cover image
Egyéb

Változhatnak ősztől a szabályok

2017. március 20. 15:22

Ha a nemzetközi szövetség (FINA) kongresszusa is jóváhagyja a tervezetet, akkor ősztől változhatnak a vízilabda-szabályok, amely a női válogatottak olimpiai létszámára is hatással lesz.

Az elmúlt ciklusban folyamatosan próbálgatta a sportág vezetése a különböző szabályokat, a világliga és az utánpótlás-világversenyek is kísérleti szabályok mellett zajlott, most pedig közel kerültünk ahhoz, hogy ezeket, illetve egy részüket be is vezessék.

A wpdworld.com honlap számolt be arról, hogy melyek lehetnek az a szabályok, amelyek végül bevezetésre is kerülnek, s ezek az alábbiak:
– 13 helyett 11 főből áll egy csapat (nem kötelező két kapus szerepeltetése). Ezzel a nőknél is 8 helyett 12 csapat szerepelhet az olimpián, hiszen az összlétszám fix, de a csapatonkénti létszám csökkentésével több válogatott juthat szereplési lehetőséghez
– a férfi és a női pálya hossza egységesen 25 méter
– 25 másodperc a támadóidő
– 15 másodperc a kiállítási idő
– szöglet után 25 helyett 15 másodperc a támadóidő
– a félidőbeli szünet 5 helyett 3 perc
– a szabaddobást onnan kell elvégezni, ahol a labda van
– büntető ítélhető akkor is, ha a támadó kézben tartja a labdát, miközben szabálytalankodnak vele szemben
– a jövőben nem negyedenként egy-egy, hanem mérkőzésenként két időkérése lesz egy-egy csapatnak

A szabályokról a nemzetközi szövetség vízilabda-bizottsága után a FINA júliusi kongresszusa dönthet véglegesen, és amennyiben elfogadják ezeket a módosításokat, akkor a budapesti világbajnokság után, szeptembertől lépnek érvénybe.
Vízilabda hírek
szabaly valtozas modositas szabalyok