cover image
Egyéb

Tippmix Szuperkupa: az UVSE diadala

2016. december 27. 16:53

Áts Bertalan csapata jó védekezéssel 8–4-re győzte le a BVSC-t, így a bajnoki- és a kupagyőzelem után ezt a serleget is hazavihette.

Hogy mennyire komolyan vették a felek a Magyar Vízilabda Szövetség által újraélesztett Szuperkupát, jól jelzi, hogy a bemutatásnál a teljes arzenált felvonultatták, avagy itt is, ott is a legjobb csapatot küldték csatába az edzők.

Nem gálameccsről, hanem tétmeccsről van szó, amit jól bizonyított már az első negyed is, amelyben nemigen hagytak levegőt egymásnak a játékosok, szó sem volt könnyelműségről, sokkal inkább jól záró védelmekről. Gangl Edinának például egészen a negyed utolsó percéig nem kellett védeni – akkor azonban Varga Viktória járt túl az eszén. Más kérdés, nem sokkal előtte az Európa-bajnok kapus jól mozdult ki egy centerbejátszásra, ebből indította Keszthelyi Ritát, aki a kettő-egyes lefordulás végén Tóth Ildikót hozta kihagyhatatlan helyzetbe. Az UVSE felkészülési tornáján vállműtétje után visszatérő center első tétmeccsét játszotta az idényben, látszott rajta, bizonyítani akar önmagénak, és a lelátón helyet foglaló Bíró Attila szövetségi kapitánynak is.

Persze így voltak ezzel a többiek is, így például a 4. percben vezetést szerző Csabai Dóra, vagy a BVSC kapujában több labdát is hárító Bolonyai Flóra is. A 2–1-es első menet után a második elején regisztrálhattuk az első személyi hibát, miután Tóth Ildikó harcolt ki ötméterest Máté Zsuzsa ellen – ezt Szücs Gabriella értékesítette, így lépett el 3–1-re a bajnok. Sőt miután a zuglóiak támadásban abszolút blokkoltak (emberelőnyben speciel eladták a labdát), és Keszthelyi időkérés után fórban gólt jegyzett, tovább nőtt a bajnok előnye. Gyöngyössy Anikó mindent megtett, hogy csökkenjen, remekül forgatta meg Szücs Gabriellát – azt ötöst azonban Kisteleki Dóra kicsit gálásra vette, rafinált próbálkozását két kézzel védte Gangl Edina. Nem sokkal később mégis 4–2 lett: Kistelekiről kiállították Szücs Gabriellát (ezzel ő kipontozódott), a fórban pedig a falban kiemelkedő Máté Zsuzsa lőtt pontosan.

uvsebvscszuperkupa.jpgNagyszünet után Bolonyai nagy védését (Catherina van der Sloot próbálkozott) követően Kele Nikolett lapos lövése akadt be, majd kisvártatva Keszthelyi kapufás góllal válaszolt. A 2016-os esztendő játékosának választott klasszis lőtte csapata hatodik gólját is – előtte Bolonyai védéseit jegyezhettük fel. A BVSC küzdött, de támadásai továbbra sem igazán sikerültek, így pedig nehéz volt tartania a lépést az UVSE-vel. Különösen úgy, hogy emberelőnyben, időkérés után sem jött össze, amit elképzelt Petrovics Mátyás vezetőedző, aki morgott is egy sort Tamás Viktória lövése, de inkább az egész előnymegjátszás láttán…

Csapata védekezésben kétség kívül jobbat alkotott, ám gólok nélkül képtelenség volt közel lenni az UVSE-hez. A negyedik negyed elején aztán Kisteleki Hanna első találata után már négy, Keszthelyi negyedik találata után pedig már öt volt közte (8–3). Varga Viktória remek ejtése a 31. percben aprócska szépségtapasz volt BVSC-oldalon, hiszen továbbra is akadoztak a zuglói támadások. Az utolsó percben emberelőnyben sem történt másként, s így végül 8–4-ra nyert az UVSE, amely a bajnoki- és kupagyőzelem után a Szuperkupát is elhódította.

csabaidodoszk.jpg Áts Bertalan, az UVSE vezetőedzője: „A két csapat az időpont ellenére maximális erőbedobással játszott. Miután a Hajós uszoda zárva volt, itt, a Szőnyi úton edzettünk egyet hétfőn délután – ezúton is köszönöm szépen Petrovics Mátyás segítségét, hogy ezt elintézte. A jó védekezésünk a mérkőzésen a jó csapatmunka eredménye, támadásban pedig ezúttal is volt egy Keszthelyi Ritánk, aki négy góljával nagyon sokat tett hozzá a győzelemhez. Le a kalappal a csapatom előtt, ebben a naptári évben mindent megnyert idehaza, az Euroliga ezüstéremre sem lehet panaszom. Köszönöm a lányoknak, Benczur Márton kollégámnak, a szakosztály több edzőjének és teljes vezetésének, illetve a szurkolóinknak a munkát, a támogatást, egyúttal kívánok minden vízilabdabarátnak boldog új esztendőt!”

Petrovics Mátyás, a BVSC vezetőedzője: „Körülbelül ennyit várhattam, sőt védekezésben többet is kaptam a csapatomtól. Három hete nem játszottunk tétmeccset, ilyenkor a támadásokat nehezebb összerakni – ezt látszott is. Hátul kimondottan jó teljesítményt nyújtottunk, hat a hat ellen talán csak egy gólt kaptunk, Bolonyai Flóra pedig ezúttal is remekül védett. Erre lehet és kell alapozni!”

Tóth Ildikó, az UVSE játékosa: „Jól éreztem magam a vízben, örülök, hogy ezt a kupát is megnyertük. Hogy érzem magam? Százszázalékos állapotban vagyok, persze még játékba kell igazán lendülnöm, most a konditermi edzéseket és a gyógytornát igyekszem igazán szinkronba hozni.”

Tippmix Női Szuperkupa

UVSE–BVSC-Zugló-Diapolo 8–4 (2–0, 2–2, 2–1, 2–1)
Laky Károly Uszoda. Vezette: Petik A., Kun Gy.

UVSE:
Gangl – Czigány, Kisteleki H. 1, Szücs G. 1, Keszthelyi 4, Tóth I. 1, Csabai 1. Csere: van der Sloot, Hertzka, Kövesdi, Kuna, Takács V., Kiss E. Vezetőedző: Áts Bertalan

BVSC: Bolonyai – Farkas K., Kisteleki D., Leimeter, Tamás V., Máté Zs. 1, Gyöngyössy. Csere: Crittenden, Takács O., Pócsi, Koncz, Kele 1, Varga V. 2. Vezetőedző: Petrovics Mátyás
Vízilabda hírek
szuperkupa
nők
uvse
BVSC