cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Férfiválogatott - a „KAPÁS" OLDAL

2017. július 13. 12:36

Rutin, ifjú hév, visszatérés, avagy reményeink szerint a többnyire a baloldalon szerepet kapó Varga Dénes, Erdélyi Balázs, Manhercz Krisztián, Török Béla négyes tagjai más-más okokból bizonyítják majd rátermettségüket.

A világbajnokság előtt posztonként bemutatjuk válogatottjaink tagjait - a 4. részben a többnyire a baloldalon játszók következnek. Íme, férfiválogatottunk négy olyan játékosa, akikben mindig benne van a gól. Na, igen, ahol Varga Dénes pólózik...
 
(Az 1. részt, a kapusok bemutatását itt olvashatja el)
(A 2. részt, a bekkek bemutatását itt olvashatja el)
(A 3. részt, a centerek bemutatását itt olvashatja el)
 
A „KAPÁS" OLDAL
 
Ferfi_valogatott_Erdélyi_Balázs.jpg ERDÉLYI Balázs
Született: 1990. február 16.
Sapkaszám: 9
 
Irigylésre méltó, nem szokványos pályaív az övé, mi tagadás. Szülővárosában, Egerben kezdett el pólózni, tehetségesnek tartották, ám nem feltétlen tűnt úgy, hogy egyszer majd a válogatottságig viszi. Tekintettel arra, hogy hosszú távon gondolkodott, a középiskola után az Egyesült Államokba költözött, ahol a vízilabda mellett egyetemi tanulmányait is végezte. A kettő jól kiegészítette egymást, olyannyira, hogy kétszer is az év játékosának választották odakint. Erre már itthon is felfigyeltek, Kemény Dénes, majd Benedek Tibor is küldött neki meghívót, mondjuk úgy, ismerkedtek vele, illetve ne feledjük, 2013-ban tagja volt az Universiade-győztes alakulatnak. 2014-től aztán stabillá vált a helye, beverekedte magát az előző évben világbajnoki aranyérmet szerző válogatottba, avagy a hazai Európa-bajnokságon már megtapasztalhatta a fergeteges buzdítást. Az egri klubcsapatában - merthogy az egyetemi évek utána „természetesen" a hevesiekhez tért haza - meghatározó játékossá nőtte ki magát, és szép lassan igaz lett mindez a nemzeti együttesre nézve is, tavaly az Eb-n és a riói olimpián is erősítette azt. Remek ütemérzékének és gyorsaságának hála a lefordulásai életveszélyesek, de az alapjátékban is markáns a szerepe. A klubszezon végén elköszönt az egriektől, még egy vb-éremmel tenné szebbé a búcsút - a következő idényben ugyanis az OSC-ben folytatja.
 
 
Ferfi_valogatott_Manhercz_Krisztián.jpg MANHERCZ Krisztián
Született: 1997. február 6.
Sapkaszám: 3
 
Tekintettel arra, hogy kora alapján még a junior világbajnokságon is játszhat (Horkai György természetesen számít rá, a vb után csatlakozik saját korosztályához), bátran állíthatjuk: a magyar póló egyik legnagyobb reménységéről beszélünk. Tegyük hozzá, már több is, mint tehetség, hiszen a felnőtt válogatottban is letette névjegyét, nem véletlen számított rá tavaly a belgrádi Európa-bajnokságon és a riói olimpián is Benedek Tibor. Märcz Tamás sem tesz másként, hiszen fiatal korát meghazudtoló módon stabil a játéka, nem ijed meg senkitől és semmitől, meghatározó a szerepe. Minden bizonnyal jót tett neki, hogy az előző évek csábításainak ellenállt, és maradt a szegedi klubcsapatában, ahol három-három és fél negyedeket vízben lehetett. Sokat tapasztalt, folyamatosan fejlődött, markánsnak jellemezhetjük produkcióját. „A jövő nagy sztárja" - mondta róla Horkai mester, aki sokat foglalkozott vele, s aki már évekkel korábba megjósolta, hogy már Rióban ott lesz a válogatottban. A hazai világbajnokságon robbanhat be igazán a nemzetközi mezőnybe, képességei alapján nagyon sokat várhatunk tőle. Az sem véletlen, hogy a nagycsapatot építő Ferencváros csapott le rá a nyáron.
 
Ferfi_valogatott_Török_Béla.jpg TÖRÖK Béla
Született: 1990. március 23.
Sapkaszám: 2
 
Egyszer fent, egyszer lent, széles skálán mozog az ő pályafutása. Az egyik legnagyobb ígéretnek, a szegediek kincsének tartották, termete, ereje, lövései mind-mind azt sugallták, sokat hallunk még róla. Még nem volt 19 éves, amikor Kemény Dénes meghívót küldött neki a válogatottba, gólt is jegyzett a németek elleni bemutatkozás alkalmával. Úgy tűnt, meredeken ível felfelé a pályafutása, hiszen 2010-ben felnőtt világversenyen is szerepelhetett (Európa-bajnokság, Zágráb, 4. hely), eséllyel pályázott a londoni olimpia csapattagságára, ám 2012 sajnos nem erről maradt emlékezetes számára. Egy elmulasztott engedélykérés okán a vérnyomáscsökkentő gyógyszere használata miatt féléves eltiltást róttak ki rá. Finoman fogalmazva megrekedt az ígéretes pályafutása... Egy évig Szolnokon játszott, ám 2014-ben továbbállt, és a BVSC-be igazolt. Már tudjuk, mindez jó döntésnek bizonyult. Ugyan kikerült a nemzetközi vérkeringésből, ám szép lassan újra felépíthette pályafutását, mondhatjuk, „benőtt a feje lágya". Csendben tette a dolgát, nem sokan hitték, egyszer még válogatott sapkát húz. Talán ő maga sem... Märcz Tamás azonban megadta neki a lehetőséget - no, igen, a zuglóiak korábbi edzője jól ismerte. Érdekesség, bekként került a keretbe, és végül a felkészülés végére a kapás oldalra került, afféle all round játékos lett belőle, avagy több poszton is számíthat rá a kapitány.
 
