cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Märcz Tamás: „Talán többet is kaptam, mint vártam.”

2017. január 8. 14:55

A szövetségi kapitány rendkívül pozitívnak ítélete meg a háromnapos szolnoki edzőtábort, elmondta játékosainak, hogy megérdemelték a meghívót, de rajtjuk tartja a szakmai a stáb a szemét, árgus szemekkel figyelik őket, hogy képesek-e húzóemberek lenni klubjaikban. A következő keret már a XI. Volvo-kupa (február 10-12.) kerete lesz!

Jelentjük, az ismerkedés jegyében megtartott edzések befejeződtek Szolnokon – sőt a Märcz Tamás vezette szakmai stáb már előremutató tréningeken tesztelte kiválasztott játékosait, első ütemben a korábban nyilvánosságra hozott húsz pólóst.

Vasárnap délelőtt még tartott egy edzést a szövetségi kapitány, akit így összegezte a mögöttünk hagyott felkészülési összetartást: „Mindenképpen hasznos három napon, öt edzésen vagyunk túl. Nyilvánvalóan nem csak ezek alapján kell bizonyos konzekvenciákat levonni, de fontos tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak. Megismertem testközelből rég nem látott játékosokat és olyanokat, akikkel sohasem dolgoztunk együtt. Nyugodtan állíthatom, mindenki jól helytállt, mindenki megfelelt azoknak az elvárásoknak, amelyeket előzetesen vele szemben állítottunk, mindenki bizonyította, nem volt véletlen a behívója. Napról napra egyre összeszokottabban játszottak, sűrűn cserélgettünk az egymás közötti játék során, így különböző társakkal szerepelhettek együtt a játékosok. Mindig kaptak is részfeladatokat, egyszerű taktikai elemeket kellett megvalósítaniuk. Fontosnak tartom kiemelni, hogy az ilyen edzéseken délelőtt rendre megfelelő rávezető tréninget tartsunk, hogy lehetőleg megelőzzünk minden megelőzhető sérülést. Hála istennek mind a húsz játékos egészségesen távozott. Szintén fontos, hogy remek hangulatban töltöttük el ezt a három napot, hiszen egyáltalán nem mindegy, milyen kedvvel távoznak, illetve érkeznek a következő összejövetelre.”

Sydney bajnokának hangját is érződik, elégedett, ilyennek képzelte az első napokat: „Talán többet is kaptam, mint vártam, hiszen gyorsabban sajátították el a játékosok a téli szünet után azokat a dolgokat, amelyeket gondoltam. Nagyon pozitív az összkép! A jövőben is szeretnék minden olyan hétvégét megragadni, amikor találkozhatunk, hiszen nagyon hasznosak ezek az edzőtáborok. Magas koncentrációt láttam, nem éreztem senkinél sem gátat, feszültségmentesen bizonyították a meghívó jogosságát. Biztos vagyok abban, hogy a húsz játékos közül sok ott lehet már akár a következő találkozón, a Volvo-kupán. Kezd körvonalazódni, milyen típusú játékot képzelek el, ők is látják, milyen vonalon mozog az az elképzelés, amit elterveztünk. Az emberelőnyök megjátszása terén szépen lépegettünk az edzéseken előre, a mozgásokat a játékosok idővel automatizmusként végezték, gyorsan megértették, mit kérnek az edzők – ez persze elvárás is velük szemben, nem véletlenül vannak a válogatottban.”

Vajon mivel búcsúzott Märcz Tamás a játékosoktól? Mit adott nekik útravalónak? Egyszersmind most hogyan tovább?

„Megköszöntem nekik a munkát, és azzal engedtem őket útjukra, hogy rajtjuk tartjuk a szemünket, fontos, hogy a klubjaikban a bajnokságban, illetve a nemzetközi porondon is húzóemberek legyenek. Ott ülünk majd a meccseiken a lelátón vagy éppen nézzük a felvételeket. Kértem őket, az itt látott lendületből ne vegyenek vissza, sőt – és akkor hamarosan újra találkozunk. Hogyan tovább? Elemzések és meccslátogatás. Ezen felül is bőven lesz teendő: a világbajnokságig korábban fixált programot megerősíteni vagy éppen törölni, kialakítani a végleges időbeosztást. Hamarosan a liga elé kerül egy javaslat, amelyben kérvényezni fogjuk, hogy majd a bajnoki alsóházi küzdelmeket hozzuk előre, ezzel is segítve úgy a játékosok, mint a szakmai stáb világbajnoki felkészülését.”

A kapitány legközelebb a XI. Volvo-kupára (február 10-12., Tüskeuszoda) hívja össze keretét – várhatóan 15-16 játékos kap majd meghívót. A bemutatkozás Szlovákia ellen lesz majd, utána Montenegró és Horvátország ellen játszik a csapat a hagyományosan rangos nemzetközi tornán.

Magyar férfiválogatott
Szövetségi kapitány:
Märcz Tamás
Edzők: Gerendás György, Németh Zsolt
Orvos: dr. Gábor Antal
Gyúró: Illés Roland
Mentális tréner: Kenyeres András

Keretedzés
Időpont:
2017. január 5–8.
Helyszín: Szolnok, Vízilabda Aréna

Meghívott játékosok
Kapusok: Decker
Attila (Honvéd), Lévai Márton (DVSE), Nagy Viktor (Szolnok)
Mezőnyjátékosok: Bátori Bence, Kovács Gábor, Nagy Ádám, Salamon Ferenc, Zalánki Gergő (OSC), Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Kovács Gergő (Eger), Fülöp Bence, Jansik Dávid, Mezei Tamás, Vámos Márton (Szolnok), Kovács Péter, Török Béla (BVSC), Manhercz Krisztián, Sedlmayer Tamás (Szeged), Tóth Márton (FTC)



Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás