cover image
Egyéb

Tbilisziben a vízilabda volt a téma

2017. január 22. 20:15

A LEN TWPC kétnapos ülésén ott volt a nyolc hónapja tagnak választott dr. Molnár Tamás is. Háromszoros olimpiai bajnokunk szerint a játék korszerűsítése és gyorsítása az alapvető cél – hogy mindehhez milyen szabályváltoztatásokat akarnak a FINA urai, arról előbb a hazai szövetséget akarja tájékoztatni.

Ülést tartottak Tbilisziben. Az Európai Úszószövetség (LEN) vízilabda bizottsága, a LEN TWPC tagjai két napos összejövetelen beszéltek a sportág jelenéről, jövőjéről. Ott volt természetesen a magyar tag, dr. Molnár Tamás is, aki holnap utazik haza, és osztja meg tapasztalatait elnökségi tagként is a Magyar Vízilabda Szövetség vezérkarával.

„A sorsolások – többek között a női Euroliga negyeddöntőinek párosítása – mellett sokat beszélgettünk az új-zélandi női junior világbajnokság után tett FINA javaslatokról – mondta a Grúziában telefonvégre kapott háromszoros olimpiai bajnokunk, utalva a nemzetközi szövetség vízilabda bizottságának esetleges szabályváltoztatási javaslataira. – Gianni Lonzi és társai ismertették a FINA TPWC állásfoglalását, amelyről természetesen megoszlanak a vélemények, ám általános alapvetésként megfogalmazódott az egységesnek mutatkozni igény. Természetesen számomra első a vízilabda érdeke, ezt tartottam szem előtt, így álltam oda a kétnapos tanácskozáshoz. Részletesebben még nem mennék bele az említett, most megismert javaslatokba, amelyeket a nyári, budapesti FINA kongresszuson akarnak benyújtani, hiszen előbb a hazai szövetség elnökségét szeretném erről tájékoztatni. Nyilván a játék korszerűsítése, gyorsítása az egyik legfontosabb.”

Anélkül, hogy valóban a részletekbe mennénk, annyi talán elárulható (különösen a korábbi hírekre támaszkodva), hogy minden bizonnyal az egyik kardinális döntés lesz a 11 játékos/meccskeret, aminek egyik fő célja, hogy a következi nyári olimpián, 2020-ban Tokióban a női csapatok létszámát nyolcról 12-re lehessen bővíteni. Hogy ehhez milyen egyéb szabályváltoztatások párosulhatnak (kispálya, kislabda, játékosok száma a vízben, támadóidő csökkentése, kiállítás idejének csökkentése, stb.), erről is döntés születhet – alakuljon bárhogy nyáron a FINA ülésen, dr. Molnár Tamás gyorsan hozzátette: minden ősztől, tehát a szezonzárás után következhet be.

Vízilabda hírek
molnár tamás
len