cover image
Egyéb

BL Hatos Döntő: fináléban a Szolnok!

2017. május 26. 21:28

Cseh Sándor bajnokcsapata 7–5-re legyőzte az elődöntőben magyar riválisát. Így Eger–Pro Recco bronzmeccset (15:15), és Szolnok–Jug Dubrovnik finálét (16:45) rendeznek szombaton! Jegyet a jegyed.hu oldalon még lehet váltani!

A Jug Recco felett aratott győzelme után pazar hangulatban sporttörténelmi vízilabda-meccs kezdődött a Duna Arénában: magyar BL-elődöntő! A bajnoki döntőben 3–0-ra a Szolnok nyert az Eger ellen, ám egyik edző, Cseh Sándor és Dabrowski Norbert sem ebből indult ki – érhetően.

A csatát Hárai átlövés gólja nyitotta, ami felettébb jó jel lehetett a hevesieknek, hiszen csütörtökön a Brescia elleni parti is így indult számukra. Hosnyánszky blokkolta aztán Prlainovics lövését, majd a levegőbe öklözött, ami jól mutatta, mennyire vissza akar vágni az Eger riválisának. Az első szolnoki emberelőnyt, ki más, Kis Gábor harcolta ki, majd a francia Crousillat lőtte be.

Átellenben Erdélyi a fára lőtte csapata Lőrincz által megszerzett első fórját, majd Younger próbálkozását (szintén fórból, szintén Kis brusztolta ki) Mitrovics hárította. Az Eger nem él ezzel, sőt aztán Younger ötöst kapott – Prlainovics azonban fölé-mellé lőtte. Hiába, no, nagy volt a tét, a szerb klasszis keze is megremegett. Vámos időkérés után fórban lőtt, Mitrovics újra hárított, voltaképpen ő tartotta ekkor csapatát. Lőrincz aztán újabb kiállítás „hozott”, amelyben nem lőtt kapura az Eger – igen ám, de aztán már hat a hat ellen Erdélyi ívelte a középen kiemelkedő Bedő kezére a labdát, aki nem hibázott. A negyedet egy újabb nagy Mitrovics-védés zárta (megint honfitársa, Prlainovics próbálkozott), így a hevesiek 2–1-gyel nyitottak.

A második negyedben fárasztották egymást rendesen a felek, rossz lövéseket, kapufákat is feljegyezhettünk – és bizony Cseh Sándor tűnt idegesebbnek. Nyilván a Szolnok szerette volna gyorsítani a játékot, ám az Eger nem igen hagyta. Egy félpályánál történő kiállítás (Bedő) után időt kért az edző, ám csapata nem járt aztán sikerrel, Alekszics is a kapufát találta telibe. A szerb olimpiai bajnok védőt aztán saját kapuja előtt riói bajnoktársáról, Csukról állították ki – ekkor meg az egriek edzője kért időt. Náluk sem jött be, Lőrincz passzát Varga Dénes szedte le a levegőből. Kovács Gergő mellé lőtt a következő Egri fórnál, ami után átellenben Prlainovics hatodik lövése már jónak bizonyult. Nagy Viktor nyugtatta a szolnoki kispadot, érződött a feszültég. Prlainovics aztán „betett” egy fórt, ami után a magyar világbajnok kapustársa is „őrjöngött” a vízben – átvette a vezetést a Szolnok. Kettős emberelőnyben Erdélyi hiába lőtt Nagy védett, majd Lőrincz lövését már szimpla hátrányban hárította. Nagy lehetőséget hagyott parlagon az Eger.

Nagyszünet után Varga távoliját ütötte ki Mitrovics, Csukét pedig Nagy. Younger emberelőnyből kíméletlennek bizonyult, 4–2-re vezetett ezzel a Szolnok. Hárai „szállította” a kiállítást, Erdélyi azonban nagyon bizonytalan volt, passzai nem jöttek be, így végül odalett a helyzet. Hárai mellécsavart, Kis kiállítás szerzett csapatának, Crousillat lövését azonban Hárai blokkolta. Vapenszki mellétrafált, támadásban nagy bajban volt az Eger. Majd az eredmény szempontjából is, hiszen időkérés után Younger a fór végén (amelyet „természetesen” Kis Gábor szerzett) kíméletlenül pattintott a rövidbe, 5–2-es előnyt szerezve a Szolnoknak.

Kovács Gergő törte meg a jeget, ő szépített, majd Jansik kiállítása (ki is pontozódott ezzel) után időt is kértek a hevesiek. Az 5–4-ért adogattak fórban, de hiába, Csuk lőtt a lassú passzolgatás után, de blokkolták a szolnoki kezek. Még itt is, ott is volt egy lehetőség, de jól zártak a felek, kétgólos előnnyel mehetett a Szolnok a záró negyedre.
 
Hárai szakadatlanul küzdött, ismét kiállították róla a védőjét, ám ezúttal Lőrincz adta el a labdát emberfórban. Vámos középre tartó labdáját védte Mitrovics, majd Decker ellen ítéltek kontrát. Nem ment elől az Egernek. Kis szerzett fórjánál Crousillat passza is rossz volt – továbbra is idegesek voltak a játékosok. Lőrincz nagy gólja középről visszahozta az egri reményeket (4–5 4:49-cel a vége előtt), sőt miután Varga lövése a fáról fölé pattant, az egyenlítésért támadott Dabrowski együttese. Ennek egy kontrafault tett keresztbe, majd Angyalt visszaúszás közben kiállították, Younger pedig – igaz már hat a hat ellen – élt a lehetőséggel. A 6–4-es szolnoki vezetést 3:28-cal a vége előtt állt a táblán, ami nem sok jóval kecsegtettet az egrieknek. Csucskovics kibrusztolt egy fórt, amelyben Hosnyánszky villant, küzdött nagyon az Eger is. Meg a Szolnok is. Hárai elvitte a labdát Kis elől, majd a szolnoki védők tették jól a dolgukat. Kis 1:58-cal a vége előtt összehozott egy kiállítást (Csucskovics), Cseh Sándor időt kért. Érezte, sorsdöntő helyzetben csapata. Prlainovics bizonyította klasszisát, kapásszélről lőtt gólt, 1:38-cal a vége előtt 7–5-re vezetett a Szolnok.

A hátralévő időben nagy védte Csuk és Vapenszki lövését, így révbe ért a magyar bajnok. Szombaton a Jug Dubrovnik ellen döntőzhet, míg az Egerre a Recco elleni bronzmeccs vár.

Férfi Bajnokok Ligája, Hatos Döntő
Elődöntő

ZF-Eger–Szolnoki Dózsa-Közgép 5–7 (2–1, 0–2, 1–2, 2–2)
Duna Aréna, vezette:
Margeta (szlovén), Putnikovics (szerb)

EGER: Mitrovics – Decker Á., Hosnyánszky 1, Csuk, Erdélyi, Vapenszki, Hárai 1. Csere: Angyal, Csucskovics, Lőrincz 1, Kovács G. 1, Bedő 1. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

SZOLNOK: Nagy V. – Gocics, Vámos, Jansik D., Mezei, Prlainovics 3, Varga Dénes. Csere: Crousillat 1, Alekszics, Younger 3, Kis G., Fülöp. Vezetőedző: Cseh Sándor

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A további program
Május 27., szombat
A 3. helyért:
Pro Recco–ZF-Eger, 15:15
Döntő: Jug Dubrovnik–Szolnoki Dózsa-Közgép, 16:45

Vízilabda hírek
Final Six Budapest - Hírek
Bajnokok Ligája
eger
jegyek
jegyed.hu
szolnok