cover image
Egyéb

Az UVSE nyerte a LEN-kupát!

2017. április 15. 20:29

Áts Bertalan csapata az olasz Padova ellen 7–6-ra nyert, így a magyar bajnoki címvédő és kupagyőztes nemzetközi kupagyőzelemmel gazdagodott!

Három hónnap ezelőtt a messinai Euroliga-selejtezőben találkozott egymással az UVSE és a Padova: Áts Bertalan csapat akkor már a félidőben 6–2-re vezetett, s végül 8–6-ra nyert. A felek reménykedtek abban, hogy a legközelebbi csatájuk az Euroliga négyes döntőjében következik – nos, nem így lett. Nem, mert az olaszok az Olympiakosztól két döntetlen után ötméteresekkel kaptak ki a negyeddöntőben, míg a magyar bajnokot az Mataro búcsúztatta.

A csalódás után összeszedték magukat, így a LEN-kupa fináléjában mérkőztek meg. A Tüske uszoda szépen megtelt a szurkolókkal, Keszthelyi Ritáékat hangosan buzdította tábora – a játékosok igyekeztek mindez meghálálni. Az első negyedben sokáig mindez arra volt elegendő, hogy a padovai gólra válasz érkezett (Queirolo találatára Csabai Dóra egyéni akciója, Barzonéra a Tóth Ildikó által kiharcolt ötöst értékesítette Cahterina van der Sloot). Aztán fordult a kocka! Miután Barzon a lécre vágott egy ötöst, átellenben Takács Vivien nem csak „hozott” egy fórt a konyhára, hanem a megjátszás végén ügyesen tette be Kisteleki Hanna mesteri passzát. Sőt van der Sloot megúszás után is gólt jegyzett, így 4–2-vel nyitott az UVSE.

A második menetben a küzdőszellem domborodott ki, nem sok teret engedtek a felek egymásnak – más kérdés, Tóth Ildikó ezúttal is bizonyította, nem kell neki sok a gólhoz! Galardi hozta aztán közelebb a Padovát, majd megmerevedett a tábla, hiszen sem itt, sem ott nem sikerültek az akciók, még fórban sem. Meg kell említeni a jó blokkokat (Kövesdi Vivien például hátrányban állta útját a labdának, de Keszthelyit sem lehetett átjátszani), Gangl Edina kapujára így nem sok lövés ment, konkrétan hát, amelyből négyet megfogott,

LEN_kupa_UVSE_Padova_noi_20170415_Madar_David_007.jpgFordulás után minden ott folytatódott, ahol abbamaradt, igaz, ahogy fáradtak a hölgyek, úgy lett még inkább küzdős a történet. A negyed közepén aztán végre belőtte a soros emberelőnyét a magyar bajnok (Kisteleki Hanna), így újra meglépett három góllal. Gangl emberhátrányban védett, tartást adva a társaknak, miközben a szurkolók a szakmai igazgatót, Benedek Tibort éltették.

Millo időkérés után, akkor pattintott a rövidbe, amikor már kiegészült az UVSE, majd Queirolo szerzett akciógólt, avagy pillanatok alatt újra szorossá tette a partit a Padova. Tíz másodperccel a dudaszó előtt Kisteleki magabiztosan lőtte ki a hosszút emberelőnyben, így kedvezőbb helyzetben, 7–5-ről indulhatott neki a csapat a záró mentnek.

Ebben hátrányban van der Sloot blokkja is jelezte, szó sem lehet olasz feltámadásról! A sárga sapkás játékosok ha nem is lőttek gólokat, hátul továbbra is szorgosan, iszonyatos csapatmelóval harcoltak, így képtelen volt közelebb férkőzni a szép lassan az idő szorításában lévő olasz együttes. Három perccel a vége előtt időt kért Posterivo mester, csapat fórban adogathatott, de hála a védelemnek, nem jutott helyzetig. Hat a hat ellen pedig a távolit magabiztosan védte Gangl. 1:51-gyel a vége előtt Dara szabaddobása beakadt, de kisvártatva a meccsen gyötört, orrsérülést szenvedő Tóth Ildikó kiharcolt egy kiállítást. Csabai azonban a fára lőtt, így az egyenlítésért támadott az utolsó percben a Padova. Hiába. A védelem „elnyelte” az akciót, mint ahogy az utolsót is, így az UVSE megnyerte a LEN-kupát!

A meccset közvetítő Digi Sport szakáértője, dr. Faragó Tamás hiába mondta viccesen, hogy dobják be Benedek Tibor is a vízbe, a szakmai igazgató elkerülte mindezt, nem úgy természetesen az edző, Áts Bertalan, valamint segítői, avagy az UVSE méltóképpen ünnepelte a sikert.

LEN-kupa, nők, négyes döntő, Tüske uszoda
Döntő
UVSE–Plebiscito Padova (olasz) 7–6 (4–2, 1–1, 2–2, 0–1)

Vezette:
Galindo (spanyol), Markopoulou (görög)

UVSE: Gangl – Czigány, Kisteleki H. 2, Szücs, Keszthelyi, Tóth I. 1, Csabai 1. Csere: van der Sloot 2, Hertzka, Kövesdi, Kuna, Takács V. 1. Vezetőedző: Áts Bertalan

PADOVA: Teani – Barzon 1, Queirolo 2, Millo 1, Dara 1, Galardi 1, Robinson. Csere: I. Savioli, Gottardo, M. Savioli, Nencha, Casson. Vezetőedző: Stefano Posterivo

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Már közölt eredmény
A 3. helyért

DUE-Maarsk Graphics–Ugra Hanti-Manszijszk (orosz) 17–10 


Vízilabda hírek
len
len-kupa
uvse