehéz döntések, most is voltak, azonban úgy vélem, ez egy komplett csapat, ebben a gárdában van a legnagyobb fantázia. Nem nézem az életkorokat, csak azzal foglalkoztam, hogy ki az, aki tud adni a csapatnak, mit tud adni, és kinek a játékával lehetünk előrébb. Egyelőre az a tapasztalatom, hogy van erő a csapatban.

Az eredmény minősíti majd a döntést?
Néha még az sem. Ennek a döntésemnek látjuk majd az eredményét, viszont azt soha nem fogjuk, hogy mi lett volna, ha másként választok, ezért nem lehet igazán jó az összehasonlítás.

Stílusában mennyire más a mostani magyar válogatott, mint a korábbi gárda?
Tíz játékos maradt, ami nem véletlen. Nem lehet a magyar vízilabda térképéről leakasztani másik tíz, vagy tizenhárom játékost. A kerettagok engem is meggyőztek és bizonyították, hogy nem véletlenül volt helyük az előző csapatban is, s az egyes alternatívák sem hoztak volna arculatváltás. Természetesen minden edző másként gondolkodik a taktikáról, nekem is vannak elképzeléseim, viszont nagyon odafigyeltem arra, hogy mi az, ami leginkább működőképes ezzel a csapattal. Másfajta vízilabdát is el tudnék még képzelni, de egy másik fajta csapattal. Vagy ha a japánokat edzeném, akkor nyilván nem alapoznék a védőink keménységére, hanem ugyanúgy gyors játékra törekednék. Amely elemeket a tornákon és az edzéseken gyakoroltunk, azok hatékonyak voltak. Nem mondom, hogy nem mehetnének még jobban, azonban bízom benne, hogy még egy szinttel feljebb tudunk lépni a VB alatt is.

Most a világbajnokság rajtja előtt aláírná az ezüstérmet?
Jó kérdés… Az utóbbi években elég döcögősen ment az éremszerzés, ezért egy ezüst borzasztóan jó lenne, és szépen csillogna de csak két-három héttel a vb után értékelődik fel az elveszett döntő. Nem akarok semmit sem aláírni előre, ha a bronzot érdemeljük meg, akkor legyünk harmadikok, ha az ezüstöt, akkor végezzünk a második helyen, de előre nem fogadok el semmit. Ráadásul ezzel azonnal aláírnám a vereséget. Szóval bármennyire is jó eredmény lenne a második hely, előzetesen semmilyen paktumba nem megyünk bele.

Felismerés, megoldás

A csapattal és a nyárral kapcsolatos dolgok mellett MärczTamás további érdekességekről is szót ejtett. Többek között arról beszél, hogy a jövőben még jobban el kell mélyedni a taktikában, fontos hogy minden játékos széles taktikai repertoárral rendelkezzen. Nem fordulhat elő hogy valaki már javában gimnazista, de sosem találkozott volna még például fizikával. Vagy egy másik hasonlattal élve, bármelyik szobába is nyit be a csapat, ne lepődjön meg hogy mi van bent.

„Minden elemet tudni kell, másrészt fel kell ismerni azokat az elemeket, amiket az ellenfél éppen játszik és annak azonnal tudni az ellenszerét, manapság nagyon sokat számít, hogy észre vegyünk például egy rossz rendeződést, a vízben történő események alapján válasszuk ki a legjobb taktikai elemet – hangsúlyozta Märcz Tamás, aki a felnőtt és az utánpótláscsapatok közti átjárhatóságot is erősítené. – Bármelyik utánpótlás-játékosunk ha majd bekerül a felnőttcsapatba, rögtön tudnia kell majd, mit és hogyan kell játszani. Ezen is dolgozunk, sokat beszélgetek Horkai Györggyel, akivel egyébként korábban Benedek Tibor is rendszeresen egyeztetett, igyekszünk összehúzni a vonalakat.”
 
A kapitány szerint mindkét irányba fontos az átjárás, hiszen Manhercz Krisztián például közös edzés nélkül csatlakozik majd a juniorokhoz, de az universiadecsapatban is szerepelnek olyan játékosok, akik a jövőben a felnőtteknél is számításba jöhetnek. Ráadásul az egyetemi csapatot Märcz Tamás mellett éppen az a Székely Bulcsú irányítja, aki a 2002-es generációt is vezeti, amely a a szövetségi kapitány szerint jelenleg talán a legígéregesebb korosztály a magyar pólóban.

fotó: Madar Dávid

fotó: Madar Dávid

 
A magyar férfiválogatott vb-csapata
Kapusok:
 Decker Attila (Honvéd), Nagy Viktor (Szolnok)
Mezőnyjátékosok: Decker Ádám (Eger), Erdélyi Balázs (Eger), Gór-NagyMiklós (OSC), Hárai Balázs (Eger), Hosnyánszky Norbert (Eger), ManherczKrisztián (Szeged), Mezei Tamás (Szolnok), Török Béla (BVSC), Varga Dénes (Szolnok), Vámos Márton (Szolnok), Zalánki Gergő (OSC)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)
 
finalogo.jpg VIZES VB 2017

A FÉRFITORNA CSOPORTJAI
A-csoport:
 Brazília, Montenegró, Kazahsztán, Kanada
B-csoport: Franciaország, Ausztrália, Olaszország, MAGYARORSZÁG
C-csoport: Spanyolország, Szerbia, Görögország, Dél-Afrika
D-csoport: Egyesült Államok, Japán, Horvátország, Oroszország

JÚLIUS 17., HÉTFŐ

9:30: Brazília-Kazahsztán
10:50: Montenegró-Kanada
12:10: Franciaország-Olaszország
13:30: Spanyolország-Görögország
17:30: Szerbia-Dél-Afrika
18:50: Egyesült Államok-Horvátország
20:10: Ausztrália-MAGYARORSZÁG
21:30: Japán-Oroszország

JÚLIUS 19., SZERDA

9:30: Franciaország-Ausztrália
10:50: Dél-Afrika-Görögország
12:10: Spanyolország-Szerbia
13:30: Oroszország-Horvátország
17:30: Egyesült Államok-Japán
18:50: Kanada-Kazahsztán
20:10: MAGYARORSZÁG-Olaszország
21:30: Brazília-Montenegró

JÚLIUS 21., PÉNTEK

9:30: Spanyolország-Dél-Afrika
10:50: Szerbia-Görögország
12:10: Egyesült Államok-Oroszország
13:30: Japán-Horvátország
17:30: Brazília-Kanada
18:50: Montenegró-Kazahsztán
20:10: Franciaország-MAGYARORSZÁG
21:30: Ausztrália-Olaszország

További program
Július 23., vasárnap

A nyolc közé jutásért:
C2-D3
C3-D2
A2-B3
A3-B2

Július 25., kedd

Negyeddöntő:
A1-C2/D3
B1- C3/D2
C1- A2/B3
D1-A3-B2

Július 27., csütörtök

Elődöntő:
A1-C2/D3 győztese-B1-C3/D2 győztese
C1- A2/B3 győztese-D1-A3-B2 győztese

Július 29., szombat

Döntő, a 3. helyért
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
FINA VB 2017 - Hírek
marcz interju valogatott ferfiak ferfivalogatott v