cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

XI. Volvo-kupa: megfizettük a tanulópénzt

2017. február 11. 21:30

A Montenegró elleni mérkőzésen érződött, sok munka kell még az új csapatnak. Sajnos szinte semmi sem sikerült, az ellenfél egyértelműen válogatottunk fölé nőtt (4-9). Keseregni nem szabad, tanulni kell ebből is – és vasárnap Horvátország ellen (11:30) rögvest lehet akár javítani!

És Alekszandar Ivovics?

Már pénteken feltették sokan a kérdést, hogy a Pro Recco ásza, a világ egyik legjobb védője (aki támadásban is klasszis, jól emlékszünk a riói meccsre is sajnos…) mit keres a vízben a montenegrói együttesben azok után, hogy egy hónapja bejelentette, pihenőt iktat a válogatott pályafutásába. Sőt a világbajnokságot is kihagyja, a nyarat a máltai ligában, a San Giljan együttesnél tölti. Hozzátette, ez nem végeges búcsú, tervezi majd a visszatérést.

Nos, ez a visszatérés jóval korábbra sikeredett, hiszen itt van a XI. Volvo-kupán – de mint megtudtuk, ez nem jelenti azt, hogy a vb-re is érkezik. A fiatalításba kezdő Vlagyimir Gojkovics szövetségi kapitány kérte meg, hogy ezen a tornán istápolja az ifjakat – ő pedig szívesen mondott igent. Korrekt.

Ami a mienket illeti: Märcz Tamás öt helyen változtatott a szlovákok ellen 20–5-re győző csapaton – lehetőséget kapott ezúttal Nagy Ádám, Jansik Dávid, Tóth Márton, Fülöp Bence és az első válogatottságát ünneplő Kovács Péter.

16732171_10208443277388035_2089708617_o.jpgA felek a riói negyeddöntő óta most találkoztak először – a mieinknél négy, a riválisnál hat pólós játszott azon a meccsen a mostani csapatból. A pihentetett Hosnyánszky Norbert helyett ezúttal Erdélyi Balázs volt válogatottunk csapatkapitánya.

A parti telt ház előtt, remek hangulatban kezdődött – még egy fúvószenekar is tiszteletét tette a meccsen. Rögvest az első két támadásunknál érezni lehetett, amit persze tudtunk: más, nagyon más meccs lesz ez, mint a pénteki. Scsepanovics védett (Nagy Ádám lőtt), félő volt, hozza a szokásos formáját ellenünk. Odaát „természetesen” Ivovics villant egyet, bizony, nem szabad őt így lőni hagyni…

Az első fórt a rivális kapta, de Lévai Márton kétszer is bravúrral hárított – átellenben viszont nem jött be az Erdélyi-Bedő Krisztián kettős próbálkozása. Az aktív Ivovics nagy helyzetét védte Lévai, majd újabb fórt hagytunk parlagon. Ők bezzeg nem: Ukropina kíméletlen volt, így a 6. percben 0–2 állt a táblán. A Jadran játékosa aztán egy szabaddobást is bezúdított – Märcz Tamás rögvest időt is kért. Hiába, mert idegesnek tűntek sokan a csapatból, Ivovics például könnyen ütött el egy bejátszást. Még jó, hogy Lévai jól védett, és nem nőtt a különbség. Csak sajnos a montenegrói kapus is biztos lábán állt a lábán, nagyot védett Kovács Péter helyzetnél.

16709627_10208443276868022_2002908307_o.jpgA második negyed elején a harmadik emberelőnyös helyzetünk is kimaradt (pedig Bedő megszenvedett a kiállításért), Drasko Brguljan blokkolta Erdélyi lövését – nem akart átszakadni a gát. Montenegró pedig egyre magabiztosabban pólózott: Vidovics magától értetődően „tette” be csapata fórját.

A lelátóról elhangzott a „Harcoljatok, harcoljatok!” rigmus, talán úgy megszokásból, mert ment, akart a csapat, csak szinte semmi sem sikerült. Scsepanovics bepörgött, mindent védett, így lassan a tanácstalanságot is érezni lehetett a mieinken. Persze összeszokottságról finoman fogalmazva nem beszélhettünk. A 13. percben Bedő újabb kiállítást „intézett”, kapitányunk jó érzékkel időt kért – most vagy soha alapon ment oda a fórhoz a társaság. Sajnos hiába: Zalánki Gergő lövésénél ott volt a helyét a kapus. És jött az újabb pofon: Vidovics a túloldalt lőtt, nem egyszer, kétszer, Lévai egyiknél sem tudott hárítani, 0–5, majd 0–6…

Tóth Mártont szerelték, majd a túloldalt elváltás után Vidovics maradt egyedül, szerencsére Lévai a fára tolta a labdát, majd Ivovics bombáját is kiütötte, így nem nőtt a különbség.

