cover image
Egyéb
Felnőtt Válogatott
Férfi

Bizonyítási vágy és jó hangulat a Märcz-csapat edzésén

2017. január 6. 19:34

A szövetségi kapitány az első teljes napját töltötte Szolnokon a keretével – délután már kétkapus edzést vezényelt. A találkozón minden meghívott odatette magát, érezhetően mindenki bizonyítani akart, emellett persze nem egy mosolyt csíptünk el. Ahogy kell.

Gólszerző: Manhercz Krisztián.

Az új éra első kétkapus mérkőzésének első gólját a szegediek ifjú, olimpiát is megjárt játékosa szerezte, az első nagy védését pedig a túloldalon Decker Attila mutatta be. Avagy a csütörtök esti szolnoki találkozás, a közös vacsora, majd a péntek délelőtti edzés után délután a játékon volt a hangsúly.

Az urak (köztük a 22. születésnapját ünneplő Sedlmayer Tamás) pedig igyekeztek becsülettel – nem véletlenül fogalmazta meg a stáb új tagja, a mentális felkészítés nagymestere, Kenyeres András (aki az edzést végignéző főtitkárral, Hesz Mátéval is megismerkedett), hogy „Úgy érzékelem, nagy a versenyhelyzet a játékosok között.”

Valóban. Mindez nyilvánvalóan örömmel tölti el Märcz Tamás szövetségi kapitányt is, aki a nyári összetartásig ezeken az alkalmakon tudja lemérni, kire számíthat, kik azok, akik megütik azt a mércét, amely majd a vb-keretbe kerüléshez szükséges. Az első alkalommal húsz játékost hívott meg, de mint korábban mondta, nyitott a keret, számít a jól ismert klasszisokra is (említhetnénk a Varga testvéreket, Dánielt és Dénest, valamint Hosnyánszky Norbertet), hiszen mint már közölte: „Továbbra is az a legfontosabb cél, hogy az idei budapesti világbajnokságra a lehető legerősebb kerettel szerepeljünk majd. Azt gondolom, hogy ez egy felejthetetlen sportélmény lehet minden játékosnak, aki majd részt vehet és minden áldozatot érdemes meghozni érte.”

A Szolnokon szerepet kapó pólósokon érződik, ennek szellemében dolgoznak – amikor a kapitány és segítője, Gerendás György először „kért időt” a kétkapus meccsen (Németh Zsolt a „karzaton” videózott), mindenki maximális koncentrációval hallgatta az intelmeket, majd egymás között is igyekeztek helyére tenni a helyére tenni valókat. Alkalmasint természetesen mosolyokat is felfedezhettünk, ergo szó sincs azért túlfeszült hangulatról, még úgy sem, ha kétség kívül többen is pályafutásuk nagy lehetőségeként élik meg a válogatott meghívót.

Illés Roland gyúró a meccs közben az órát kezelte, mindenki Tóni bácsija, dr. Gábor Antal orvos a játékot nézte, teljes volt tehát a felhozatal. Rangot adva a kétkapus meccsnek, a riói olimpiai döntőt vezető Molnár Péter, illetve Németh András fújta a sípot, tényleg élesben ment minden. Olyannyira, hogy a parti második felére, a sajtónyilvános részre megérkezett a médiahad is, azaz kamerák, interjúra váró újságírók előtt zajlott a találkozó.

„Húzd, Ádi” – szólt hátulról az ukáz az egyedül kapu felé úszó Nagy Ádámnak, aki bízott Nagy Viktorban. Miután ugyanis Mezei Tamás kiharcolt egy ötméterest, amelyhez aztán maga állt oda, a bírók és a kapitány is jelezte: mehet az ötös, ha pedig bemegy, utána fórt játszanak a kék sapkások. Nos, a szolnoki játékosok csatáját a kapus nyerte, amiben annyira bízott az OSC védője, hogy idejekorán elindult a másik kapu elé. Török Béla aztán persze „loholt” utána, de azért Decker előtt annyit nem flikk-flakkozott az ifjú, hogy utolérhesse. Néhány lóba jobbra és balra, majd labda a kapuban. Ezzel vezettek 9–5-re a fehérek, de természetesen nem az eredményen volt a hangsúly. A kékek aztán fordítottak, Török remek találata után a 13–9-es végeredményt Erdélyi Balázs fórgólja állította be.

A levezető úszás, nyújtás után a kapitány még maga köré gyűjtötte játékosait, néhány (bíztató) szóban értékelt, majd befejezettnek nyilvánította a tréninget. A főszereplők becsülettel állták a médiainterjúkat, búcsúzóul Gerendás György osztott meg egy kedves sztorit a kapitánnyal kapcsolatban: „Amikor volt egy négy a hármas lefordulás, és a támadó csapat finoman fogalmazva gyatrán játszotta meg az akciót, Tomi csak ennyit mondott: Na, remélem, a tévé ezt nem vette fel…”

No, igen, a szakvezető ennyire nyerni akar. És a csapat is, tegyük hozzá. A munka jelentjük, megkezdődött ennek az érdekében.

„Nagy intenzitással vetették bele magukat a játékosok a munkába. Délelőtt kicsit belekezdtünk a technikai, taktikai dolgokba is, ismerkedtünk egymással. A kétkapus meccsen látottakkal összességében elégedett vagyok, jó volt látni, hogy mindenki mennyire komolyan odaállt hozzá. Bízom mindenkiben, abban, hogy ezekkel a játékosokkal akár rövid-, akár hosszútávon sikeresek leszünk. A csapatot délelőtt meglátogatta dr. Kemény Dénes elnök is, mondani sem kell, ez is mekkora motivációt adhat a játékosoknak. A felkészülést szombaton folytatjuk, és még vasárnap délelőtt is lesz edzésünk. Igyekszünk minden alkalmat megragadni” – értékelt Märcz Tamás.

Magyar férfiválogatott
Szövetségi kapitány:
Märcz Tamás
Edzők: Gerendás György, Németh Zsolt
Orvos: dr. Gábor Antal
Gyúró: Illés Roland
Mentális tréner: Kenyeres András

Keretedzés
Időpont:
2017. január 5–8.
Helyszín: Szolnok, Vízilabda Aréna

Meghívott játékosok
Kapusok: Decker
Attila (Honvéd), Lévai Márton (DVSE), Nagy Viktor (Szolnok)
Mezőnyjátékosok: Bátori Bence, Kovács Gábor, Nagy Ádám, Salamon Ferenc, Zalánki Gergő (OSC), Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Kovács Gergő (Eger), Fülöp Bence, Jansik Dávid, Mezei Tamás, Vámos Márton (Szolnok), Kovács Péter, Török Béla (BVSC), Manhercz Krisztián, Sedlmayer Tamás (Szeged), Tóth Márton (FTC)
Vízilabda hírek
Férfi válogatott
märcz tamás