cover image
Egyéb
Utánpótlás
Férfi

A horvátok is legyőzve – százszázalékos Mento-kupa diadal!

2017. április 16. 12:05

A Székely Bulcsú, Kovács Róbert kettős által irányított U15-ös válogatott az olaszok, a montenegróiak és a szerbek után a horvátokat is felülmúlták Miskolcon – bátran állíthatjuk, ígéretes korosztály.

Már tornagyőztesként ugrott vízbe a rangos, hagyományos húsvét kupán U15-ös válogatottunk, mindazonáltal természetesen a horvátok ellen is maximális erőbedobással játszott a csapat. A kapuban a tornán pazarul teljesítő ceglédi Hörömpő Botond helyett a Ferencváros ifjú titánja, Gyapjas Brendon kedzett, aki rögvest két védéssel bizonyította tehetségét. Elől két akciógól írta a forgatókönyvet (a tornán nyolcadik gólját szerezte a KSI-s Pető Attila, hetediket a szolnoki Szeghalmi Zsombor), avagy hamar igyekezet kedvét szegni ellenfelének válogatottunk.

A szerbektől vereséget szenvedő, az olaszokkal döntetlent játszó, Montenegrót legyőző horvátok a negyed végén egy akciógóllal és egy emberelőnyben szerzett találattal azonban jelezték, nem adják olcsón a bőrüket (ha adják), a slusszpoén azonban a miénk volt: öt másodperccel a vége előtt az UVSE játékosa, Molnár Erik szerzett akciógólt!

A második negyedben a küzdőjelleg dominált, no és a két kapus, Gyapjas és Zdrilic védéseit érdemes megemlíteni – mindkét kapus 70% fölötti védési hatékonyságnál járt. Molnár kiállítása után Brajnovic egyenlített, ami után a mienk igyekeztek becsülettel visszavenni az előnyt, ám a horvát kapus továbbra is remekelt, Fótos Tamás, Nyíri Balázs és Pető lövését is védte.

Dedic akciógólja nyitotta a harmadik negyedet, így a tornán második alkalommal hátrányba került a társaság. (Szombaton a szerbek vezettek elleni 2–1-re, de innen magabiztosan fordítottak a mienk, s nyertek 9–4-re.) Gyapjas védése kellett, hogy ne legyen kétgólos a hátrányt – ezt a tornán hetedik gólját szerző ferencvárosi Várkonyi Ádám pontos szabaddobása koronázta meg, így lett 4–4. S miután Bőröczky Marcell „betett” egy fórt, helyreállt a világ rendje. Sőt Gyapjas újabb emberhátrányban bemutatott védése után időt kért Székely Bulcsú, aki érezte, sokat érne a kétgólos vezetés, ám sajnos az igencsak aktív, ötödször próbálkozó Nyíri nem célzott pontosan. Szeghalmi kiállítása, horvát időkérés következett. A fór lejárt, de Maric egyenlített. Pető gyorsan villant (kiállítást szerzett, majd fórban lőtt a kapuba), küzdött, nagyot küzdött a válogatott. A következő emberelőnyt parlagon hagyták a mieink, amit Dedic büntetett góllal. De hogy ne 6–6-tal menjenek a felek az utolsó pihenőre, Gábor Lőrinc gondoskodott – a százhalombattaiak tehetsége szabaddobást zúdított a kapuba. Dávid Zoltán blokkolt, Gyapjas védett még egyet a harmadik negyed végén.

A záró menetben a horvátok legjobbja, Marko Dedic a negyedik gólját szerezte, de Lantos István kibrusztolt egy fórt, Pető pedig ismét megmutatta, miért a csapat egyik vezéregyénisége. Nem, nem akarta kiengedni a kezéből a győzelmet a csapat, újra vezetett. Sőt, a remeklő Pető 4:41-gyel a vége előtt akciógóllal kettőre növelte a különbséget (9–7)! A hátralévő időben hátul igyekezett megőrizni a kapuját a góltól a csapat, még nagyobb hangsúlyt fektetett a védekezésbe – a blokkoló Várkonyi aztán 1:30-cal a zárás előtt akciógóllal minden kérdés lezárt. Parádé! Nyíri fórból ezen a meccsen is gólt lőtt, majd betalált Várkonyi is, felőrölte ellenfelét a magyar válogatott. A vége így 12–7 lett.

Székely Bulcsú és Kovács Róbert december óta dolgozik együtt a csapattal, amelyről az olimpiai bajnok nem véletlenül fogalmazott így: „Elég hurráoptimista embernek tartom magam, de nem csak ezért állítom, hogy jó kis csapatunk van, számtalan olyan tehetséggel, aki a saját korosztályában meccseket képes eldönteni. Ezen kívül jó szellemű társaságról beszélünk, de fontos hangsúlyozni, hogy az elmondottak alapján sem törvényszerű, hogy azonnal jönnek a jó, kiugró eredmények.” A világszintű Mento-kupát mindenesetre százszázalékos teljesítménnyel máris bezsebelte, egyúttal rögvest letette a névjegyét!

Bachner András, a PannErgy-MVLC elnöke így nyilatkozata a tornáról: „Az MVLC részéről elmondhatom, hogy a Miskolci Vízilabda Club dolgozóinak rengeteg munkája kifizetődött azzal, hogy mindenhonnan csak pozitív visszajelzést kaptunk. Remélem, hogy ez a torna példát fog mutatni a mi fiataljainknak is, hogy érdemes vízilabdázni. Bízom benne, hogy a Miskolci Vízilabda Club sportolói közül a jövőben többen is hallhatják majd, a magyar himnuszt, a magyar válogatott tagjaként.
Külön köszönöm Hercsik István úrnak, a Mento Környezetkultúra Kft. ügyvezetőjének, nem csak az anyagi támogatást, hanem azt a gondoskodást is, amit a miskolci és a magyar vízilabdáért nyújt.”



Mento Kupa nemzetközi fiú utánpótlástorna (2002-ben születettek részére), Miskolc
3. játéknap

Magyarország–Horvátroszág 12–7 (3–2, 0–1, 4–3, 5–1)
Gólszerzők:
Pető A. 4, Várkonyi Á. 3, Molnár E., Szeghalmi Zs., Böröczky M., Lőrinc G., Nyíri B. ill. Dedic 4, Maric, Brajnovic, Skaro
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

További eredmény:
Olaszország–Montenegró 11–6

A Mento Kupa végeredménye
1. Magyarország 12 pont
2. Olaszország 7
3. Horvátország 4
4. Montenegró 3
5. Szerbia 3


A Mento Kupa győztes csapata:
Hörömpő
Botond (Cegléd)
Gyapjas Brendon (FTC)
Kevi Bendegúz (Honvéd)
Molnár Erik (UVSE)
Szabó Bence (FTC)
Gábor Lőrinc (Százhalombatta)
Lantos István (KSI)
Várkonyi Ádám (FTC)
Pető Attila (KSI)
Bőröczky Marcell (Vasas)
Szeghalmi Zsombor (Szolnok)
Nyíri Balázs (KSI)
Fótos Tamás (Vasas)
Lőrincz Ákos (Eger)
Dávid Zoltán (BVSC)

Vízilabda hírek
Utánpótlás - Fiú korosztályos tehetséggondozó 2002
mento kupa
székely bulcsú
húsvét