cover image
Egyéb

„A FINA-nak hallgatnia kell a vízilabdára”

2017. június 27. 11:56

A sok aggódó megnyilvánulás után (különösen a tervezett 11 főre csökkentett csapatok miatt nagy a felzúdulás) Dragan Jovanovics, a világ vízilabda-edzőit tömörítő szervezett ügyvezető igazgatója adott a wpdworld.com honlapnak interjút, amelyben kifejtette, a FINA tervezett változtatásaival veszélybe kerülne a sportág jövője.

Finoman fogalmazva sem nyugszanak a kedélyek, ami érthető: a sportág jövője a tét! A nemzetközi szervezet (FINA) korábban kiszivárgott szabályváltoztatásai alapjaiban változtatnák meg a vízilabdát, érhető tehát az aggodalom. Különösen a csapatok 13-ről 11-re való csökkentése szolgáltat óriási vitatémát. Azzal ugyan mindenki egyetértett, hogy az olimpiai műsorán növelni kell a női csapatok számát (a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékes szerve ezt megtette, s végül Tokióban 10 női válogatott vehet részt a 12 férfi mellett), ám egyre több helyről hallani, hogy ennek ne legyen súlyos ára. Márpedig minden jel szerint a csapatlétszám korlátozása lehet az…

Mindez mintegy rávezetése annak az interjúnak, amelyet Dragan Jovanovics, a világ vízilabda-edzőit tömörítő szervezett (WWPCA) ügyvezető igazgatója adott a tekintélyes wpdworld.com honlapnak. Már a cím is árulkodó, ugyanis az egykori kitűnő szerb pólóstól idéznek: „A FINA-nak hallgatnia kell a vízilabdára”

Mint elmondta, hamarosan hivatalos nyilatkozatot adnak majd ki (a szervezet vezető testületének magyar tagja Vincze Balázs), de a 11-es csapatlétszámmal kapcsolatban a magánvéleményének is hangot adott: „Több hatása lesz. Feltételezésem szerint a sérülések száma emelkedni fog. A FINA-nak szakértőkkel és játékosokkal kellett volna egyeztetnie, és tesztelni a szabályokat a különböző versenyeken. Kevesebb játékos és kevesebb pihenés két olyan elem, amelyek nem egyeznek a szórakoztatatással. A fizikai harc növekedni fog és a játék sebessége alacsonyabb lesz, mert a játékosok korábban fáradnak. Az elmúlt húsz évben a vízilabda-közösség arról beszélt, hogy a játék dinamizmusát kellene erősíteni – most az ellenkező irányba megyünk. Ezek a szabályok károsíthatják a vízilabda fejlődését.”

Fotó: wpdworld.com

Fotó: wpdworld.com

Dragan Jovanovics kitért arra is, hogy a vízilabda az olimpiai csapatsportok legrégebbi képviselője, mégis kevesebb sportolója vehet részt a játékokon, mint társai – utalt ezzel minden bizonnyal a sportdiplomáciára is. Határozottan kiállt amellett, hogy minden szabályváltozatás előtt a FINA-nak meg kell hallgatnia az edzőket és a játékosokat, nélkülük nem hozhat ilyen radikális döntéseket. A marseille-i LEN-kongresszuson és a budapesti BL Final Six alatti megbeszéléseken egyetértettek abban, hogy a LEN-nek vezető szerepet kell vállalnia az új szabályok elfogadása ellen. Egyúttal kiemelte, a FINA-n belül egyensúlyra van szükség, „nem szabad, hogy mindent az úszók irányítsanak.”

A kérdésre, amely szerint „Aggódik a vízilabda jövőjéért?” így felelt: „Igen, és nem vagyok egyedül. Életünket a vízilabdának szenteltük. Nem vagyunk a változtatások ellenzői, de csak valódi értékek mentén történhet.”

Július 22-én Budapesten rendezik meg a FINA kongresszusát, amelyen többek között a vízilabda kérdéseiről is dönteni kell. Hallva a sportágban szereplők vészjósló megnyilatkozásait (a magyar szakemberek mellett számtalan nemzetközileg elismert edző, sportvezető fejezte ki aggodalmát a meglebegtettet szabályváltoztatásokkal kapcsolatban), ismerve a háttérben húzódó lobbiharcokat, parázs ülésre van kilátás. Jó volna, ha a vízilabda érdekei nem sérülnének…
Vízilabda hírek
Dragan Jovanovics
szabályváltoztatás
szabályok
fina