cover image
Egyéb

Euroliga: jöhet a sorsolás

2017. január 16. 14:39

A három magyar csapat közül kettő is bejutott az Euroliga legjobb nyolc együttese közé, így az UVSE és a Dunaújváros várhatja a szombati sorsolást, de a búcsúzó BVSC mestere, Petrovics Mátyás is sok pozitívumot látott.

Pénteken bajnokit játszanak a legjobb magyar női csapatok, szombattól jöhet a válogatott felkészülés a jövő keddi Olaszország elleni világliga-mérkőzésre, de szombaton fél szemmel azért Tbiliszire is érdemes lesz figyelni. A grúz fővárosban ülésezik ugyanis az Európai Úszószövetség (LEN) TWPC bizottsága, és a pólós megbeszéléssel egyetemben sorsolnak a női Euroliga negyeddöntőjére is.

„Teljesen mindegy, kit kaptunk, nyernünk kell – mondta határozottan Áts Bertalan az UVSE edzője, aki csapatával csoportelső lett, így a másodikok közül kap majd riválist. – Folyamatosan javuló teljesítmény nyújtottunk a három nap során, és a legfontosabb mérkőzésen, a Messina ellen játszottunk a legjobban. Akkor a védekezés és a támadás is összeállt.”

Az előző idényben ezüstérmes UVSE az első napon remek védekezéssel nyert a Padova ellen (8–6), a másodikon hátékonyan támadójátékkal a Leidennel szemben (16–11), a harmadikon pedig elöl és hátul is összeállt a játék a Messina ellen (11–6). Gangl Edina remekül védett, Keszthelyi Rita 13 gólt szerzett a három meccsen, de mellettük is több jó teljesítmény akad.

A másik továbbjutó csapatunk, a Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics a második helyen végzett – így akár össze is kerülhetne a két magyar együttes, de reméljük, nem így lesz –, sőt Mihók Attila együttese még a csoportelső Olympiakosz Pireusszal is szoros meccset játszott.

„Egész más energiák mozgósítására van szükség az Euroligában, értelmezhető, a pozitív teljesítményeket jutalmazó játékvezetés volt, fejben is fel kellett nőni ahhoz, hogy nem adják ingyen a labdákat, az emberelőnyöket, mindenért oda kell tenni magunkat. Ebből adódóan komoly fejlődést láttunk a bekkek részéről, illetve a többieknél is a labda nélküli elmozgásokban, az átlövések minőségében. Ez az, ami előrevisz minket, egyénileg és csapatszinten is törekedni kell arra, hogy napról napra egyre jobb, minőségi teljesítményt nyújtsunk” – vont mérleget Mihók Attila, a dunújvárosiak trénere.

A harmadik magyar együttes, a BVSC-Zugló három vereséget szenvedett, de mindhárom meccsre jellemző volt, az első félidőben végig fej fej mellett haladtak a felek, aztán harmadik negyedben jött a hullámvölgy, és akkor kerekedtek felül a riválisok. A Vuliagmeni és Hanti-Manszijszk végül el is húzott, a Sabadell ellen viszont szoros meccset játszott a BVSC.

„Ha az eredményben nem is, az összképet tekintve az történt, amire számítottam, tudtam, hová kell tenni magunkat ebben az összeállításban, jó néhány nemzetközi szinten rutintalan játékossal – kezdte Petrovics Mátyás edző. – A Vulaigmeni ellen három, a Sabadell ellen négy, a Hanti-Manszijszk ellen másfél-két jó negyedünk volt, ez volt a maximum, amire most a csapat képes. Az egyéni hibákat elemezni kell majd, s az látszik, hogy következő szezonra, amikor szintén szeretnénk indulni a kupában, akkor a jó eredményhez legalább két-hátom meghatározó játékosra szükségünk van még, miközben a fiataloknak továbbra is adott lesz a fejlődési lehetőség. Akárkivel is játszunk, minden riválisunk szerepeltett légióst, mi nem, és nem is tervezzük, mivel más a klub filozófiája, de ezt nem is bánom. Sok olyan dolgot tudunk hazavinni, amiből majd profitálhatunk a bajnokságban. Köszönjük a lehetőség a klubnak, hogy indulhattunk az Euroligában, ez volt az első lehetőségünk, ez a kör már meghaladta a lehetőségeinket, bár szerettünk volna szorosabb eredményeket elérni.”

Euroliga, nők, negyeddöntő
Az UVSE lehetséges ellenfelei:
Hanti-Manszijszk (orosz), Mataró (spanyol), Dunaújváros
A Dunaújváros lehetséges ellenfelei: Sabadell (spanyol), Kirisi (orosz), UVSE
Vízilabda hírek
euroliga uvse dunaujvaros bvsc