cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Idegenben vertük az olimpiai ezüstérmest, csoportelsőséget ért!

2017. április 18. 20:22

Női válogatottunk Avezzanóban magabiztos játékkal 12–10-re győzte le Olaszországot, így a csoport első helyén zárt, s jutott a világliga sanghaji szuperdöntőjébe.

Olyan nincs, hogy egy olasz-magyar női partinak ne legyen tétje. Régóta, nagyon régóta vív hatalmas csatákat a két válogatott – a most futó szezonban eddig a világligába hozta őket össze a sors. Tekintettel arra, hogy a felek budapesti csatáját döntetlen után ötméteresekkel a mieink nyerték, és oda-vissza hozták a franciák elleni partit, már korábban biztosították helyüket a sorozat sanghaji Szuperdöntőjében. S miután az olaszok gólkülönbsége is jó, jobb csoportmásodikként szintén nagyon nagy esélyük volt a csata előtt a továbbjutásra, így tulajdonképpen „csak” presztízsmeccsről beszélhettünk. Na jó, és a csoportelsőség eldöntéséről.

Amelyet kimondottan jól kezdett Bíró Attila csapata: egy remek kontra után Gurisatti Gréta szerzett vezetést. Hátul több blokk is segítette Bolonyai Flóra feladatát, aki csak Garibotti lövése ellen nem tudott aztán mit kezdeni. Az igencsak aktív Szilágyi Dorottya kétszer sem tudott túljárni Gorlero eszén, Somhegyi Noémi remek találata, majd Gragnolatti szerencsés gólja (lövése megpattant Takács Orsolya blokkoló kezén, ez csapta be a kapusunkat) után egy időkérést követen azonban végre eredményes volt.

A második negyedben Aiello ugyan ismét egyenlített, de utána Bujka Barbara percei következtek: centerünk – akit eredetileg pihentetett volna a kapitány, ám Tóth Ildikó LEN-kupán történt orrtörése miatt mégis a csapattal tartott Avezzanóba – előbb megúszás után, majd akcióból talált be. S ugyan Garibotti fórban kilőtte a bal felsőt, Barbara időkérés után az akció végén gyönyörű mozdulattal csavart a kapuba!

Fordulás után Garda Krisztina bátor vállalása bizonyította, védőnk nem csak a centerek semlegesítésében hatékony, nagy gólja után már 7–4-re vezettünk! Barzon a fára lőtt egy fórt (talán Bolonyai is beleért), de utána Radicchi már jól célzott. Viszont ez sem, több kontra sem, tulajdonképpen semmi sem tudta megtörni a csapatot. A Keszthelyi Rita távollétében a csapatkapitányi feladatokat ismét ellátó Takács Orsolya zseniálisan húzta be a vízről Gurisatti beejtett passzát, majd Barzon pattintása után Czigány Dóra és Szilágyi lőtt középről nagy gólt. Bolonyai a kapuban egy-egy védés után már mosolygott, ez is jelezte, magabiztosak voltak a hölgyek.

A 10–6-os vezetésről induló utolsó menetben Aiello igyekezett visszahozni a hazai reményeket, de Szücs Gabriella precíz távolija csendesített el az uszodát. A védők által jól őrzött Palmieri ugyan összehozott egy gólt, és 4:28-cal a vége előtt Queirolo pattintása is beakadt, nem tűnt úgy, hogy bajok lehetnek. Aztán mégis izgalmas lett a vége: elől „megálltunk”, fórban is hibáztunk, Queirolo újra betalált, s az egyenlítést mentek az olaszok. Nem egyszer, kétszer is, ám nekik is megremegett a kezük – majd lekontrázva őket Szilágyi maradt egyedül, s fejezte be pontosan az akciót. Válogatottunk 12–10-re nyert, s csoportelsőként jutott a sanghaji Szuperdöntőbe.
 
„Meggyőzően játszott a csapat, és örülök annak, hogy a tíz kapott gól ellenére is rendben volt a védekezésünk, mert azért nem volt könnyű az emberhátrányokat kivédekezni, egy jó olasz válogatott ellen – mondta Bíró Attila. – Gyakoroltunk egy-két új elemet, azok egész jól működtek. Még mindig van egy-két beidegződés, ezeket folyamatosan gyomlálni fogom és már elkezdtem most is, bárki alkotja a magyar válogatottat, tudatában kell lennie ennek is. Mentálisan és fizikailag is jól álltunk a mérkőzéshez, csak három emberelőnyt kaptunk, abból egy gólt tudtunk szerezni, viszont tizenegy, szebbnél szebb akciógólt lőttünk. A presztízs miatt is fontos a siker, illetve demonstráltuk, hogy a magyar válogatott bárkit meg tud verni, játsszon bármilyen felállásban is. Persze ez a siker a világbajnokság szempontjából semmit sem jelent, a következő állomás a világbajnoki keret kihirdetése és a világliga nyolcas döntője. A vb messze van még, az olasz válogatott jobb lesz ennél, de bennünk is van tartalék.”

Női világliga, európai selejtező, 6. játéknap
B-csoport, Avezzano
Olaszország–Magyarország 10–12 (2–3, 2–3, 2–4, 4–2)


OLASZORSZÁG: Gorlero – Tabani, Garibotti 2, Queirolo 2, Radicchi 1, Aiello 2, Picozzi, Dario, Emmolo, Palmieri 1, Gragnolati 1, Barzon 1. Szövetségi kapitány: Fabio Conti

MAGYARORSZÁG: Bolonyai – Szilágyi 3, Gurisatti 1, Szücs 1, Garda 1, Menczinger, Parkes. Csere: Csabai, Takács O. 1, Czigány 1, Somhegyi 1, Bujka 3. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

A korábbi eredmények
November 22.:
Olaszország–Franciaország 14–4
November 29.: Franciaország–Magyarország 6–16
Január 24.: Magyarország–Olaszország 10–10 – ötméteresekkel 3–1
Február 21.: Magyarország–Franciaország 15–4
Március 28.: Franciaország–Olaszország 5–16

A végeredmény:
1. Magyarország 11 pont
2. Olaszország 7
3. Franciaország 0
Vízilabda hírek
Női válogatott
világliga
Bíró Attila
olaszország