cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Aki a kapusoknak (is) fújja a sípot

2017. június 26. 13:52

Mátéfalvy Csaba öt esztendő után dolgozik újra a válogatott mellett – s bizony, ha úgy érzi, alaposan megdolgoztatja a rá bízott kapustriót.

Mint ahogy korábban, ezúttal sem rohanta le a média, voltaképpen a május 28-i bejelentés óta ugyanolyan csendben, csinnadratta nélkül teszi a dolgát, mint anno az „aranykorban”. „A budapesti hetekben amúgy Mátéfalvy Csaba vállalta a felkérést, és segít nekünk – őt sem kell bemutatni senkinek, hiszen Kemény Dénes kapitánykodása idejében is dolgozott a válogatottnál” – említette Märcz Tamás négy héttel ezelőtt. No, igen, az 54 esztendős szakember cseppet sem új arc a Szigeten. Mégis, a londoni olimpia óta újra hivatalos válogatott edzői minősítésében állt oda a medencéhez a felkészülés kezdetekor. És dolgozik azóta is a kapusokkal, illetve a rá bízott játékosokkal mindenfajta felhajtás nélkül.

„Nem tagadom, boldog voltam, amikor Tomi felhívott, hogy volna-e kedvem a válogatott mellett dolgozni – természetesen egyetlen pillanatig sem gondolkodtam – vallotta be persze nagy meglepetést nem okozva az egykori BEK-győztes kapus. – Jó érzés volt újra odaállni a legjobbak elé, szentimentálisan azt mondani, hogy hazatérni. Itt a Szigeten semmi sem változik, maximum épül, szépül, de a hangulat, a semmihez sem hasonlítható miliő mindig ugyanaz.”

A Vasas főállású trénere megélt már ezt-azt a válogatottnál, tevékeny részese volt dr. Kemény Dénes csapatának athéni és pekingi olimpiai győzelmében, a köztes sikereknek, illetve persze a londoni csalódásnak is – határozott elképzelése van a kapusok felkészítéséről. Őszintén mondta el korábban, és mondja el a mai napig az aktuális kapitánynak a tőlük akár eltérő véleményét, ők pedig többnyire hallgatnak rá, szabad kezet adnak neki. Na, igen, ezért kérték fel.

„Speciális műfaj a kapusedzői, azt gondolom, nem hazabeszélek, amikor azt állítom, nagy szükség van rá. Itt a válogatottnál jó ideje ebben a szellemben megy a munka, a kluboknál – tisztelet a kevés kivételnek – azonban nem áldoznak erre. Sajnos nem egy kapuson látszik, hogy megállt a fejlődése, ami akár a válogatottságába is került” – fogalmaz markánsan.

S ami a most válogatottban lévő kapusokat, Bisztritsányi Dávidot, Decker Attilát és Nagy Viktort illeti? „Hogy örültek-e nekem, őket kell megkérdezni – mindenesetre nem tűntek szomorúnak, amikor megláttak, igaz lehetnek jó színészek is… – fogta humorosra Mátéfalvy Csaba, majd persze komolyabba váltott. – Egyértelműen a három legjobb kapust hívta be a kapitány, a szezon közbeni teljesítményükön és a válogatott edzésein is látszik ez. Nem szeretnék rangsorolni, nem is ez a feladatom, de Viktor nem véletlenül volt az elmúlt időszakban is az első számú kapus, a Bajnokok Ligája döntőjében is láthattuk, mire képes.”

csaba2.jpgAdja magát a kérdés, a feltörekvő ifjak között lát-e potenciális tokiói keretesélyest – nos, lát: „Vogel Soma nem véletlenül kapott már edzésen lehetőséget a kapitánytól, a következő szezonja kulcskérdés lesz ebben a bombaerős Fradiban. Mellette leginkább a Szolnokban Viktor cseréjeként nem egyszer bizonyító Kardos Gergőt emelném ki, de rajtuk kívül is akadnak tehetségek. Ezen a poszton azonban nem árt a rutin, és bizony a Bisztro, Attila, Viktor trió jó korban van, jól teljesítményre képesek, fel kell kötniük a többieknek a gatyát, ha ki akarják szorítani őket.”

A felkészülés során a korábban dobhártyasérülése miatt a vízi edzések alól „felmentett” Mezei Tamással, vagy éppen a hétvégi görög torna 15-ös keretéből Bisztritsányi Dávid mellett kimaradó Bedő Krisztián, Jansik Dávid kettőssel is foglalkozó szakvezető (is) várja már a világbajnokságot, az esélylatolgatásba nem megy bele. Egy kapusedző különben is úgy van vele, védjen jól, extrán a kapus, amikor igazán kell, s akkor nagy baj már nem lehet...

Jegyek, bérletek aUBEN-kupára kedvező áron: ezen a felületen!

BENU-kupa nemzetközi férfitorna, Budapest, BVSC-uszoda
A program
Július 7., péntek

Olaszország–Görögország, 14:30 (junior)
Németország–Románia, 16:30
Magyarország–Kanada, 18:30
Magyarország–Oroszország, 20:30 (junior)

Július 8., szombat
Oroszország–Olaszország, 14:00 (junior)
Magyarország–Görögország, 16:00 (junior)

Kanada–Románia, 18:00
Magyarország–Németország, 20:00

Július 9., vasárnap
Kanada–Németország, 10:00
Magyarország–Románia, 11:45
Magyarország–Olaszország, 13:45 (junior)
Görögország–Oroszország, 15:30 (junior)

A férfiválogatott 18-as vb-kerete:

Kapusok: Bisztritsányi
Dávid (OSC), Decker Attila (Honvéd), Nagy Viktor (Szolnok)
Mezőnyjátékosok: Bátori Bence (OSC), Bedő Krisztián (Eger), Decker Ádám (Eger), Erdélyi Balázs (Eger), Gór-Nagy Miklós (OSC), Hárai Balázs (Eger), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Dávid (Szolnok), Manhercz Krisztián (Szeged), Mezei Tamás (Szolnok), Salamon Ferenc (OSC), Török Béla (BVSC), Varga Dénes (Szolnok), Vámos Márton (Szolnok), Zalánki Gergő (OSC)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
mátéfalvy csaba
vb
märcz tamás