cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

XI. Volvo-kupa: a hullámvasút tetején

2017. február 13. 9:26

Természetesen nehéz lesz elfelejteni a Montenegróval szembeni vereséget, azonban a XI. Volvo-kupa értékelésekor a Horvátország elleni mérkőzés és a parádés fordítás is nagy szerepet kapott. Ezen az úton kell továbbmennie Märcz Tamás megújuló válogatottjának.

„Nagyon mélyről hoztuk vissza ezt a meccset, jót tett a lelkemnek, kellett a siker a szombati vereség után – mondta Bátori Bence, miután a magyar válogatott végtelen hitről tett tanubizonyságot és fordította meg 1–6-ról 9–7-re a Horvátország elleni mérkőzést a Volvo-kupán. – Hatalmas dolognak tartom a fordítást, ráadásul ahogy feljöttünk, a horvátok beküldték a rutinos játékosokat, Marko Bijac is bejött a kapuba, de lendületben voltunk, nem tudtak megfogni minket. Ez pedig óriási előrelépés.”

Nem véletlen, hogy a szélső előrelépésről beszélt, hogy Montenegró ellen 0–6-ról már nem tudott felállni a magyar válogatott, bő fél nappal később viszont már igen. A rossz kezdés ugyan most sem maradt el – ez egy javítandó pontja a csapatnak –, a folytatás azonban emlékezetesre sikeredett.

„Elég hosszú volt a szombat éjszakám, nem könnyű megemészteni az ilyet, de muszáj volt menni tovább. Ezért is iszonyatos boldogság, hogy Horvátország ellen a hullámvasút tetején voltunk. A szombati kisiklást lehetne magyarázni, meg mondhatnám, hogy ha tízszer játszanánk egymással, ez többet nem fordulna elő, de megtörtént. Viszont jobb, hogy ezt a pofont még a közös munka elején kaptuk” – tette hozzá Bátori Bence, majd kiemelte a közönség biztatást, mondván a nézők nemcsak a horvátok elleni győzelem alkalmával biztatták őket, hanem akkor is, amikor Montenegró ellen álltak cudarul.

A már említett Montenegró elleni meccset a kispadról nézhette végig Decker Attila, aki a szlovákok ellen egy félidőt, Horvátországgal szemben pedig egy egész meccset kapott, s fontos védésekkel segítette a csapatot. Egy ízben például három mentése is volt néhány másodperc alatt, bár a harmadiknál talán a hazai gólvonal is vele volt.

fotó: Madar Dávid

fotó: Madar Dávid

„Hagyni kell időt az egész csapatnak, hogy kibontakozzon, mert ez nem úgy működik, hogy jönnek a fiatalok és úgy játszanak, mint az elődeik – hangsúlyozta a Honvéd kapusa. – Arra kérek mindenkit, hogy kellő türelemmel és pozitív hozzáállással legyen felénk. Mindenki azért dolgozik, hogy jól teljesítünk, ez a horvátok ellen csillagos ötös volt. Az eleje katasztrófa volt, azt hagyjuk. Azonban akkor sem ijedtem meg, ráadásul szombaton kettő, vasárnap már csak egy negyedig játszottunk rosszul. Utána előjött a szív meg a zseniálitás, ami benne van a csapatban. Összeállt a védelem és ha az jól zár, akkor a kapus is jobban tud védeni.”

Amikor pedig összeállt a védelem, meg azzal párhuzamosan a támadójáték is, akkor több jó egyéni teljesítményt is láttunk, így felvetődik a kérdés, hogy vajon voltak olyanok, akik bejátszották magukat a csapatba?

„Ez hosszú folyamat, többször kell ahhoz jól teljesíteni, hogy valaki bejátssza magát a csapatba – reflektált Märcz Tamás szövetségi kapitány. – A horvátok ellen három negyeden keresztül sok jó egyéni teljesítményt láttam, hozzanak máskor is így zavarba a játékosok. Jó volt nézni ezt a három negyedet, tetszett a játék. Sokat fogunk még előrelépni, egyelőre messze vagyunk attól, ahová elérhet a csapat.”

fotó: Völgyi Hajnalka

fotó: Völgyi Hajnalka

A szakember szerint a válogatott játékát a gyors lefordulások is jellemezheti majd, igyekeznek ezt elősegítő védekezést kitalálni, valamint ha több idő lesz gyakorolni, akkor az emberelőnyöket is lehet finomítani.

„Ha a szlovákok erősebb kerettel érkeznek, abból a meccsből is több konzekvenciát tudtam volna levonni, de a másik két meccs hasznos volt. Jó lenne ha minél több ilyen tornán tudnánk részt venni, ahol jó ellenfelekkel vívhatnánk éles meccseket” – tette hozzá a szövetségi kapitány.
watch?v=Q6miSpmPqPQ  

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
volvo kupa marcz tamas decker attila batori bence