cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Férfiválogatott - a „ROSSZ KÉZ" OLDAL

2017. július 14. 17:19

Mindig bennük van a gól, avagy a Hosnyánszky Norbert, Vámos Márton, Zalánki Gergő triót a nemzetközi mezőny egyik, ha nem a legerősebb „jobb oldalának" nevezhetjük. Más-más stílus, de ugyanaz a hatékonyság.

Fotók: Madar Dávid

Fotók: Madar Dávid

A világbajnokság előtt posztonként bemutatjuk válogatottjaink tagjait - az 5. részben a többnyire a jobb oldalon játszók következnek. Íme, férfiválogatottunk három olyan játékosa, akik nem haboznak, ha náluk a labda.
 
(Az 1. részt, a kapusok bemutatását itt olvashatja el)
(A 2. részt, a bekkek bemutatását itt olvashatja el)
(A 3. részt, a centerek bemutatását itt olvashatja el)
(A 4. részt, a „kapás oldal" bemutatását itt olvashatja el)
 
 
A „ROSSZ KÉZ" OLDAL
 
Ferfi_valogatott_Hosnyánszky_Norbert.jpg HOSNYÁNSZKY Norbert
Született: 1984. március 4.
Sapkaszám: 6
 
Amikor 2003-ban, 19 évesen, a magyar utánpótlás egyik nagy ígéreteként Olaszországba, Firenzébe igazolt, sokan féltették. Miután azonban kint is igazolta tehetségét, és csapata legeredményesebb pólósa volt, már magunkat féltettük, hiszen a zuhanyhíradó arról szólt, bizony szemet vetettek rá az olaszok, és szeretnék magukhoz csábítani. Hiába, esélyük sem lehetett, azok után meg főleg nem, hogy 2005-ben Kemény Dénes is elérkezettnek látta az időt, hogy az utánpótlás világversenyeken oroszlánkörmeit már megmutató, a felnőtt mezőnyben sem ijedős, már Szegeden játszó fiatalembert beválogassa. Innentől fordulat úgymond igazán komolyra a dolog, iszonyat melót tett bele a közösbe, nagy célja volt a zsinórban két olimpiát megnyerő válogatottba bekerülni, ott lenni a pekingi játékokon. A 2007-es melbourne-i vb-re nem vitte el a kapitány, de nem adta fel, a kérésnek megfelelően a bekkelést is rengeteget gyakorolta - tekintettel arra, hogy a nemzeti csapatban mindkét oldalon klasszisok, gólvágók sora állt rendelkezésre. A munkának meglett az eredménye, tagja lett az olimpiára utazó társaságnak, megtalálta a helyét a kapitány, és jó barátjával, Kis Gáborral együtt ott állt később az olimpiai dobogó tetején. Pályafutása azóta is töretlen, mint mondta, rengeteget kapott a vízilabdától, igyekszik sokat visszaadni, ezért amíg számítanak rá, ott lesz a legjobbak között. Benedek Tibornál is alapjátékos volt, többek között vb-t nyert a csapattal, és Märcz Tamás is neki adja a 6-os sapkát. Pazar lövőtechnikája miatt jól érvényesül jobb kezével a „rossz kéz" oldalon is, alázattal teszi a dolgát, ha kell, irányít, illetve a védekezést is markánsan megoldja. Komplex játékos, akire tényleg mindig lehet számítani.
 
Ferfi_valogatott_Vámos_Márton.jpg VÁMOS Márton
Született: 1992. június 24.
Sapkaszám: 5
 
Amikor 17 évesen meghívót kapott a válogatott martfűi edzőtáborába Kemény Dénestől, sokan felkapták a fejüket. „Válogatott a másodosztályú bajnokságból?" No, igen, az éles szemek rögvest kiszárták, van ebben a fiúban valami különös. Valami különös, ami később kiderült, maga volt a tehetség. És a tehetség szépen elkezdett kibontakozni. A következő évben, 2010-ben már ott volt az Európa-bajnokságon, majd világversenyeken két év ugyan kimaradt, de már mindenki tudta, ki is az a Vámos Márton. A nagy robbanás Benedek Tibor kapitányi érájában, a barcelonai világbajnokságon következett be: nem „csak" tagja volt a diadalittas együttesnek, hanem Madaras Norbert mellett prímán oldotta meg a rábízott feladatot, rögvest nemzetközi szintű játékosnak titulálta a szakma. A Vasasból Szolnokra került, ahol tovább színesedett a lövő repertoárja, a védekezése is javult, és ugyan akadtak hullámvölgyei, de meghatározó játékossá nőtte ki magát. Olyannyira, hogy már úgy beszélnek róla, mint a mezőny egyik, ha nem a legjobb balkezese - nem véletlenül. Azok a szabaddobások, amelyeket elereszt, maga a vízilabda mágikus pillanatai... A csapat egyik húzóembere, ez nem kérdés - és ő sem csinál ebből titkot, tudja, hogy sokat várnak tőle a társai is, amivel nincs baja, elvégre saját magával szemben is nagyok az elvárásai. Avagy jól viseli a terhet, valódi klasszis.
 
