cover image
Egyéb

Hihetetlen hajrá, döntős a Ferencváros!

2017. február 18. 17:12

Parádés hajrával harcolta ki a döntőbe jutást az FTC-PQS az Euro kupában, miután az elődöntő visszavágóján 6–4-re legyőzte a montenegrói Jadran Hereg Novit. Ellenfele a Nagyvárad lesz!

Ez tényleg nem lesz könnyű – sóhajtottunk nagyot, amikor a második negyed elején Sztefan Vidovics emberelőnyből megszerezte a vezetést a Jadran Herceg Novinak. Persze nem is számított arra senki, hogy a Fradi majd diadalmeneteben masírozik be az Euro kupa döntőjébe, de Vidovics gólja is nyomatékosította, a montenegróiaknak is a finálé a céljuk.

Igaz, azzal még nem lett volna nagy gond, hogy a Jadran másfél negyed alatt két gólt szerez – Vogel Soma és a kapufák állták a sarat –, inkább a zöld-fehérek támadójátékára lehetett panasz. Varga Dániel ugyan remekül helyezte a labdát a bal felső sarokba, de ezt leszámítva, inkább pontatlan lövések jellemezték a hazai együttes játékát, mintha a hatalmas tét jobban nyomta volt a Ferencvárost, mint a Herceg Novit. Kimaradt három emberelőny (igaz, a túloldalon is), szerencsére azonban Sztefan Mitrovics betalált egy lefordulást követően, így döntetlennel fordultak a felek.

A második félidőben aztán rögtön kiderült, hogy Varga Dániel szereti a bal felső sarkot, ugyanis a túloldali kapuban is ezt a részt találta el tökéletesen, lövése nem is volt bombaerős, de olyan pontosan helyezte, hogy Milos Scsepanovicsnak esélye sem volt a hárításra. Igaz, a Fradi még ekkor is csak egálra állt összesítésben (aztán már úgysem), és továbbra is alig találta a rést a kőkemény montenegrói védőfalon. Ami viszont mindenképpen dicséretes, hogy a Herceg Noviban kapott 12 gól után ezúttal javarészt rendben volt a gárda védekezése, a vendégek három negyed alatt mindössze négyig jutottak.

Hiába azonban a négy kapott gól, a támadójáték egyszerűen nem akart összeállni. Tóth Márton megúszásból lőtt fölé, mire az ellentámadásból vezetést szerzett a Herceg Novi, a harmadik negyed végén Mitrovics lőtt fölé fórból, a negyedik elején pedig egy ötméterest felejtettek el megítélni a játékvezetők a Fradi javára.…

Fotó: fradi.hu

Fotó: fradi.hu

Csakhogy a Ferencváros nem adta fel, ha a támadójáték akadozott is, az akaratra nem lehetett panasz. Többek között ennek, meg egy jól megjátszott emberelőnynek köszönhette a Fradi az újabb egyenlítést (Madaras Norbert lőtt Scsepanovics kapujába). És itt még nem volt vége, a következő fór ugyan kimaradt, aztán viszont lefordulásból Jansik Szilárd talált be, így az első negyed óta először álltak egálra a csapatok összesítésben. Érezhető volt, hogy lendületbe jöttek a zöld-fehérek, a hajrában Szirányi Balázs harcolt ki egy előnyt, majd annak lejárta után négy másodperccel Madaras bombájával először állt továbbjutásra az FTC!
 
Sőt, nemcsak továbbjutásra állt, hanem tovább is jutott. A parádés hajrának köszönhetően teljesen megérdemelten!
 
Varga Zsolt:Próbáltam magamat visszafogni egész nap, hogy nyugodt legyek, de azt éreztem, hogy felrobbanok a tűztől meg az akarástól, nagyon meg akartam nyerni a meccset. Megpróbáltam ezt átvinni a csapatra, azonban figyelve arra, hogy ne pörögjük túl a mérkőzést. Mondtam is a játékosoknak az elején, hogy rutinos, okos játékot kérek. Fizikailag és játékban is fölényben voltunk. Talán az fordította meg a meccset, hogy kétszer nem ítéltek Szirányi Balázs javára, se egy emberelőnyt, se egy ötméterest, ez adott egy olyan pluszt a srácoknak, hogy menjünk, akkor is megcsináljuk.
 
Vlagyimir Gojkovics:Három negyeden keresztül jól álltunk, az utolsóban azonban elkövettünk néhány hibát védekezésben, a támadásokkal pedig az egész meccsen gondjaink voltak. Két emberhátrányos gólt kaptunk és egy lefordulásból lőtt találatot, ez nem fér bele egy ilyen meccsbe. Remek meccseket vívtunk az Európa-kupában, sajnálom, hogy nem sikerült a döntőbe kerülés, pedig sokat dolgoztunk érte, igaz, a Ferencváros is nagyon kemény ellenfél volt. 

A Fradi ellenfele a fináléban (március 22. és április 5., a sorsolás dönt majd arról, hol kezdenek a felek) a Nagyvárad lesz, amely otthon ledolgozta kétgólos hátrányát a Verona ellen, majd ötmétersekkel győzött.

Euro kupa, férfiak, elődöntő, visszavágó
FTC-PQS–Jadran Herceg Novi 6–4 (1–1, 1–1, 1–2, 3–0)
Gólszerzők:
Varga Dániel 2, Madaras 2, Sz. Mitrovics, Jansik Sz., ill. Vidovics, Merkulov, Banicsevics, Pjesivac
Továbbjutott: FTC (17–16)

A másik elődöntőben:
Digi Oradea (romániai)–SM Verona (olasz) 5–3 (0–1, 2–0, 0–2, 3–0) – ötméteresekkel 4–3
Továbbjutott: Digi Oradea (15–15-ös összesítés után ötméteresekkel)
Vízilabda hírek
ftc jadran herceg novi euro kupa elodonto