cover image
Egyéb

Szolnok: megvan a csoportelsőség!

2017. április 5. 17:45

Remek védekezésének köszönhetően 6–4-re nyert az Olympiakosz otthonában a Szolnoki Dózsa-Közgép a Bajnokok Ligája A-csoportjában, így az utolsó forduló eredményétől függetlenül a Szolnok már csoportelső!

Európa három legjobb (formájában) lévő csapata közül ketten ott volt a pireuszi uszoda medencéjében, ahol a házigazda Olympiakosz és a Szolnoki Dózsa-Közgép csapott össze az A-csoport kilencedik fordulójában. Bár egyszerűbb lenne azt írni, hogy az A-csoport döntőjében, hiszen a találkozó tétje a csoportelsőség volt, ami ugye egy meccsel kevesebbet jelent majd a hatos döntőben, ráadásul az első a fináléig elkerüli az olasz Reccót, aki a harmadik csapat az Európa legjobbjai feliratú dobozban.

Nos, a Szolnok úgy is játszott, ahogyan azt egy csoportdöntőben kell. Cseh Sándor együttese kezdésként 12 percre befalazta a kapufáját, miközben előbb Varga Dénes akcióból, majd Mezei Tamás emberelőnyből talált be. Pontosan úgy indult egyébként a mérkőzés, ahogyan decemberben Szolnokon, hiszen akkor is a vendégek kerültek 2–0-ás előnybe. Sőt, akkor is volt 3–2 az idegenben játszó csapatnak, és ezúttal is, miután az Olympiakosz elkezdett kapaszkodni, igaz, a szünetben így is a magyar csapat vezetett.

A második félidő aztán annyiban tért el a tiszaligeti mérkőzéstől, hogy nemcsak az utolsó előtti, hanem már 18. percben egálra álltak a felek. A harmadik negyed derekán kipontozódott Jansik Dávid, a Szolnok azonban kivédekezte az emberhátrányt (ez a hetedik magyar hátrány volt és a hatodik, amiből nem lőtt gólt az Olympiakosz!), Kis Gábor pedig akciógólt szerzett, így újra a Dózsa került előnybe. Ráadásul továbbra is remekül működött a magyar együttes emberhátrányos védekezése, a játékrész hajrájában két hátrányt is hatástalanított a Szolnok, két másodperccel a vége előtt meg Vámos Márton értékesítette a második magyar fórt, így 5–3-as előnyből kezdhette a záró negyedet a Szolnok.

Sőt, nemcsak plusz kettőről kezdte a játékrészt a Szolnok, hanem sokáig tartotta is az előnyét – igaz, két fór kimaradt közben –, szűk három perccel a vége előtt azonban ismét mínusz egyre zárkózott fel a házigazda (Jannisz Funtulisz büntetőből szerezte meg saját maga második, csapata negyedik gólját). Felcsillant tehát az egyenlítés reménye az Olympiakosz előtt, csakhogy a pireusziak után a Szolnok is kiharcolt egy ötmétereset, amit Varga Dénes lőtt be, megnyerve ezzel a meccset csapatának.

Az olimpiai bajnok klasszis egyébként keretbe foglalta a találkozót, hiszen az első és az utolsó gólt is ő szerezte, a Szolnok pedig ezzel a győzelemmel az utolsó forduló eredményétől függetlenül csoportelső!

Cseh Sándor: - A csoportelső egyből elődöntőbe jut, így tulajdonképpen negyeddöntőt vívtunk a legutóbbi kiírás döntősével, amely csak tovább erősödött azóta. Tudtuk, hogy az Olympiakosz hazai uszodája rettegett, nagyon nagy tett ilyen medencében és hangulatban győzni. Az lehet a titka, hogy ilyen miliőben is a megbeszéltek szerint játszottunk, megvoltak az egyéni pluszteljesítmények is, mindent beleadtak a fiúk. Nagyon keményen, fegyelmezetten, nagy akarással, igazi csapatként működtünk, és nagy győzelmet arattunk. Boldog, még inkább büszke vagyok. A csoportgyőzelem jelentős előrelépés.

Bajnokok Ligája, férfiak, A-csoport, 9. forduló
Olympiakosz Pireusz (görög)–Szolnoki Dózsa-Közép 4–6 (0–1, 2–2, 1–2, 1–1)
Gólszerzők:
Funtulisz 2, Geniduniasz, Milonakisz, ill. Varga Dénes 2, Mezei, Prlainovics, Kis G., Vámos

További eredmények:
Spandau 04 Berlin (német)–AN Brescia (olasz) 10–14
A-Híd-OSC-Újbuda–Olympic Nice (francia) 11–9

Az A-csoport állása:
1. Szolnok 25
2. Olympiakosz 22
3. Brescia 14
4. OSC 12
5. Spandau 4
6. Nice 0

További program
10. forduló, április 26., szerda

Szolnok–OSC
Brescia–Olympiakosz
Spandau–Nice

FIGYELEM! JEGYEK, BÉRLETEK
Férfi Bajnokok Ligája Hatos Döntő – 2017. május 25–27., Duna Aréna

Vízilabda hírek
Final Six Budapest - Hírek
bl bajnokok ligaja szolnok olympiakosz