Ferfi_valogatott_Zalánki_Gergő.jpg ZALÁNKI Gergő
Született: 1995. február 26.
Sapkaszám: 4
 
Az a balkezes játékos, aki képes kiszorítani a kétszeres olimpiai- és világbajnok Madaras Norbertet a csapatból, bizonyosan tudhat valamit. Úgy harcolta ki a riói csapattagságot, hogy előtte nem járt világversenyen, igaz az olimpiai selejtezőn már számolt vele Benedek Tibor, avagy pontosan tudta, mire számíthat tőle. Horkai György utánpótlás-kapitány nem véletlenül dicsérte állandóan, vele kapcsolatban is pontosan megjósolta, hogy hamarosan a felnőttek között is megállja a helyét. Megállta, megállja. 2015-ben jött el a pillanat, amikor a fejére húzhatta a felnőtt-válogatott sapkáját, köszönhetően annak, hogy valóban remek a balkeze, ráadásul nem az az ijedős fajta. Egy pillanatig sem volt kérdés, hogy Märcz Tamás nevezze őt a vb-keretbe, Vámos Mártonnal együtt a „rossz kéz" oldal „jó kezes" jeles képviselői. Bátran számolhat vele a kapitány, védekezésben sem adja olcsón a bőrét, támadásban pedig nála is remek helyen van a labda. Lövési érezhetően egyre markánsabbak, ahogy mondani szokták, szépen beleerősödött a nemzetközi mezőnybe - nem véletlen, hogy szemet vetett rá a Bajnokok Ligája-győztes Szolnok, és Vámos helyére őt igazolta.
 
A magyar férfiválogatott vb-csapata
Kapusok:
 Decker Attila (Honvéd), Nagy Viktor (Szolnok)
Mezőnyjátékosok: Decker Ádám (Eger), Erdélyi Balázs (Eger), Gór-NagyMiklós (OSC), Hárai Balázs (Eger), Hosnyánszky Norbert (Eger), ManherczKrisztián (Szeged), Mezei Tamás (Szolnok), Török Béla (BVSC), Varga Dénes (Szolnok), Vámos Márton (Szolnok), Zalánki Gergő (OSC)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

VIZES VB 2017
finalogo.jpg A FÉRFITORNA CSOPORTJAI
A-csoport:
 Brazília, Montenegró, Kazahsztán, Kanada
B-csoport: Franciaország, Ausztrália, Olaszország, MAGYARORSZÁG
C-csoport: Spanyolország, Szerbia, Görögország, Dél-Afrika
D-csoport: Egyesült Államok, Japán, Horvátország, Oroszország

JÚLIUS 17., HÉTFŐ

9:30: Brazília-Kazahsztán
10:50: Montenegró-Kanada
12:10: Franciaország-Olaszország
13:30: Spanyolország-Görögország
17:30: Szerbia-Dél-Afrika
18:50: Egyesült Államok-Horvátország
20:10: Ausztrália-MAGYARORSZÁG
21:30: Japán-Oroszország

JÚLIUS 19., SZERDA

9:30: Franciaország-Ausztrália
10:50: Dél-Afrika-Görögország
12:10: Spanyolország-Szerbia
13:30: Oroszország-Horvátország
17:30: Egyesült Államok-Japán
18:50: Kanada-Kazahsztán
20:10: MAGYARORSZÁG-Olaszország
21:30: Brazília-Montenegró

JÚLIUS 21., PÉNTEK

9:30: Spanyolország-Dél-Afrika
10:50: Szerbia-Görögország
12:10: Egyesült Államok-Oroszország
13:30: Japán-Horvátország
17:30: Brazília-Kanada
18:50: Montenegró-Kazahsztán
20:10: Franciaország-MAGYARORSZÁG
21:30: Ausztrália-Olaszország

További program
Július 23., vasárnap

A nyolc közé jutásért:
C2-D3
C3-D2
A2-B3
A3-B2

Július 25., kedd

Negyeddöntő:
A1-C2/D3
B1- C3/D2
C1- A2/B3
D1-A3-B2

Július 27., csütörtök

Elődöntő:
A1-C2/D3 győztese-B1-C3/D2 győztese
C1- A2/B3 győztese-D1-A3-B2 győztese

Július 29., szombat

Döntő, a 3. helyért
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
FINA VB 2017 - Hírek
märcz tamás
vb
hosnyánszky
vámos
zalánki