cover image
Egyéb

Férfidöntő: otthon is nyert a Szolnok, egy lépésre az aranytól

2017. május 5. 19:40

Jól kezdett az Eger, 3–1-re megnyerte az első negyedet, ám Cseh Sándor csapata erre 3–0-val válaszolt, megfordította a meccset, végül 9–6-ra nyert, és 2–0-ra vezet a fináléban.

Feszültség? A mérkőzést megelőző egy órában nyoma sem volt. Sem az edzőkön, sem a melegítő játékosokon. Hiába, ez még „csak” a második parti, úgy lehettek vele, elvben nem dől el semmi. Még akkor sem, ha a Szolnok 2–0-s előnyre tesz szert, úgy pedig főként nem, ha visszaveszi a pályaelőnyt az Eger. Ennek megfelelően mondhatjuk, játékosan teltek az első percek, szerelések, blokkok, fegyelmezett visszaúszások, no és két Braniszlav Mitrovics védés. A harmadik hazai lövés ellenben már beakadt, pedig talán Varga Dénes kísérlete tűnt a legkönnyebben háríthatónak a három kapura menő lövés közül. Gyorsan válaszolt ugyanakkor a vendég együttes: Uros Csucskovics mesterien lőtte a jobb oldalról középre a labdát, Milos Csuk pedig védőkkel a nyakán sem hibázott. Az első találkozó hőse, Kis Gábor hozta a kiállítást Decker Ádámról, ám Kovács Gergő blokkolta Vámos Márton bombáját – sőt aztán kisvártatva elől nagy gólt ragasztott Nagy Viktor kapujába. A következő egri támadásnál Lőrincz Bálint is így tett – 3–1-re lépett el Dabrowski Norbert csapata. Cseh Sándor időt is kért, de ezúttal hiába, a soros Kis által kiharcolt fórban Fülöp Bence ejtette ki a labdát. A hevesiek aztán Hárai Balázsnak hála fórban adogathattak a 4–1-ért, de Nagy Viktor első védése (Kovács próbálkozott újra) megakadályozta ezt.

A második negyedben eltelt egy perc, míg semmi érdemleges nem történt, aztán Mezei Tamás, a Szolnok másik válogatott centere szerzett kiállítást (Angyal Dániel ment ki), ami után Milan Alekszics villant. Gyorsan visszaállíthatta volna az Eger a kétgólos vezetést, ám hiába állítottak ki Hárairól két embert is, kettős fórban sem jött össze a gól (Nagy védte Csuk lövését, majd Hosnyánszky Norbert kísérlete halt el) – sőt mi több, a kontra végén Varga Dénes egy az egyben második kísérletre bevette Mitrovics kapuját.

Élesedett a meccs, már érezhető volt természetesen a feszültség is – ahogy egy fináléhoz illik. Kapufa itt, kapufa ott, majd egy kiállítás (Kovács) Mezeiről, ami után a Szolnok időt kért. A megjátszás aztán nem volt sikeres, Varga középről a fára lőtt, nem tudta visszavenni a vezetést a címvédő. Átellenben Bedő Krisztián „szállította” a fórt Vargáról, de az egriek képtelenek voltak kapura lőni, majd Csucskovics közelijét védte már hat a hat ellen Nagy. A hazai szurkolók öröme akkor lett teljes, amikor aztán Andrija Prlainovics lőtt akciógólt – a labda ezúttal is Mitrovics kezei között jutott a kapuba. Egyenlíthetett volna kisvártatva az Eger, ám sehogy sem ment fórban – a labdát a falban kapó Csucskovicson ketten is lógtak, nem sok esélye volt. Így 3–0-s negyeddel fordított a Szolnok!

Nagyszünet után Prlainovics gyors akciógólja írta a forgatókönyvet, egyúttal először vezetett két góllal (5–3) a házigazda. Bajban volt az Eger, különösen támadásban – sehogy sem jöttek össze a passzok… Nagy nehezen aztán Csuk „bevert” egy fór, igen ám, de egy kettős fór felénél Vámos szokásos bombáját lehetetlenség volt lekövetni, így 6–4 állt a táblán. Varga és Hosnyánszky páros kiállítása után itt is, ott is volt helyzet, ám Erdélyi Balázs, illetve Prlainovics sem volt pontos – 1:38-cal a negyed vége előtt a vendégek időt kértek. Megérte. Hárai kiállítást hozott Jansik Dávidról, a fórt pedig Kovács „tette be”. Időt kért a bajnok is, de náluk nem járt mindez hasonló eredménnyel – Kis Gáborra jól zónázott be az egri védelem, és Hosnyánszky nagyot blokkolt.

A záró menetben Kis Gábort visszaúszás közben állították ki, de Erdélyi fórban rossz megoldást választott (Nagy Viktor védett), ami sokkba került, hiszen az ellentámadás gólt hozott: Alekszics ismét remekül célzott. Nagy aztán hátrányban Borisz Vapenszki lövését is védte, majd egyenlő létszám mellett is hárított, avagy a kezdeti nehézségek után igencsak hatékonyan tette a dolgát. Vámos fórban nagy gólt ragasztott a jobb sarokba, ami 4:02-vel a vége előtt 8–5-ös hazai vezetést eredményezett. Nagy Viktor megbabonázta a vendégeket, újabb lövést ütött ki, majd Kis Gábor lőtt mellé fórban. Vámost 2:45-tel a vége előtt kiállították, Dabrowski Norbert időt kért – érezte, itt az utolsó lehetőség arra, hogy meccsbe jöjjön csapata. Kovács Gergő annak rendje és módja szerint belőtte a fórt. Igen ám, de hátul Deckert kiállították Kisről, Cseh Sándor is időt kért, majd ugyan fórban nem jött hazai kapura lövést, ám hat a hat ellen Vámos tette fel a koronát a teljesítményére. Végül tehát 9–6-ra nyert a Szolnok, így egy lépésre került a címvédéstől. Folytatás szerdán Egerben.

E.ON férfibajnokság 2016/2017, döntő, 2. mérkőzés
Szolnoki Dózsa-Közgép–ZF-Eger 9–6 (1–3, 3–0, 2–2, 3–1)

Vízilabda Aréna, vezette: Petik András, Dodog Szabolcs

SZOLNOK: Nagy V. – Gocics, Vámos 3, Mezei, Prlainovics 2, Varga Dénes 2, Jansik D. Csere: Crousillat, Alekszics 2, Younger, Kis G., Fülöp, Hangay Z. Vezetőedző: Cseh Sándor

EGER: Mitrovics – Csucskovics, Hosnyánszky, Csuk 2, Erdélyi, Vapenszki, Hárai. Csere: Decker Á., Angyal, Lőrincz 1, Kovács G. 3, Bedő, Biros B. Vezetőedző: Dabrowski Norbert

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–0 a Szolnok javára

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További program
3. mérkőzés, 2017. május 10., szerda:
ZF-Eger–Szolnoki Dózsa-Közgép, Eger, 18:00 – vezeti: Székely Balázs, Berki András
4. mérkőzés, 2017. május 13., szombat: Szolnoki Dózsa-Közgép–ZF-Eger, Szolnok, 16:00 (ha szükséges) – vezeti: később kijelölendő
5. mérkőzés, 2017. május 17., szerda: ZF-Eger–Szolnoki Dózsa-Közgép, Eger, 18:00 (ha szükséges) – vezeti: később kijelölendő
Valamennyi mérkőzést közvetíti az M4 Sport! A párharc az egyik fél harmadik győzelméig tart.



Vízilabda hírek
e.on férfibajnokság
döntő
eger
szolnok