cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Döntetlennel kezdtük a Vodafone-kupát

2017. július 5. 21:20

Az Ausztrália elleni 9-9 rámutatott arra, hogy szüksége van még meccsekre a vb előtt a csapatnak, ezért is jó ez a miskolctapolcai torna. Csütörtökön folytatás Új-Zéland ellen.

„Szeretem a kemény munkát is, de örülök, hogy most már elkezdtünk vízilabdázni."
 
Hiába, no, Tóth Ildikó felvezető mondatai kristálytisztán jelzik, közeleg, nagyon közeleg a világbajnokság, egye izgatottabbak a felek, a kegyetlen felkészülés utolsó fázisában felüdülés a meccs. Így volt ez az ausztrálok elleni kétkapus edzésekkel is, de hatványozottan igaz ez a Vodafone-kupára. A miskolctapolcai pazar helyszínen az Egyesült Államok-Új-Zéland parti nyitotta a küzdelmeket - az olimpiai- és világbajnok 18-3-ra nyert. Már ezt a meccset is a medence széléről szemlélte dr. Beck György, a Vodafone Magyarország első embere, a Magyar Vízilabda Szövetség társelnöke, akinek az idők során a szívéhez nőtt a női válogatott. Tudjuk, nincs egyedül. Speciel így beszélt róla az említett amerikai „mészárlás" közben az M4 riportere, Hajdú B. István, és természetesen szakértő munkatársa, Petrovics Mátyás is.
 
Bíró Attila csapata érzi is a szeretetet, a vb-n is jó eredménnyel szeretné mindezt meghálálni. Hogy erre van esélye van, lemérhettük az ausztrálok elleni összecsapáson is. Még akkor is, ha jóval nehezebb lett, mint sokan gondolták. Ők abból indultak ki, hogy az edzőmeccseken a mieink domináltak - „A meccs mindig más, nem lesz könnyű dolgunk", nem véletlen fogalmazott így a kezdés előtta kapitány. A világliga óta „erőstő", így összesen hat olimpikonnal kiálló vetélytárs bevert két fórt, pluszban jó ideig képes volt hátul semlegesíteni a mieink támadásait. Arról nem beszélve, hogy a centerben szakadatlanul próbálkozó Tóth Ildikó által kibrusztolt ötméterest Antal Dóra a fára lőtte. Egy fórt azért rosszkéz szélről Szücs Gabriella csak betett. Sőt miután Bujka Barbara zseniális villanása ragadtatta tapsra a közönséget, elkapott ritmusban bíztunk - erre fel az ausztrálok újra megléptek kettővel. Nagyon ült a meccs első szakaszában az emberelőnyös játékuk. És ha nem véd nagyot Gangl Edina, nagyobb is lehetett volna a baj... De aztán lökést adott az „újonc", Gurisatti Gréta, akinek akciógóljára Keszthelyi Rita is „rátett" kisvártatva kettőt - s máris a mieinknél volt az előny (5-4). Ez hamar ment. Persze aztán olyan gyorsan el is tűnt, mert Gofers harmadszor is eredményes volt előnyből.  A szoros védekezésünk keménységét finoman fogalmazva sem díjazták a játékvezetők, a második negyedre feljavult támadójáték, a merészség, a csibészség ellensúlyozta a hátsó gondokat.
 
19747744_10209596224010980_495471361_o.jpg És ha már díjazás: nagyszünetben Novák Zoltán, a Vodafone designer-pályázat győztese, szabadúszó tervező nyilatkozott, aki a lányok dresszén látható mintázatot készítette - nagy megtiszteltetésről, és egy régóta megálmodott kompozícióról beszélt. És izgult, mert nagyon akarta, hogy győztes meccsen debütáljon a ruhadarab.
 
Nem így lett. Nem így lett, igaz magához ragadta a harmadik menetben a kezdeményezést a csapat. Elsősorban Szücs Gabriellát emelnék ki: adott egy elnézős passz Bujkának, aki ötösig jutott (igaz, a kapusba lőtte), majd maga suhintott távolról pontosan, majd mindezt megkoronázva emberhátrányban blokkolt kulcspillanatban. S miután Keszthelyi „kilóbálása" után Gurisatti a jobb szélről célzott higgadtan. A csapatkapitány a következő támadásnál harmadik találatát jegyezte, 8-6 állt a táblán. Jött a „szokásos" ausztrál fórgól (Webster), valamiért tényleg nagyon ment nekik a hat az öt elleni játék, nyilvánvalóan a szakmai stábunknak lesz majd mit elemezni, és megfejtenie: az emberhátrányos védekezésünk volt ennyire lyukas, vagy egyszerűen arról van szó, a kapufás gólok a „ma minden bejön" kategóriát jelentették „csupán." A negyedik menet elején ugyan kisebb szívbajt hoztak ránk a hölgyek (Gofers és Webtser, a nagy duó ellen nem volt ellenszer), ám végül nagy idegeskedés közepette azt történt a vízben, amit a mieink akartak, leszámítva azt, hogy Antal Dóra egyenlítése után - noha volt rá több lehetősége is - nem sikerült bevinni a győztes találatot. Gond nincs, kell a játék a csapatnak a vb előtt - például csütörtökön az új-zélandiak, pénteken pedig az amerikaiak ellen.
 
Vodafone-kupa nemzetközi női torna, Miskolctapolca, 1. nap
Magyarország-Ausztrália 9-9 (1-2, 4-3, 3-2, 1-2)   
Waldow (új-zélandi), Mustata (román)
 
MAGYARORSZÁG: Gangl - Czigány, Szücs G. 2, Keszthelyi 3, Bujka 1, Csabai, Szilágyi. Csere: Antal D. 1, Gurisatti 2, Takács, Illés, Tóth I. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
 
AUSZTRÁLIA: Yanitsas - Gofers 4, Buckling 1, Halligan, Bishop, Ridge, Webster 4. Csere: Zimmerman, Williams, Mihailovic, Byter, Steere. Szövetségi kapitány: Sakis Kechagias
 
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
Egyesült Államok-Új-Zéland 18-3 (4-0, 4-2, 5-0, 5-1)
Gólszerzők: Neushul 5, M. Fisher 4, Musselman 2, Williams 2, Seidemann, Fattal, Hauschild, Games, Raney, ill. Doyle, Houghton, de Silva  
(Teljes jegyzőkönyv: itt)
 
Vodafone-kupa nemzetközi női torna, Miskolctapolca
A további program
Július 6., csütörtök
Egyesült Államok-Ausztrália, 18:00
Magyarország-Új-Zéland, 20:00 (tv: M4 Sport 23:00 felvételről)

Július 7., péntek
Új-Zéland-Ausztrália, 18:00
Magyarország-Egyesült Államok, 20:00 (tv: M4 Sport)
 
 

Vízilabda hírek
Női válogatott
FINA VB 2017 - Hírek
Bíró Attila
vb
Vodafone-kupa