cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi
Női

„A hazai közönség sokat segíthet!” – mondták a kapitányok

2017. február 24. 16:10

A budapesti Sofitel Hotelben megtartott sorsolás után Bíró Attila és Märcz Tamás is kiemelte, hogy a Margitszigeten a publikum megsokszorozhatja majd csapata erejét.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a sorsolás előtti köszöntőjében hangsúlyozta, minden országnak hatalmas megtiszteltetés, ha a világ egyik legnagyobb sporteseményét láthatja vendégül. Kiemelte, a magyar sportos nemzet és ezen belül is különleges hagyományai vannak a vizes sportoknak, főként a vízilabdának.

Dimitrisz Diateszopulosz, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA vezetőségének (Büro) tagja elmondta, a magyar vízilabda a világ elitjébe tartozik, így a világbajnokságot az egyik legjobb helyen rendezik meg. Hozzátette, biztos benne, hogy Budapesten remek színvonalú összecsapásokra kerül majd sor.

A ceremónián részt vett Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója, Dimitris Diathessopoulos, a FINA Büro tagja, a sorsolást Gianni Lonzi, a FINA Vízilabda Technikai Bizottságának elnöke vezette. Részt vett az eseményen dr. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Nemcsik Balázs ügyvezető, Hesz Máté főtitkár, dr. Molnár Tamás és Vári Attila alenökök, Benedek Tibor, dr. Faragó Tamás és Tóth Sándor elnökségi tagok.

A sorsolásban közreműködtek a korábbi világbajnok magyar vízilabda-válogatottak képviselői, így Madaras Norbert, Szívós István, Vári Attila, Szalkay Orsolya és Drávucz Rita, de segédkeztek a vizes világbajnokság többi sportágának jeles képviselői, így az Eb-bronzérmes műugró, Kormos Villő, a szinkronúszó Kiss Szofi, illetve az olimpiai- világ- és Európa-bajnok Gyurta Dániel.

Európa-bajnok, olimpiai negyedik női válogatottunk a japánokkal, a hollandokkal és a franciákkal találkozik majd.

„A második kalapból mindegy kit kaptunk, hiszen a spanyol, ausztrál, holland trió bármelyike befért volna az első kalapba is. Amiatt jobb a szám íze, hogy a harmadikból elkerültük a görögöket, a negyedikből pedig Kínát, nem mintha tőlük félnünk kellett volna, de agy azért kedvezőbb a helyzet. A holland válogatott hiába nem volt ott az olimpián, ugyanaz a csapatul szinte, amely vb- és Eb-döntőt játszott, komoly játékerőt képvisel. Az ellenük vívott mérkőzés majd afféle minidöntővel ér fel számunka, hiszen a csoportelsőség komolyan kihathat a továbbiakra, valamivel könnyebb ágra lehet kerülni. A meccssorrend kimondottan jó. A világbajnokság előtt lesznek komolyan felkészülési meccseink, mást ne mondjak, négy-öt napig külön készülünk majd az amerikaiakkal, de lesz BENU-kupa, nem beszélve a világliga sanghaji Szuperdöntőjéről, amelyre elsőként kvalifikáltuk magunkat. A világbajnokságon a közönségünk támogatásával törünk majd jó eredményre” – fogalmazott Bíró Attila szövetségi kapitány.

Válogatottunk csapatkapitánya, Keszthelyi Rita egyetértett a szakvezetővel, mint hangsúlyozta: „Szerencsés, hogy a harmadik meccsünk lesz az, amelyen eldőlhet a csoportelsőség. Két éve Kínával kezdtünk, majd az oroszokkal folytattuk, az nem volt túl jó, hiszen az első meccs mindig nehezebb. Most szépen, fokozatosan lesz felépítve a világbajnokság, rá tudunk hangolódni majd igazán az első két meccsem, amire jönnek a sorsdöntő találkozók, nem lesz senkinek sem meglepő a környezet.”
 
„Szerintem jó a sorsolás, a D-csoport keményebb, mint a többi, de azon kívül nagyjából bármi lehetett volna. Ha csoportgyőztesek leszünk, elkerüljük az amerikaiakat a döntőig, viszont ha valaki nyerni akar, akkor mindegy, mikor győzi le a riválisokat, nyerni kell ellenük. Nem izgulok, nincs miért. Így a sorsolás után már megfoghatóbb, hogy jön a világbajnokság, még jobban várom már” – tette hozzá Bujka Barbara.

A férfiak az ausztrálokkal kezdenek – legutóbb a riói olimpián játszottak 9–9-es döntetlen egymással a felek -, majd az olimpiai bronzérmes olasz, végül a francia együttes következik.

