cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Nem könyököl, „csak” dolgozik

2017. január 16. 18:27

Märcz Tamás kapitány Gerendás György mellett a korábbi 145-szörös válogatott, Európa-bajnok, világkupa-győztes Németh Zsoltot nevezte ki a férfiválogatott edzőjének. Az UVSE szakvezetője nem az a magamutogató fajta, csendben, szerényen teszi a dolgát – a feladatok valahogy mindig megtalálják, aminél talán nem is kell jobb bizonyíték.

„A volt stábom, persze más felállásban összeállt! Gyurival együtt jók lesznek! Hajrá, fiúk!”

Merész András, női válogattunk korábbi szövetségi kapitánya írta ezt büszkén a közösségi oldalon, midőn kiderült: Märcz Tamás Gerendás György mellett Németh Zsoltot nevezte meg a férfiválogatott edzőjeként. Az azóta Kecskeméten dolgozó szakember kétség kívül nem dönthetett anno rosszul, ha segítői ilyen feladatot kaptak.

„Amikor kihirdették, hogy Tomira esett a szövetség elnökségének választása, felhívtam, és gratuláltam neki. Aztán meglepetésemre azt mondta, ő is akart keresni, mert szerepelnék az elképzeléseiben. Azt kérte, hogy gondolkodjak, de bevallhatom, nem volt min gondolkodni. Örültem, hogy számít a munkámra, így amikor a hivatalos formula szerint minden akadály elhárult, azaz többek között klubom, az UVSE szakmai igazgatója, Benedek Tibi is áldását adta a munkára, azonnal igent mondtam” – idézte fel a férfiválogatott edzői stábjába bekerülés napjait Németh Zsolt, akinek nagyon sok a közös pontja Märcz Tamással.

Mindketten a KSI-ben kezdtek, mindketten a BVSC-be igazoltak, mindketten onnan kerültek a válogatottba, mindketten nyertek dr. Kemény Dénes válogatottjával (Zsolt a ’95-ös Vk-cím mellett egy 1997-es Európa-bajnoki aranyat őriz a vitrinben), mindketten edzősködésre adták a fejüket, és mindketten dolgoztak, méghozzá együtt ugye a női válogatottnál. Nem mellesleg mindkettőjüknek az a Gerendás György volt hosszú évekig az edzője, akivel hármasban próbálnak megfelelni a kihívásoknak a nemzeti csapattal.

„Kétségtelen, Märcz Tomival mindig jóban voltunk, kis korkülönbség van csak köztünk, abszolút egy hullámhosszon vagyunk. Hasonló alapokat szereztük, ugyanazt a mentalitást szívtuk magunkba – többek között ugye Gerendás Gyuritól –, ugyanaz az iskola, munkamorál, ezek mind-mind befolyásolhatták a döntését, hogy engem választott” – tette hozzá Németh Zsolt, aki 2003-ban dolgozott együtt utoljára az általa nem véletlenül hatalmas szaktekintélynek nevezett Gerendás Györggyel, akit eztán közismerten Egerben „csinált” bajnokcsapatot.

A meginterjúvolt 45 esztendős szakember öt évig rengeteget tevékenykedett a női válogatottnál, ahol szomorúan konstatálta a 2015-ös világbajnokság után, hogy vége – másfél évre rá azonban férfiválogatott pólót vehetett magára. „Érdekes, fordulatos az edzi pálya, annyi szent. Nagyon szerettem a lányokkal dolgozni, Merész Banditól kaptam lehetőséget, jó ki csapatunk volt. A munkánk nem volt hiábavaló, nem is múlt el nyomtalanul, hiszen rá egy évre Bíró Attilával Európa-bajnokságot nyert a csapat, aminek nagyon örültem.”

002_MVLSZ_Ferfi_valogatott_edzes_Szolnok_20170106_Madar_David.jpgA korábbi kiváló bekk a vízben és a parton sem a hangjával, sokkal inkább a rá bízott feladatok megoldásával vétette magát észre – nincs ez másként edzői pályafutásában sem. Különösebb csinnadratta nélkül végzi feladatait, nem másban, kizárólag a munkában hisz. És azok rendre megtalálják.

