cover image
Egyéb

Verseny van, most kell megmutatni!

2017. január 7. 10:20

„Ez jót tesz a válogatottnak” – utalt a riói olimpiát is megjárt, még mindig csak 19 esztendős Manhercz Krisztián a játékosok közötti bizonyítási vágyra. Sedlmayer Tamás úgy érzi, mérföldkőhöz érkezett, míg Török Béla feltett szándéka, hogy megmutassa, előnyére változott, és sikeres legyen a válogatott visszatérése.

Mint beszámoltunk róla, pénteken délután a meghívott húsz játékost egymás közötti játék során tesztelte Szolnokon Märcz Tamás és stábja – iparkodtak is rendesen az urak, hogy bizonyítsanak. Az edzés végeztével lerohanta a média őket, hosszú percekig nyilatkoztak: ki az újakra, ki a régi arcokra volt kíváncsi.

Közülük hármójukat, egy a felnőtt-válogatottban még nem szereplő, egy korábban játszó, illetve egy a régi éra második felében stabil csapattagot kérdeztünk röviden az első élményekről.

Kezdjük a sort az újonccal, aki persze abban a tekintetben mégsem az, hogy Benedek Tibor keretében már megfordult korábban. Ennek ellenére a szegediek tehetsége, Sedlmayer Tamás izgatottan érkezett a szolnoki összetartásra: „A kapitány az év utolsó napján hirdetett keretet, engem (Manhercz) Krisztián értesített, kétszer kérdeztem nála vissza, ugye, nem szórakozik. Annyira vártam, hogy szinte nem is akartam elhinni.”

029_MVLSZ_Ferfi_valogatott_edzes_Szolnok_20170106_Madar_David.jpgA 22. születésnapját az új éra első edzésnapján ünneplő pólós (akit klubedzője, Varga Péter bíztató, lelkesítő szavakkal engedett útjára) Szolnokon 30 tortaszelettel lepte meg társait, akik közül jó néhányat közelebbről ismer, lévén az utánpótlás-válogatottban játszottak együtt, ahol speciel ő volt a csapatkapitány: „Amikor Benedek Tibor behívott a keretbe, ugyanilyen boldog voltam, az első ob-es idényemen voltam túl, mégis szerettem volna megragadni, ami végül akkor nem sikerült. Ahhoz a csapathoz képest ebben a keretben most több a fiatal, többekkel játszottam már korábban együtt, de mindenkit jól ismerek, birkóztam, úsztam ellenük bajnoki és kupameccseken. Örülök, hogy a több kortársam kap bizonyítási lehetőséget, a fiatalok közül Manó és Zalánki Gergő már az olimpiát is megjárta, mondanom sem kell, az ő útjukat szeretném bejárni. Nagy reményekkel érkeztem, mérföldkőhöz érkezett a pályafutásom, szeretnék a szűkebb keretbe bekerülni, majd megcélozni a hazai vb-szereplést.”

A válogatottban még dr. Kemény Dénes idején nagy reményekkel bemutatkozó Török Béla – nem meglepő módon természetesen – szintén hasonló szavakat formált: „Vártam ezt a pillanatot, örülök, hogy visszatérhettem a keretbe. Hatalmas ambícióim vannak, mindenképpen bizonyítani akarom a kapitánynak, hogy a világbajnoki csapatban a helyem! Momentán ez a cél lebeg a szemem előtt!”

006_MVLSZ_Ferfi_valogatott_edzes_Szolnok_20170106_Madar_David.jpgA 26 esztendő fiatalember Märcz Tamás BVSC-jében talált újra magára – adódik a kérdés: meglátása szerint mennyit változott? „Szeretném azt gondolni, hogy sokat, és persze az előnyömre. Ezt persze nem nekem, hanem a kapitánynak kell eldöntenie. Én mindenesetre úgy gondolom, érettebb, tudatosabb lettem. Feltett szándékom, hogy mindezt a válogatottban is bizonyítani tudom.”

A még mindig csupán 19 esztendős Manhercz Krisztián rutinosan nyilatkozott a rá váró tévéseknek, újságíróknak – hiába, no, lassan kimondhatjuk, az egyik legstabilabb játékosunk. Persze ő „hárít”, és megfontoltan közölte: „Ez már egy másik történet, hogy milyen, azt még nem tudom természetesen. A saját igényszintem is megváltozott, hiszen szép, hogy ott voltam Rióban, de ezt a pozíciómat meg kell tartanom. Új kapitány van, más a csapat, újra bizonytani kell, megfelelni az elvásásoknak, ami új impulzust jelent, plusz motivációt ad.”

A kétkapus trénig első gólját szerző, Szegeden szereplő játékostól megkérdeztük, ő mit gondol erről a hazai vb-Tokió tengelyről? „Több szempontból megközelíthető történet ez. Ha azt veszem, 2013-ban sem úgy nyert a magyar válogatott világbajnokságot, hogy esélyes lett volna, akkor aztán a hazai vébén minden megtörténhet. Természetesen arra most nehéz volna választ adni, hogy mennyi idő kell nekünk ahhoz, hogy újra az egyik fő esélyesként induljunk csatába az aktuális világversenyen, de hála istennek a magyar vízilabda struktúrája, állománya, edzői garnitúrája van annyira erős, hogy rendre a legjobbak közé soroljanak bennünket.”

Az, hogy több egykori utánpótlás-válogatott társa kapott helyett Märcz Tamás keretében, elmondása szerint örömmel tölti el: „Bevallom, az elején furcsa volt, de jó érzés. A kétkapus meccsen a fehérek között öten voltunk, akik a két évvel ezelőtti, kazahsztáni U20-as világbajnokságon játszottunk, ez is bizonyítja egyrészt, hogy az utánpótlásunk azért jó úton jár, másrészt, hogy a fiataloknak igen is, megéri annyi munkát elvégezni. A versenyhelyzet egyértelmű, és csak jót tesz a válogatottnak.”

A keret ma Szolnokon zárt körben újabb edzéseken vesz részt, sőt vasárnap délelőtt is tréninget tart a kapitány.

Magyar férfiválogatott
Szövetségi kapitány:
Märcz Tamás
Edzők: Gerendás György, Németh Zsolt
Orvos: dr. Gábor Antal
Gyúró: Illés Roland
Mentális tréner: Kenyeres András

Keretedzés
Időpont:
2017. január 5–8.
Helyszín: Szolnok, Vízilabda Aréna

Meghívott játékosok
Kapusok: Decker
Attila (Honvéd), Lévai Márton (DVSE), Nagy Viktor (Szolnok)
Mezőnyjátékosok: Bátori Bence, Kovács Gábor, Nagy Ádám, Salamon Ferenc, Zalánki Gergő (OSC), Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Kovács Gergő (Eger), Fülöp Bence, Jansik Dávid, Mezei Tamás, Vámos Márton (Szolnok), Kovács Péter, Török Béla (BVSC), Manhercz Krisztián, Sedlmayer Tamás (Szeged), Tóth Márton (FTC)







Vízilabda hírek
märcz tamás
Férfi válogatott
török
sedlmayer
manhercz