cover image
Egyéb

Lépéselőnyben az UVSE a női fináléban

2017. április 10. 21:08

Nagyot küzdött a BVSC, méltó ellenfele volt a címvédőnek, ám a döntő első meccsén megállítani nem tudta: Áts Bertalan csapata 8–5-ös győzelemmel szerzett előnyt a három nyert meccsig tartó párharcban.

„Sajog, fáj mindenem” – mosolygott a Tüske uszodában a kezdés előtt tíz perccel Bíró Attila szövetségi kapitány, aki a rájátszásra „készülve” vasárnap lefutotta a félmaratont. A meccsre természetesen tippelni nem akart, neki az a fontos, hogy a keretében számításba vett játékosok az ilyen éles meccseken bizonyítsanak.

Nos, az első negyedben, valljuk meg, nem csökkentek a látottak alapján a fájdalmai… Meglepően idegesen kezdtek a hölgyek, különösen a hazaiak, akik eladott labdákkal, rossz passzokkal, elrontott lefordulással nehezítették helyzetüket. Bolonyai Flóra úgy őrizte meg kapuját a góltól az első negyedben, hogy egyszer kellett labdába érnie… A túloldalt több dolga volt Gangl Edinának, aki az utolsó percben például bravúrra védte a vele szemben érkező Kisteleki Dóra ejtését – ezért nem lett 0–2. Mert egyszer már örülhettek korábban a zuglóiak: Máté Zsuzsanna egy elrontott fór után (amikor Csabai Dóra blokkolta le lövését) középről a blokkal együtt lőtt gólt.

A válogatott keretben is lehetőséget kapó védő a második negyed elején lemásolta produkcióját, bombája ismét egy védő kezét érintve vágódott a kapuba – „Ez az, Zsuzska!” – szólt a vezetőedzői dicséret. Kijutott ebből aztán Bolonyai Flórának is, aki emberhátrányban védte Keszthelyi Rita lövését. A vendégek helyzetét nehezített, hogy Kisteleki Dóra gyorsan összeszedett két személyi hibát – igaz, egyikből sem lett gól. A 12. percben Kisteleki Hanna törte meg az UVSE gólcsendjét, de ez sem igazán nyugtatta meg a bajnokcsapatot. Szerencséjére az hátul szorgosan iparkodó, jól védekező BVSC is elrontott néhány támadást, így Tóth Ildikó centerezése Farkas Katáról egyenlítést eredményezett. Sőt az Európa-bajnok center két védővel a nyakán aztán ötméterest is kiharcolt, amit Keszthelyi értékesített, így a nagyszünet előtt átvette a vezetést Áts Bertalan csapata.

A harmadik menetet Kisteleki Hanna pazar balkezes csavarja nyitotta. A szélső a következő támadásnál lécre lőtte az emberfórt, így nem lett 5–2. Utána Bolonyai védte Keszthelyi lövését, tartva a lelket csapatában, amelynek szüksége lett volna a gólra. De nem jött. Nem jött, mert az UVSE védekezése keményedett, ami hibákat szült a vasutasoknál. Czigány Dóra felsősarkos lövése írta tovább a forgatókönyvet, avagy végül összejött a feljavuló hazaiaknak az 5–2. Utassy Kata ugyan szépített, ám miután Máté lövése kijött a kapufáról, és átellenben Kövesdi Vivien ötöst harcolt ki, amelyet Keszthelyi magabiztosan értékesített, 5–4 helyett 6–3 állt a táblán.

A BVSC azonban nem adta fel! Előbb Takács Orsolya lőtt gólt fórból, majd Leimeter Dóra akciógólja alakította 6–5-re az állást. A zuglói reményeket aztán Csabai sebtében igyekezett összetörni, amire Kisteleki Hanna blokkja is rátette egy lapáttal (Máté lövése halt el a kezében). A bekk próbálkozott rendületlenül, a következő akciónál Gangl védte lövését – a túloldalt Keszthelyi villant egyet, s rögvest újra három volt közte (8–5). Miután már csak 4:24 volt hátra, nehéz helyzetben volt a BVSC. A maradék időben nem született gól, így a három nyert mérkőzésig tartó párharcban az UVSE szerzett előnyt.

Női ob I., döntő, 1. mérkőzés
UVSE–BVSC-Zugló-Diapolo 8–5 (0–1 , 3–1 , 3–1 , 2–2)

Tüske uszoda, vezette: Fodor R., Dodog Sz.

UVSE: Gangl – Czigány 1, Kisteleki H. 2, Szücs G., Keszthelyi 3, Tóth I. 1, Csabai 1. Csere: van der Sloot, Kövesdi, Kuna, Takács V., Hertzka, Kiss E. Vezetőedző: Áts Bertalan

BVSC: Bolonyai – Farkas K., Kisteleki D., Takács O. 1, Leimeter 1, Máté 2, Gyöngyössy. Csere: Utassy 1, Koncz, Kele, Varga V., Pócsi, Besszer. Vezetőedző: Petrovics Mátyás

(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 az UVSE javára

A döntő további programja
2. mérkőzés:
2017. április 21., 20:00, Laky-uszoda
3. mérkőzés: 2017. április 25., 19:00, Tüske uszoda
(esetleges 4. mérkőzés: 2017. május 3., 18.15, Laky-uszoda)
(az esetleges 5. mérkőzés pontos időpontja még nem ismert)

Valamennyi mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport!
Vízilabda hírek
női bajnokság
döntő
BVSC
uvse