Ferfi_valogatott_Varga_Dénes.jpg VARGA Dénes
Született: 1987. március 29.
Sapkaszám: 10
 
Ódákat zengtek róla gyerekkorában az edzők, a kor legnagyobb ígéretének tartották - nos, azok közé tartozik, akik beváltották a hozzá fűzött reményeket. Sőt! Hogy az utánpótlás-válogatottaknak a tagja volt, nem lehetett kérdéses (győzelemre is vezette például a vb-n a junior együttest), így voltaképpen az sem volt meglepő, hogy már 17 évesen ott tempózott Kásás Tamásék mellett a vízben Kemény Dénes csapatában. A szövetségi kapitány figyelt, nagyon figyelt erre a „csiszolatlan gyémántra", „kézen fogta", amikor nagy szükség volt rá, ő pedig a vízben hálálta meg mindezt. Már tíz évvel ezelőtt, Melbourne-ben szerepelt világbajnokságon, kirobbanthatatlan tagja a csapatnak. Számtalan érmei közül nyilvánvalóan kiemelkedik a pekingi olimpiai aranyérem (ez évben Junior Príma-díjat is kapott!) és a barcelonai vb-diadal - mindkettőn bátyával, Dániellel állhatott együtt a dobogó tetején. A három évvel ezelőtti hazai Eb-ezüst is szép emlék, reméli, így lesz ez a mostani vb-vel is. Kiemelte a BL-döntő (amelyet megnyert a Szolnokkal) hangulatát, bízik benne, a vb-n a szurkolók buzdítását sikerül plusz energiaként felhasználni. Miképpen a riói olimpián Benedek Tibor, most Märcz Tamás is rábízta a csapatkapitányi feladatot, ami nem véletlen, hiszen a többiek hallgatnak rá, mondhatjuk, felnéznek rá. A BENU-kupán pihent, a vb-re, annak is a második hetére reményeink szerint százszázalékos állapotban lesz. Játékintelligenciája hatalmas, ha nála van a labda, kiszámíthatatlan, mi történik a vízben. És nem csupán a csuklóból eleresztett fantasztikus lövésekről beszélünk...
 
A magyar férfiválogatott vb-csapata
Kapusok:
 Decker Attila (Honvéd), Nagy Viktor (Szolnok)
Mezőnyjátékosok: Decker Ádám (Eger), Erdélyi Balázs (Eger), Gór-NagyMiklós (OSC), Hárai Balázs (Eger), Hosnyánszky Norbert (Eger), ManherczKrisztián (Szeged), Mezei Tamás (Szolnok), Török Béla (BVSC), Varga Dénes (Szolnok), Vámos Márton (Szolnok), Zalánki Gergő (OSC)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

VIZES VB 2017
finalogo.jpg A FÉRFITORNA CSOPORTJAI
A-csoport:
 Brazília, Montenegró, Kazahsztán, Kanada
B-csoport: Franciaország, Ausztrália, Olaszország, MAGYARORSZÁG
C-csoport: Spanyolország, Szerbia, Görögország, Dél-Afrika
D-csoport: Egyesült Államok, Japán, Horvátország, Oroszország

JÚLIUS 17., HÉTFŐ

9:30: Brazília-Kazahsztán
10:50: Montenegró-Kanada
12:10: Franciaország-Olaszország
13:30: Spanyolország-Görögország
17:30: Szerbia-Dél-Afrika
18:50: Egyesült Államok-Horvátország
20:10: Ausztrália-MAGYARORSZÁG
21:30: Japán-Oroszország

JÚLIUS 19., SZERDA

9:30: Franciaország-Ausztrália
10:50: Dél-Afrika-Görögország
12:10: Spanyolország-Szerbia
13:30: Oroszország-Horvátország
17:30: Egyesült Államok-Japán
18:50: Kanada-Kazahsztán
20:10: MAGYARORSZÁG-Olaszország
21:30: Brazília-Montenegró

JÚLIUS 21., PÉNTEK

9:30: Spanyolország-Dél-Afrika
10:50: Szerbia-Görögország
12:10: Egyesült Államok-Oroszország
13:30: Japán-Horvátország
17:30: Brazília-Kanada
18:50: Montenegró-Kazahsztán
20:10: Franciaország-MAGYARORSZÁG
21:30: Ausztrália-Olaszország

További program
Július 23., vasárnap

A nyolc közé jutásért:
C2-D3
C3-D2
A2-B3
A3-B2

Július 25., kedd

Negyeddöntő:
A1-C2/D3
B1- C3/D2
C1- A2/B3
D1-A3-B2

Július 27., csütörtök

Elődöntő:
A1-C2/D3 győztese-B1-C3/D2 győztese
C1- A2/B3 győztese-D1-A3-B2 győztese

Július 29., szombat

Döntő, a 3. helyért
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
FINA VB 2017 - Hírek
märcz tamás
vb
varga
erdélyi
manhercz
török