cover image
Egyéb

Kezdődik a final six! Négy csapat már ma vízbe száll a hatos döntőben

2017. május 25. 12:26

Az Olympiakosz Pireusz–Jug Dubrovnik mérkőzéssel kezdődik a Bajnokok Ligája hatos döntője a Duna Arénában, a tavalyi döntő visszavágóját a ZF-Eger–Brescia csata követi, mindkét meccs tétje a négy közé jutás lesz, most pedig bemutatjuk a csapatokat.

 
 
OLYMPIAKOSZ PIREUSZ (görög)
Alapítás éve: 1925
Színe: piros-fehér
Kiemelkedő sikerei: 31x görög bajnok, 18x görög kupagyőztes, 2x KEK-győztes
Legjobb BL-szereplés: 1. (2002)
Edző: Todorisz Vlahosz
Út a hatos döntőig: A-csoport, 2. hely
 
olympiakosz.jpg Az előző szezonban egyetlen vereséget szenvedett csak a gárda – a BL-döntőben a Dubrovnik ellen. A görög válogatottra épülő, néhány remek légióssal kiegészülő együttes idén is a Bajnokok Ligája meg- határozó csapatai közé tartozik. Ráadásul a görög nemzeti csapathoz hasonlóan azt is remekül ellensúlyozza, hogy a mostani szezonban nincs balkezese, miközben az egyik legjobb rosszkéz-oldali játékosa, Angelosz Vlahopulosz távozott. Todorisz Vlahosz edző remek csapatot faragott az Olympiakoszból, amely a mezőny egyik legjobb védelmével bír, rendkívül fegyelmezett, pontos vízilabdát játszik, és várhatóan ha- talmas csatát vív majd a Dubrovnikkal azért, hogy a favorit Reccóval elődöntőzhessen.

JUG DUBROVNIK (horvát)
Alapítás éve:
1923
Színe: piros-kék
Kiemelkedő sikerei: 13x horvát bajnok, 12x horvát kupagyőztes, 23x jugoszláv bajnok
Legjobb BL-szereplés: 1. (1981, 2001, 2006, 2016)
Edző: Vjekoslav Kobescak
Út a hatos döntőig: B-csoport, 3. hely
 
jug.jpg Tavaly parádés teljesítménnyel lett BL-győztes a horvát sztárcsapat, amely évtizedek óta a kontinens meghatározó együttese, négyszer nyert BL-t, s háromszor volt második. Keretében hemzsegnek a horvát válogatott kiválóságok, akikből a játékosként olimpiai ezüstérmes Vjekoslav Kobescak remek kis gárdát faragott. A Jug a mostani szezonban valamivel hullámzóbban teljesített, mint az előző idény- ben, de a kapus Marko Bijac, a két balkezes Maro Jokovic és Xavi Garcia, vagy éppen Felipe Perrone neve garancia arra, hogy a Dubrovnikot most sem lesz könnyű megállítani – ha egyáltalán sikerül. Igaz, címvédésre 2008 óta nem volt példa, szóval a Jug nincs könnyű helyzetben, ráadásul az egri vereség miatt a nehezebb ágra került a hatos döntőben.

ZF-EGER 
Alapítás éve:
1910
Színe: kék-sárga
Kiemelkedő sikerei: magyar bajnok, LEN-kupa-2.
Legjobb BL-szereplés: 5. (2015)
Edző: Dabrowski Norbert
Út a döntőig: B-csoport, 2. hely; 3. selejtezőkör (–Rijeka 12–6, 11–5); 2. selejtezőkör, 2. hely
 
eger.jpg Sorozatban harmadszor harcolta ki a hatos döntőbe kerülést az Eger – az előző két szezonban „rendezőként” is ott lett volna, azonban a csoportbeli helyezése is feljogosította rá –, amely most már szintet lépne, s végre be- kerülne a legjobb négy közé. Dabrowski Norbert együttese csalódást keltően teljesített a bajnoki döntőben, így viszont több ideje maradt a felkészülésre. Márpedig ha a szezon jelentős részében látott Eger száll vízbe a Duna Arénában, akkor minden esélye megvan arra, hogy legyőzze a Bresciát, s megküzdhessen a Szolnokkal. Ehhez már „csak” az kell, hogy működjön a védekezés (amelynek bástyája a két olimpiai bajnok, Hosnyánszky Norbert és Braniszlav Mitrovics), elöl pedig elsősorban a kapásoldalon szereplők teljesítsenek sokkal jobban, mint a Szolnokkal szemben tették.

AN BRESCIA
Alapítás éve:
1973
Színe: világoskék-fehér
Kiemelkedő sikerei: olasz bajnok (2003), olasz kupagyőztes (2012), 4x LEN-kupa-győztes (2002, 2003, 2006, 2016)
Legjobb BL-szereplés: 5. (2014)
Edző: Alessandro Bovo
Út a hatos döntőig: A-csoport, 3. hely; 3. Selejtezőkör (–Herceg Novi 14–5, 8–11) ; 2. Selejtezőkör, 1. hely
 
brescia.jpg A jelenlegi második legjobb olasz csapat az előző szezonban éppen a legjobbkor búcsúzott a BL-től és esett át az Európa-kupába, amit aztán meg is nyert, a mostani idényben viszont nem taktikázott a társaság, a selejtezőben is komolyan vette a BL-t. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen előbb főtáblára jutott a négy délszláv kiválóságot is foglalkoztató együttes, majd fájdalmunkra az OSC-t megelőzve a legjobb hat közé is bekerült. A gárda tagjai közül a montenegrói Vjekoszlav Paszkovics nyert már BL-t a Kotorral, a horvát Petar Muslim olimpiai bajnok és BL-gól- király, a szerb Szava Randjelovics, Nemanja Ubovics (olimpiai bajnok, illetve BL-győztes) duó pedig ősztől az OSC-t erősíti. S akkor még nem beszéltünk az olasz válogatottakról, szóval parázs kis csatát hozhat majd a Brescia–Eger összecsapás.
 
A hatos döntőre még kaphatók jegyek, szóval, aki nem akar lemaradni, keresse a jegyed.hu oldalt – fantasztikus jegyáron részese lehet naponta a várhatóan nem mindennapi hangulatnak, a Duna Aréna első nemzetközi eseményének!

Bajnokok Ligája, férfiak, Final Six, Budapest, Duna Aréna
A program

Május 25., csütörtök – négy közé jutásért:
Olympiakosz–Jug Dubrovnik, 19:00
ZF-Eger–AN Brescia, 20:30

Május 26., péntek – elődöntő
Az 5. helyért, 17:30
Olympiakosz/Jug Dubrovnik-Pro Recco, 19:00
ZF-Eger/AN Brescia-Szolnoki Dózsa-Közgép, 20:30

Május 27., szombat
A 3. helyért, 15:15
Döntő, 16:45
Vízilabda hírek
Final Six Budapest - Hírek
bl final six bajnokok ligaja hatos donto eger bres