cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

XI. Volvo-kupa: bemutatkoztak!

2017. február 10. 21:32

Märcz Tamás szövetségi kapitány első mérkőzésén nagyon odatette magát a csapat, a jó erőkből álló Szlovákiát szó szerint elsüllyesztette (20–5). Hosnyánszky Norbert és Vámos Márton volt a legeredményesebb négy-négy góljával, de betalált az újonc Kovács Gergő is. Folytatás szombaton Montenegró ellen.

2017. február 10.

Minden bizonnyal örökké emlékezetes dátum ez Märcz Tamás és Kovács Gergő számára: előbbi szövetségi kapitányként, utóbbi játékosként hallgathatta először válogatott mérkőzésen a himnuszt.

Egyikükön sem látszott a megilletődöttség, ugyanakkor természetesen különös érzéssekkel álltak a bemutatásnál. Szóval, az új éra első meccse. Túloldalt azok a szlovákok, akik nem is oly rég a világligában döntetlent harcoltak ki a tartalékos szerbek ellen. Avagy nem véletlenül mondta a kapitány, hogy „Nagyon oda kell figyelni!”

Nos, így is állt oda a meccshez – amely a 89 esztendős korában elhunyt Kiss Ottó tiszteletére gyászszünettel kezdődött – a csapat. A csapatkapitánynak kinevezett Hosnyánszky Norbert hátul labdát szerzett, majd néhány tempó után a balszélen emberétől ellépő Manhercz Krisztián kezére varázsolt a labdát, aki felavatta Hoffrica kapust. „Hosit” aztán kiállították hátul, de a társak kivédekezték a hátrányt, sőt Vámos Márton csente el a bejátszott labdát. Ment a kontra, indultak az urak – Decker Ádám pedig helyzetbe került, jött a labda, s nem hibázott. És még két perc sem telt el!

16667424_10208435892043406_1429328977_o.jpgA kapuban lehetőséget kapó Lévai Márton védése után Manhercz távolija akadta be – no, így kell elkezdeni egy ilyen meccset! A folytatással sem volt gond, noha támadásban nem sikerült több gólt bevinni (az újonc Kovács Gergő mellé lőtt, majd Märcz Tamás első válogatott időkérése után sem járt sikerrel a társaság, ugyanakkor a védekezés továbbra is elsőrangúan működött.

A második negyedben folytatódott az attak: Hosnyánszky és Vámos fórból volt eredményes, balkezesünk meglőtte a „szokásos” pontos távoliját is, míg Bedő Krisztiánt ezúttal még szabálytalanul sem tudták megállítani, pazar centerakciógólt jegyzett. Odaát csak Maros Tkac talált be, így a negyed közepén 7–1 állt a táblán.

Vámos aztán a harmadszor is megvillant, könnyed mozdulattal húzta vissza a labdát két lóba után a rövidbe, majd a Mezei Tamás által kiharcolt emberelőnyös helyzetet Zalánki Gergő pattintotta be szintén magától értetődően. Nem adott esélyt ellenfelének csapatunk, továbbra is határozottan védekezett, Lévai biztosan állt a lábán – és elől sem álltunk le. A tízediket Hosnyánszky lőtte, majd aztán Bielik talált be, így 10–2 állt a táblán.

16667457_10208435892163409_1574651998_o.jpgA nagyszünetben Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség alelnöke, a Liga elnöke a vízilabdáért végzett több évtizedes munkájáért köszöntötte Dubecz Józsefet, dr. Gábor Antalt, Babarczi Rolandot, dr. Vezsenyi Pétert, dr. Lutter Istvánt és dr. Halmos Pétert (képünkön balról jobbra). A köszöntöttek között lett volna dr. Tim Gábor is, ám ő sajnos egészségügyi okok miatt nem tudott jelen lenni - ezúton kívánunk neki jobbulást!

VOLVO_kupa_HUN_SVK_20170210_Madar_David_023.jpgA vízi „mészárlás” aztán folytatódott. Fel nem nézett az ember, a hangos vezényszavakból máris tudta, hogy a kapunkban Decker Attila áll, aki sokat tapsolhatott a társaknak. Akik közül Bedő, Zalánki, majd Hosnyánszky is megmutatta, miért számít rá a kapitány. Kostelnik pontos lövése ugyan beakadt, de senki sem szomorkodott. Mezei is centerezett egyet eredményesen, Vámos „betett” még egy fórt – már 16–3-ra vezetett válogatottunk. A közönség nem győzött tapsolni a gólzuhatag láttán. No, és persze a kimagasló védekezést se feledjük!

… és akkor Kovács Gergő is a kimozduló kapus mellett ügyesen lőtte el a labdát, avagy első válogatott meccsén gólt jegyzett!

16710494_10208435892083407_1025828412_o.jpgA negyedik negyed érthetően már csendesebb mederben zajlott, Erdélyi Balázs persze így is lőtt egy szép gólt, a szlovákok meg kettőt, majd Decker védett nagyot emberhátrányban. Sőt ebből fordult a csapat, fordult Zalánki, máris 19–5-re módosult az állás. A végeredményt kapufás bombagóllal csapatkapitányhoz méltóan Hosnyánszky Norbert állította be.

Folytatás szombaton 20:30-tól a horvátokkal 7–7-es döntetlent játszó Montenegró ellen!

XI. Volvo-kupa, nemzetközi férfitorna, Tüske uszoda, 1. forduló

Magyarország–Szlovákia 20–5 (3–0, 7–2, 7–1, 3–2)

Tüskeuszoda. Vezette:
Obradovics (montenegrói), Stampalija (horvát)

MAGYARORSZÁG: Lévai M. – Vámos 4, Hosnyánszky 4, Decker Á. 1, Erdélyi, Manhercz K. 3, Bedő 2. Csere: Zalánki 3, Bátori, Mezei 1, Török B., Kovács Gergő 1, Decker A. (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

SZLOVÁKIA: Hoffrica – L. Vidumansky, M. Uradnik, M. Tkac 1, Bielik 1, Furman, Kolarik 2. Csere: Martanovic, Nedbal, Kostelnik, Mitruch 1, P. Tkac, J. Uradnik (kapus). Szövetségi kapitány: Peter Nizny

A XI. Volvo-kupa (Tüskeuszoda) nemzetközi férfitorna további programja

Február 11., szombat:

Horvátország–Szlovákia, 19:00
Magyarország–Montenegró, 20:30

Február 12., vasárnap:
Montenegró–Szlovákia, 10:00
Magyarország–Horvátország, 11:30

watch?v=r4DSMY_CEIQ&feature=youtu.beJegyeket, bérleteket a tex.hu és a jegyed.hu oldalon oldalon lehet váltani, illetve korlátozott számban a helyszínen.

Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás
volvo-kupa
magyarország
szlovákia