16731542_10208443277588040_1158681116_o.jpgNagyszünetben boldogabb pillanatoknak lehettünk részesei: a Magyar Vízilabda Szövetség nevében dr. Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok köszöntötte a 75. születésnapját nemrég ünneplő dr. Pavlik Gábor egyetemei tanárt, a magyar vízilabda-válogatott korábbi orvosát! A játékosok által csak „Doki bácsiként” szólított szaktekintély 25 éven keresztül dolgozott a pólósok mellett, és a Kemény Dénes irányította csapat stábjának tagjaként háromszor volt alkalma megfürdeni egy-egy olimpiai döntő után. A TF-en még mindig ő oktatja az élettant, továbbá előadásokat tart az MVLSZ edzőképző kurzusán is. Isten éltesse sokáig!
 
VOLVO_Kupa_HUN_MNE_20170211_Madar_David_010.jpg Ilyenkor egy csapatnál a „No, akkor kezdjünk egy új meccset!” szokott elhangozni leggyakrabban, talán így volt most a mieinknél is. Mindenesetre Vidovics negyedszer is gólt jegyzett, mi tagadás, kezdett kellemetlen lenni a helyzet… A jég a 19. percben tört meg, amikor Decker Ádám szó szerint kiszenvedte a gólt – a nagy tapsot megkapta érte. Amúgy a montenegrói zóna ellen sehogy sem találtuk a megoldást, így lehetetlenség volt közelebb férkőzni. Egy lefordulást aztán sikerült véghezvinni, Zalánki hozta helyzetbe Erdélyit, aki nem hibázta el a helyzetet. Fórban időt kértünk, a megjátszás viszont nem sikerült: a montenegróiak láthatóan rendkívül odatették magukat, hátrányban is keményen léptek fel, mintha jelezni akarták volna, most jobb, sokkal jobb csapatuk van. Mindenesetre „olvasták” a fórunkat, Zalánki keresztpasszát Bátori Bence felé könnyűszerrel szedték le…

A záró negyedben is hadilábon álltunk a fórokkal, döcögött a gépezett, még jó, hogy hátul azért stabilabban álltunk. Popadics góljára az igen aktív Erdélyi válaszolt, majd Decker Ádám szerzett szép gólt, aztán Durdics talált be. Így végül 2–2-gyel zárult ez a periódus, azaz a második félidőt 4–3-re megnyerte csapatunk – hogy pozitívumokat keressünk. A vége 4–9 lett.

A XI. Volvo-kupa zárónapján 11:30-tól az olimpiai ezüstérmes Horvátország ellen játszik a magyar válogatott.

XI. Volvo-kupa, nemzetközi férfitorna, Tüske uszoda, 2. forduló

Magyarország–Montenegró 4–9 (0–3, 0–3, 2–1, 2–2)


Tüske uszoda. V: Stampalija (horvát), Horváth R. (szlovák)

Magyarország: Lévai M. – Bátori, Nagy Á., Jansik D., Erdélyi 2, Bedő, Kovács Gergő. Csere: Zalánki, Kovács P., Decker Á. 2, Tóth M., Fülöp. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

Montenegró: Scsepanovics – Drasko Brguljan, Banicsevics, Vidovics 4, D. Radovics, Ivovics 1, Misics. Csere: Popadics 1, Durdics 1, Ukropina 2, Csucskovics, Murisics. Szövetségi kapitány: Vlagyimir Gojkovics
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

A másik mérkőzésen:
Horvátország–Szlovákia 17–2 (3–1, 5–0, 5–1, 4–1)
Gólszerzők:
L. Fatovic 4, Vukicevic 3, K. Milakovic 2, Zovic 2, Lozina 2, Krapic 2, Setka, Buljubasic, ill. M. Tkac 2, Bielik
(Teljes jegyzőkönyv: itt)

Az állás
1. Horvátország 4 pont
2. Montenegró 4
3. Magyarország 3
4. Szlovákia 0

A XI. Volvo-kupa (Tüskeuszoda) nemzetközi férfitorna további programja

Február 12., vasárnap:

Montenegró–Szlovákia, 10:00
watch?v=hTgO2UaEO70&feature=youtu.beMagyarország–Horvátország, 11:30
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
volvo-kupa
magyarország
montenegró