cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Női

Ötméteresekkel legyőztük az olimpiai ezüstérmest!

2017. január 24. 20:55

A magyar válogatott fantasztikus hangulatú mérkőzésen 10-10 után ötméteresekkel győzött Olaszország ellen a világligában!

… és akkor Keszthelyi Ritának tapsolt az igencsak szépszámú publikum. Válogatottunk csapatkapitányának Hesz Máté, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára a 8-as sapkánál járó bemutatás során hivatalosan átadta a 2016-os Év játékosa díjat. Természetesen minden társa megkapta a maga ünneplését, avagy a szurkolók megadták a módját a mérkőzésnek.

A mérkőzés aztán egyperces gyászszünettel kezdődött – a megjelentek az olaszországi buszbaleset áldozataira emlékeztek.

A vízben hamar megszületett az első ítélet, hiszen Aiello centermunkáját Csabai Dóra ellen ötméteressel díjazták, a büntetőt pedig Garibotti értékesítette. Kisvártatva Czigány Dóra lőtt mellé, majd Gangl Edina védte Bianconi lövését. Láthatóan jól ismeri egymást a két alakulat, nyoma sem volt tapogatózásnak, egymásnak estek alaposan. Sajnos fórban aztán Bujka Barbara kintről, középről mellé trafált – átellenben pedig Garibotti átejtette Ganglt.

Ki más, Keszthelyi villant először nálunk, gyönyörűen lőtt a hosszúba, ám az egyenlítés elmaradt, mert a második fórunk is parlagon maradt. Bezzeg az olaszok rögvest az első kiállításunkat (Gurisatti Grétát szórták ki) góllal büntették, Garibotti ellen tehetetlen volt Gangl. A szépítő találatunk dunaújvárosi koprodukcióban született: Somhegyi Noémi kiharcolt centerben egy kiállítást, a remek megjátszás végén pedig Szilágyi Dorottya lőtte Gorlero kapujába a labdát.

16244429_10208312675003057_999563453_n.jpgA tarthatatlan Aiello a második negyed elején is kibrusztolt egy ötöst, amelyet Bianconi újfent belőtt, de a mieink nem zuhantak össze. Sőt! Szilágyi, majd Szücs Gabriella jegyzett akciógólt, miközben két emberhátrányt is kivédekezett a társaság! Fórban aztán a vezetésért támadhattunk, ám Csabai lövését két kézzel védte Gorlero. A negyed utolsó percében Garibotti fórból harmadik gólját is megszerezte, s hiába kért időt Bíró Attila (aki a meccsen bevetette Parkes Rebeccát is, azaz újoncot avattunk) a maradék 31 másodpercben nem jártunk sikerrel, így egygólos hátrányban mentünk nagyszünetre. (4–5)

A harmadik felvonás nem indult jól: elől nem sikerült semmi, és ugyan Gangl védte hátrányban Emmolo lövését, később Barzon, majd Querilo is túljárt az eszén. A negyed közepén Bíró Attila időt is kért, három góllal vezettek az olaszok (4–7), muszáj volt reagálni. Csabai a blokkal együtt „betett” egy fórt, amelyet Somhegyi brusztolt ki, ám kisvártatva Barzon ismét meglepte Ganglt. Válaszul Czigány pattintott váratlanul Gorlero kezei között a kapuba, majd kivédekezett egy hátrányt a csapat.

Jött az emberelőny nálunk, sőt Bianconi kipontozódott ezzel, ám sajnos Bujka elpattintotta a fórt. A végén Takács Orsolya is begyűjtötte a harmadik hibáját, de a rivális is hibázott – így 8–6-os olasz előnnyel mentek az utolsó szünetre.

Az előny-hátrány szisztémára korlátozódni látszó partiban mi kivédekeztünk egyet, majd Szilágyi belőtte a miénket. Ezt követően Tabani jegyzett gólt, majd Szilágyi pazar passzát Csabai húzta be a falból. A sormintát Barzon törte meg, aki akciógóllal szomorított bennünket – sokat, nagyon sokat ért ez Olaszországnak.

16295357_10208312675603072_755817981_n.jpg1.43-mal a vége előtt Szücs emberfóros találatával zárkóztunk újra egy gólra, majd 1.18-cal a vége előtt Csabai pontozódott ki egy kiállítás után, amikor is Fabio Conti időt kért. Tudta, a győzelemért támadhat csapata. Queirolo lövését a védelem Szücs vezérletével blokkolta, 42 másodperccel a vége előtt Bíró Attila időt kért. A kétcenteres játék során a remekül játszó Somhegyi nem kapott ítéletet, majd a nagy őrületben visszaszereztük a labdát, Bujkát húzták vissza, öt másodperccel a vége előtt Czigány pedig kiegyenlített.

Az ötméteresek során 3-1 nyertünk (Bujka, Czigány és Szilágyi is belőtte, míg a túloldalt Barzon a fára lőtt, Gangl pedig kettőt is hárított!), így két pont a magyar, egy pont az olasz csapaté lett! A szurkolók ünnepelték a lányokat, elénekelték közösen a himnuszt, egy szép estét lezárva ezzel.
 
„Örülök a győzelemnek még ha ilyen görcsös és erőlködött is volt – mondta Bíró Attila a lefújást követően. – Ugyanakkor több pozitívumra számítottam, a védekezésben és a támadásban is többet vártam a csapattól. Az olaszok zónája és M-zónája ellen kevésbé találtuk az ellenszert, ahogyan az emberelőnyös játékunk is halovány volt. A végére kicsit jobban összeállt, ezzel tudtunk feljönni. Pozitívum, hogy egy ilyen végjátékot döntetlenre hoztunk és az ötméterespárbajt megnyertünk, és pozitívum Szilágyi Dorka játéka is.”

Érdekes, hogy Bíró Attila, a győztes csapat mestere volt a kritikusabb – persze tudjuk, ez a hozzáállás visz előre –, míg olasz kollégája, Fabio Conti elégedettebben értékelt. „Nagyon jó mérkőzést játszottunk, elégedett vagyok a csapat teljesítményével. Valamelyest átalakult a csapatunk és kevés időnk volt együtt edzeni, felkészülni, ennek ellenére nem lehet okom a panaszra. Ilyen a sport, ezen a szinten már csak apróságok döntenek, egy-egy helyzeten vagy kétes szituáción múlik a győzelem.”

16296016_10208313256257588_1177939345_n.jpg  
Női világliga európai selejtező, B-csoport

Magyarország–Olaszország 10–10 (2–3, 2–2, 2–3, 4–2) – ötméteresekkel 3–1
Laky Károly Uszoda. Vezette: Moralis (görög), Dreval (orosz)

MAGYARORSZÁG:
Gangl – Czigány 2, Szilágyi 3, Szücs 2, Keszthelyi 1, Bujka, Csabai 2. Csere: Leimeter, Takács O., Gurisatti, Parkes, Somhegyi. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

watch?v=IJLMSZy45_0&feature=youtu.beOLASZORSZÁG: Gorlero – Garibotti 3, Queirolo 1, Radicchi, Aiello, Bianconi 2, Emmolo. Csere: Tabani 1, Millo, Palmieri, Gragnolati, Barzon 3. Szövetségi kapitány: Fabio Conti

A B-csoport programja:

November 22.:
Olaszország–Franciaország 14–4
November 29.: Franciaország–Magyarország 6–16
Január 24.: Magyarország–Olaszország 10-10 - ötméteresekkel 3-1
Február 21.: Magyarország–Franciaország
Március 28.: Franciaország–Olaszország
Április 18.: Olaszország–Magyarország


Vízilabda hírek
Női válogatott
világliga
Bíró Attila