Märcz Tamás, a férfiak új szövetségi kapitány kijelentette, nem kerültek könnyű csoportba, ugyanakkor nem is nagyon számított másra, mivel mindegyik négyes rendkívül erős. Hozzátette, hazai közönség előtt természetesen a lehető legjobb eredményt szeretnék elérni, a jelenlegi vízilabdában azonban már az is nagy dolog, ha valaki eljut az éremcsatározásokig.

„A csoportgyőztes elkerülheti a szerb ágat, de ahhoz, hogy valaki elkerülje azt az ágat, és ne a szerbekkel találkozzon az elődöntőben, azért sokat kell tenni – mondta Märcz Tamás. – Ráadásul még a csoportelsőkre is vár már egy negyeddöntő, ami mindig nagyon nehéz. Nem vagyok csalódott a csoportbeosztás miatt, sok mindent ki lehet majd próbálni, és a közönség is egyből nehéz meccset láthat az ausztrálok ellen. Nem szabad semmilyen következtetést levonni a csoportmeccsekből, ami nagyon fontos, hogy a franciákat mindenképpen meg kell verni. Ha megnyerjük a csoportot, és az amerikai, vagy a spanyol csapat következik, egyik ellen sem lehet biztosra menni, nagyon jó vízilabdát játszó csapat mindkettő, viszont a csoportelsőség garantálja, hogy egy meccsel kevesebbet játszunk.”
 
„Nehéz a csoport, de nem hiszem, hogy ez akadály lesz nekünk – kezdte Zalánki Gergő. – Az ausztrálokat legyőzhetjük, az olaszokkal pedig majd egy szoros meccset játszunk, mint mindig. Jól jöttünk ki a sorsolásból, jól alakulhat majd a keresztbe játszás is, bár az egész táblázatot még nem böngésztem végig. Amúgy meg ha meg akarjuk nyerni a vb-t, akkor úgyis el kell verni valamikor a szerbeket. Nem szoktam annyira előre számolgatni, mindig csak a következő meccset nézem. Most például a szombati Eger elleni bajnokit.”
 
A csoportok első helyezettjei automatikusan a negyeddöntőbe jutnak, míg a másodikok a harmadikokkal játszanak a nyolc közé jutásért. A vízilabdatorna küzdelmeit július 16. és 29. között rendezik a Margitszigeten.
 
„Nem ez az első sorsolás, amin részt vettem, de mind közül a mostani volt a legszínvolasabb – mondta a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás, a Magyar Vízilabda-szövetség alelnöke. – Igazából nincs nagy jelentősége a sorsolásnak, az olimpia után sokan új csapatot építenek, és van egy elképzelés arról, hogy ki milyen erőt képvisel majd, de nem biztos, hogy a valósóság is ez lesz. Pont azt mondtam a mellettem ülő Märcz Tamásnak, hogy nem lehetünk elégedetlenek. Két éve a fiúknak nagyon könnyű csoportjuk volt, aminek később fizették meg az árát, szóval az sem feltétlenül kedvező. A lányoknál könnyebb a csoport, viszont ha esetleg nem sikerülnek jól a csoportmeccsek, akkor rögtön nehéz ellenfelet kaphatnak. Meg kell várni a világbajnokságot, addig bele kell tenni a felkészülésbe a szükséges munkát, Budapesten mindkét csapattól elvárható az érem.”

A 17. FINA világbajnokság
A nőitorna csoportbeosztása

A-csoport:
Olaszoszág, Brazília, Kanada, Kína

B-csoport: Új-Zéland, Dél-Afrika, Spanyolország, Egyesült Államok

C-csoport: Japán, Hollandia, Magyarország, Franciaország

D-csoport: Ausztrália, Oorszország, Kazahsztán, Görögország

A férfitorna csoportbeosztása

A-csoport:
Brazília, Montenegró, Kazahsztán, Kanada

B-csoport: Franciaország, Ausztrália, Olaszország, Magyarország

C-csoport: Spanyolország, Szerbia, Görögország, Dél-Afrika

D-csoport: Egyesült Államok, Japán, Horvátország, Oroszország

A csoportok első helyezettjei automatikusan a negyeddöntőbe jutnak, míg a második helyezettek a harmadik helyen végzett válogatottakkal játszanak keresztben a nyolc közé jutásért.

A világbajnokság vízilabdatornájának teljes menetrendje: itt megnézhető
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
Női válogatott
vb-program
vb
sorsolás
program