cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

A női válogatottat választotta Tóth László

2017. május 26. 8:24

Bár kapacitálták a klubvezetők, Tóth László végül úgy döntött, hogy a következő szezonban nem lesz az OSC férficsapatának trénere, a szakvezető száz százalékban a női válogatottra szeretne koncentrálni és folytatni a Bíró Attila mellett elkezdett munkát.

Másodedző vagy vezetőedző? Elsőre egyértelmű lehet a válasz, hogy melyik a csábítóbb pozíció, de még úgy is, ha hozzátesszük, hogy másodedzőség a női válogatottnál, vagy vezetőedzői pozíció az egyik legjobb magyar férficsapatnál. S hiába mondaná a többség, hogy a vezetőedzői tisztség rangosabb, előbbre való, Tóth László másként döntött.

A szakvezető 2015 ősze óta segíti Bíró Attila munkáját a női válogatottnál, majd az OSC férficsapatának utánpótlásedzője lett, Vincze Balázs távozása után pedig a felnőttekhez is beugrott segíteni. Az OSC jobb teljesítményt is nyújtott, így a klubvezetés szerette volna, ha Tóth László marad, ő azonban hosszas vívódás után Bíró Attilát és a lányokat választotta.

„Több összetevős a dolog, mert egy ilyen felkérés nagy megtiszteltetés, de azt kell mondjam, hogy rosszkor jött – kezdte Tóth László. – Van munkám a női válogatott mellett és valljuk be, a kettő nem működött volna együtt. Így arra szavaztam, amit elkezdtünk Bíró Attilával, pontosabban, amit ő elkezdett velem, szeretjük csinálni, kár lett volna eldobni. Értékesebbnek tűnhet a vezetőedzői pozíció, és nem akarok nagy szavakat használni, de amikor Bíró Attila átvette a női válogatottat, az egy süllyedő hajónak tűnt, hiszen a csapat kilencedik lett a világbajnokságon. Már akkor azt beszéltük, hogy több van a lányokban, és majd együtt megcsináljuk, nagy eredményeket érünk el. Az Európa-bajnokságon aranyat nyertünk, és azt érzem, ezt még lehet tovább fokozni.”

Tóth László hozzátette, az OSC-t vezetni is hatalmas kihívás lenne, nagy felelősséggel, amit viszont nem lehet úgy csinálni, hogy a világbajnokság után egy hét pihenéssel már el is kezdik a felkészülést, majd a következő tíz hónapban szünet nélkül dolgozik. Ráadásul a férficsapatnál töltött egy hónap alatt is előfordult olyan, hogy a női válogatottnak kedden világliga-mérkőzése, az OSC-nek meg szerdán bajnoki elődöntője volt, szóval hosszú távon a két feladat összeegyeztethetetlennek tűnt.

„Emlékezhetünk, az olimpia után az összes játékos arról beszélt, hogy gyakorlatilag élni sincs kedve, nemhogy újrakezdeni a munkát, ami az edzőkre is igaz – folytatta Tóth László, aki az utánpótlásban továbbra is marad az OSC-nél. – Egy olimpia, vagy éppen világbajnokság után szükség van a pihenésre, a feltöltődésre, és ezt nem láttam biztosítottnak, ha mindkét munkát vállalom. A szívem egyik része fáj, a másik viszont örül, hiszen a női válogatottnál folytatjuk azt, amit közösen elkezdtünk, nagyon szeretek ezzel a stábbal együtt dolgozni, s bízom benne, hogy már a mostani nyáron is újabb nagy eredményt érhetünk el.”

Tóth László döntése kapcsán Bíró Attila szövetségi kapitány elmondta, felvetődött, hogy egy szezon erejéig kipróbálják, hogyan működik a kettős terhelés, de segítője végül a női válogatott mellett döntött, s nagyon örül annak, hogy folytatják a közös munkát.

„A női válogatott prioritást élvez Lacinál, aminek nagyon örülök, a döntése jelzi, mennyire fontos neki a csapat – mondta Bíró Attila – Nem kényszerítettem semmire, de azt tudatosítottam benne, hogy kipróbálhatunk egy évet, viszont ha nem működik, akkor valamelyik csapat hátrányt szenved majd. Ha nem is ősszel, akkor jövő tavasszal, hogy a nyári felkészülésről ne is beszéljek. Hatalmas megbecsülés a lányok felé is ez a döntés, nem véletlenül ilyen a csapat és a stáb. Áts Bertalan klubszinten a női mezőny egyik legjobb edzője, Laci most a fiúknál is bizonyított, megtiszteltetés a játékosoknak, illetve a női vízilabdának, hogy ezek az edzők így és itt dolgoznak. Ezért is leszünk sikeresek.”
fotó: Madar Dávid

fotó: Madar Dávid



Vízilabda hírek
Női válogatott
nők noi valogatott toth laszlo biro attila