„Sohasem könyököltem, kapálóztam, valóban valahogy maguktól jönnek a feladatok. Csinálom a dolgom, igyekszem mindenből tanulni. A férfiválogatott munkának azért is örülök, mert amellett, hogy mindez mekkora megtiszteltetés, tovább tanulhatok. Az edzői pálya ugyanis ilyen: tanulni, az embernek képeznie kell folyamatosan magát. Mondanom sem kell, a legjobb magyar játékosokkal együtt dolgozni bőven kimeríti ezt a lehetőséget. Természetesen azon vagyok, hogy amit eddig én elsajátítottam, továbbadjam a játékosoknak, a tapasztalatommal is segítsem őket.”

Tekintettel arra, hogy az edzői stábból ő volt egyedül részese a 2014-es hazai Európa-bajnoki őrületnek a Margitszigeten (a női válogatottal bronzéremnek örülhetett), és nyáron legalább akkora, ha nem nagyobb őrület lesz a Hajósban a világbajnokságon, szükség lehet a tapasztalatira. „Nyilván beszélünk majd erről is Tomival. A hazai környezet hatalmas motiváció lesz a játékosoknak. Nagyon sokan szeretik a pólót, hatalmas szeretet övezi a sportágat, annak képviselőit, a világbajnokságon arra kel figyelnünk, hogy nyugodtak maradjunk, és amikor arra van szükség, kicsit elszeparáltan tudjunk készülni.”

A várva várt világbajnokságig azonban még sok a feladat, számára speciel a klubjában is: az UVSE-t bent kell tartani az ob I-ben.

„Miután ezúttal a nehezebb csoportba kerültünk, értelemszerűen az eredményekben is megmutatkozik. De most jönnek majd olyan meccsek, amelyeken reális esélyünk van pontokat szerezni, gondolok itt elsősorban a Tatabánya és a Kaposvár elleni hazai meccsekre. A BVSC és a Miskolc ellen is jól játszottunk, kézben tartottuk a meccset, ám elég volt mindkét meccsen egy két-háromperces rövidzárlat, ami miatt vereséget szenvedtünk. Pechesek voltunk, igaz tényleg hullámzónak nevezhettem a teljesítményünket. Számunkra azonban majd a középszakaszban jönnek a legfontosabb meccsek, amelyeken kötelező annyi pontot szereznünk, hogy biztosan bennmaradjunk az első osztályban” – utalt az UVSE-vel rá váró feladatra.

Majd hozzátette, hogy a néhány éve létrejött UVSE egyik fő feladata a tehetséggondozás. Avagy momentán nem az ob I-es érmek, hanem maga a játék van náluk fókuszban: „A célunk, hogy egyetlen tehetség se tűnjön el! Afféle jövőképet akarunk előttük felállítani: erősödjenek bele fizikailag és szellemileg is az ob I-be, kapjanak itt minél több szerepet, bontogassák szárnyaikat, aztán ha később úgy alakul, jó szájízzel engedjük tovább őket. Említhetném Nagy Ádám vagy Vadovics Viktor nevét, akik nálunk nevelkedtek, de a Szolnokra igazoló Szatmári Kristóf, vagy a Kaposváron centerező Tóth Kristóf is nálunk játszott, velük biztos erősebbek lennénk. A lényeg nálunk az UVSE-ben tényleg a jövőkép biztosítása a fiatalok számára.”

A saját jövőképét klubja mellett a válogatott munka adja, február 10-12. között a XI. Volvo-kupán (ahol Szlovákia, Montenegró és Horvátország lesz a mieink ellenfele) hallhatja majd a férfiválogatott tagjaként (most edzőként) újra címeres felszerelésben a himnuszt. Cirka 19 esztendő után.


Vízilabda hírek
Férfi válogatott
németh zsolt
märcz tamás