cover image
Egyéb

Az UVSE a LEN-kupa döntőjében

2017. április 14. 19:36

Áts Bertalan csapata hatalmas csatában 8–6-ra győzte a Dunaújvárost, így szombaton a serlegért játszhat az olasz Padova ellen.

A szezon elején, de még a közepén sem gondolták volna, hogy a LEN-kupában játszanak egymás ellen. Tekintettel arra, hogy hazai fronton a BVSC a Magyar Kupában, majd a bajnokságban is legyőzte az elődöntőben a Dunaújvárost, Mihók Attila csapatának csak a LEN-kupa maradt ara, hogy nyerjen valamit. Az UVSE az Euroliga-győzelemre vágyott, ám a Mataro elleni váratlan kiesés után ebben a sorozatban találata magát. A szakosztály a négyes döntőre pályázott, megkapta, így a Tüske uszodában indult csatába Áts Bertalan együttese.

A magyar rangadó előtt a Padova kiharcolt a finálét a Hanti-Manszijszk ellen, így mindkét csapat azért küzdött, hogy az olaszokkal mérkőzhessen szombaton. Jobban, sokkal jobban kezdetek a fővárosiak, hiszen kibrusztoltak három fórt, amelyből egyet értékesítettek (Csabai Dóra a falból), majd Keszthelyi Rita és Szücs Gabriella lőtte ki a felső sarkot. Az újvárosi támadások rendre elhaltak, egészen addig, mígnem Somhegyi Noémi nem brusztolt ki egy fórt – igen ám, de Gurisatti Gréta nem csak a blokk, hanem a kapufa mellett is ellőtte a labdát. Szilágyi Dorottya akciógólja jelentette végül a 3–1-et – a válogatott játékos kővetkező kísérletét, ejtését azonban kiütötte Gangl Edina. Európa-bajnok kapustársa, Kasó Orsolya átellenben Keszthelyi lövésénél védett nagyot – az UVSE klasszisa utána hátul blokkolt hátrányban, így csapata 3–1-gyel ment kis pihenőre.

A második negyedben Tóth Ildikó és Vályi Fanni páros kiállítása is jelezte az öldöklő küzdelmet – a dunaújvárosiak 7-ese utána viszont elnézős, remek góllal csökkentette a felek között a különbséget. Garda Krisztina távoliját védte Gangl, akinek nagyobb bravúr kellett Szilágyi lövésénél – jelentjük, hozta, így nem lett 3–3. De 4–2 sem, amikor emberelőnyben Czigány Dóra lövése nem volt pontos. Horváth Brigitta elpattintott lövése után Ziegler Dianát állították ki Takács Viviennről, Czigányt ezúttal blokkolták. Az adok-kapok ment tovább: Menzcinger Katáról Szücs volt a büntetett, Mihók Attila időt kért. A fórmegjátszás nem sikerült, Hlengwie Mchunu lövését magabiztosan fogta Gangl. Majd jött Tóth Ildikó, aki két védővel a nyakán centerezett remekül – így állt a táblán végül a 4–2.

Nem sokáig. Nem, mert Garda távolija becsúszott Gangl kezei között. A negyed végén Tóth Ildikó „szállított” még egy fórt, ám Szücs hiába lőtt, Kasó védett, így a nagyszünetre 4–3-mal mentek a felek. Volt mit elemeznie Bíró Attila szövetségi kapitánynak a négyes finálét közvetítő Digi Sport kamerája előtt.

LEN_kupa_UVSE_Dunaujvaros_noi_20170414_Madar_David_505.jpg Fordulás után itt is, ott is védte a kapusok, hol könnyen, hol nagy bravúrral. A gólcsendet Menczinger törte meg, szinte lehetetlen szögből, rosszkéz oldalról leheletfinoman ejtett a hosszúba. Gurisatti a 21. percben összeszedte harmadik személyi hibáját, Áts Bertalan időt kért. A fórmegjátszás nem volt jó, Keszthelyi kiszorított helyzetből lőtt pontatlanul. A nagy hirigben Catherina van der Sloot kiállítása, és Mihók mester időkérésre írta tovább a forgatókönyvet – most a Dunaújváros játszhatott fórban a vezetésért. Sikerrel, hiszen Horváth balkeze precízen villant. Keszthelyi zsenialitása (leválás, pontos befejezés) jelentette az egyenlítést az UVSE-nek, és még hátravolt 1:55 a negyedből.

Keszthelyi, majd Szilágyi is kapufáig jutott, no, meg jött egy páros (Takács Vivien és Garda), nagy volt a feszültség a vízben.

Így indultak neki a végső menetnek, amelynek elején Vályi Fannit állították ki harmadszor, ám előnyben Kisteleki Hanna lövését magabiztosan ütötte oldalra Kasó. Mchunu Csabai ellen szerzett kiállítást, Szilágyi pedig középről a bal alsóba bombázott. A két szurkolótábor is egyre hangosabb volt (sokan voltak az uszodában), mindkettő érezte, kell a segítség a csapatának.

Czigány rossz ejtése után Keszthelyit állították ki, ám Horváth fórban ezúttal nem volt pontos. Bezzeg odaát Kuna Szonja belőtte a fórt (Szilágyi ment ki) – így lett 5–7 helyett 6–6… Nagyon nem mindegy. Vályi Vanda pattintása pontatlannak bizonyult, majd hátul kiállították Tóth Ildikóról. A kispadon Ziegler orrát kellett ápolni, az első diagnózis szerint repedt vagy eltört – Mihók Attila pedig megkapta második piros lapját, azaz el kellett hagynia a kispadot… A fórt Szücs lőtte be, 3:29-cel a vége előtt 7–6-ra vezetett az UVSE.

Egy újabb páros (Szücs kipontozódott ezzel) után a bajnokcsapat fórba került, Czigány kíméletlen volt, 8–6-ra alakította az eredményt. Két perccel a vége előtt Tóth Ildikó pontozódott ki, de nem tudott a Dunaújváros helyzetig sem jutni a fórban – ez pedig döntőnek bizonyult. A hátralévő időben nem született gól, így az UVSE játszhat a Padovával a serlegért, míg a Dunaújvárosra a bronzmeccs vár.

LEN_kupa_UVSE_Dunaujvaros_noi_20170414_Madar_David_506.jpgLEN-kupa, nők, négyes döntő, Tüske uszoda
Elődöntő
UVSE–DUE-Maarsk Graphics 8–6 (3–1, 1–2, 1–2, 3–1)

Vezette: Landmann (német), Markoyoulou (görög)

UVSE:
Gangl – Czigány 1, Kisteleki H., Szücs 2, Keszthelyi 2, Tóth I. 1, Csabai 1. Csere: Takács V., van der Sloot, Kövesdi, Kuna 1, Hertzka. Vezetőedző: Áts Bertalan

DUNAÚJVÁROS: Kasó – Szilágyi 2, Menczinger 1, Gurisatti, Horváth B. 1, Vályi F. 1, Somhegyi. Csere: Ziegler, Garda 1, Vályi V., Mchunu, Huszti. Vezetőedző: Mihók Attila

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Már közölt eredmény
Plebiscito Padova (olasz)–Ugra Hanti-Manszijszk (orosz) 9-7

További program
Április 15., szombat

A 3. helyért: DUE-Maarsk Graphics-Ugra Hanti-Manszijszk, 17:15
Döntő: UVSE-Plebiscito Padova, 19:15
Vízilabda hírek
len
len-kupa
uvse
dunaújváros