cover image
Egyéb

Együtt mozdult az egész csapat

2017. április 6. 10:47

Tizenkilenc év után ünnepelhetett újra nemzetközi kupagyőzelmet a Ferencváros, amely mindenki számára örök emlék maradhat majd.

„Együtt emeltük fel a serleget. Ragaszkodtam hozzá, hogy mindenki egyszerre mozduljon, mert ez a csapat sikere” – mondta Nyéki Balázs, az FTC-PQS csapatkapitánya az Euro kupa-diadal egyik ünnepélyes pillanatáról, a serleg átvételéről és magasba emeléséről, ami ugye a csapatkapitányok privilégiuma.

Nyéki Balázs egyébként ott volt a Fradi legutóbbi kupasikerénél, még nem volt 18 éves, amikor KEK-győztes lett a zöld-fehérekkel, most pedig 37 esztendősen csapatkapitánya volt az újabb nemzetközi kupasikert elérő együttesnek. A rutinos pólós hozzátette, természetesen voltak jó egyéni teljesítmények a kupaszezonban, ez a siker azonban a tizenöt játékos és a két edző közös érdeme.

„Ezért kezdtünk el vízilabdázni, hogy ketten együtt nyerjünk valamit, fenomális, hogy győztünk, plusz az, hogy az egész család ott volt a lelátón, szurkolt nekünk, erről álmodtunk” – mondta Vogel Soma, aki testvérével, Vogel Simonnal együtt ünnepelhetett, aki szintén határtalan boldogsággal fogadta a kupasikert. – „Ez volt az álmom, hogy a Fradi színeiben nyerjek egy komolyabb kupát. És az Euro kupa, azért komoly kupa ám!”

Vogel Simon persze Somát is méltatta, a 19 esztendős kapus ugyanis remekelt a fináléban, amelynek visszavágóján Madaras Norbert négy gólt szerzett, és 37 évesen is vezére volt a csapatnak. Ráadásul ő lőtte a kulcsfontosságú első két gólt, amellyel villámgyorsan jelezte a Fradi a Nagyváradnak, hogy felesleges reménykednie a csodában.

fotó: facebook/FTC Vízilabda

fotó: facebook/FTC Vízilabda

„Könnyebb volt úgy készülni a visszavágóra, hogy hatgólos előnnyel vártuk a meccset – mondta Madaras Norbert. – Meg ez egy döntő és engem mindig is motiváltak a döntők. Nem mondom, hogy mindig, de általában jól is ment játék. Van, akit nyomaszt ez a helyzet, túlságosan görcsöl, én szeretem az ilyen szituációkat.”

Madaras Norbert ráadásul az elődöntő visszavágóján is remekelt, szóval okkal mondhatjuk, hogy rutinja aranyat ért a csapatnak, ahogyan Varga Dániel, vagy éppen a BL-győztes Szirányi Balázs tapasztalata is sokat segített.

„Nagyon boldog vagyok, jó visszaigazolás ez a siker – kezdte Szirányi Balázs. – Azoknak is, akik nyáron érkeztek és azoknak is, akik évek óta részt vesznek a klub építésében, hogy most adott igazából először gyümölcsöt ez a folyamat. Szimbolikus ez a kupagyőzelem. Az első negyed fele meghatározta az egész mérkőzés képét, éreztük a riválisunkon, hogy nem igazán harapnak, ami a mi vitorlánkból is kivette a szelet. Iszonyatosan nehéz lett volna széthajtani magunkat egy olyan szituációban, amikor már az ellenfél sem pörög, és talán senkit sem zavar, hogy nem zártuk hazai győzelemmel a kupasorozatot.”


Út a kupagyőzelemig
Döntő:
Nagyvárad 12–6 (i), 7–7 (o)
Elődöntő:
Jadran Herceg Novi 11–12 (i), 6–4 (o)
Negyeddöntő:
Primorje Rijeka 13–9 (i), 12–8 (o)
2. selejtezőkör, Nápoly
Terrassa 8–6, Pays D’Aix Natation 16–10, Canottieri Napoli 10–7
1. selejtezőkör, Split
Bayer Uerdingen 17–6, POSK Spit 13–12


fotó: facebook/FTC Vízilabda

fotó: facebook/FTC Vízilabda

A FTC-PQS Euro kupa-győztes csapata:
Marko Avramovics, Marko Csuk, Dőry Farkas, Gárdonyi András, Jansik Szilárd, Katonás Gergő, Madaras Norbert, Sztefan Mitrovics, Nyéki Balázs, Pohl Zoltán, Szirányi Balázs, Tóth Márton, Varga Dániel, Vogel Simon, Vogel Soma
Edző: Varga Zsolt


A Európa-kupa/LEN-kupa magyar győztesei:
2017: FTC
2009: Szeged
1999: UTE
1997: UTE
1993: UTE
Vízilabda hírek
ftc euro kupa unneples