cover image
Egyéb

A lányok is ötméteresekkel kaptak ki – az 5–8. helyért folytatják

2016. december 16. 9:22

Az új-zélandi leány ifjúsági világbajnokság negyeddöntőjében a nagyot küzdő magyar válogatott 8–8-as döntetlent játszott Olaszországgal. A büntetőpárbajban azonban elég volt egy hiba, és a rivális nyert – ebben az évben nem először szomorkodunk az ötösök után…

A csoportját megnyerő csapatunk alaposan kielemezte a nyolcaddöntőt is vívó olasz riválisát, ennek is hála az első negyedben hátul sikerült többé-kevésbé ellenállni a rohamoknak. A kivételt a negyedik perc jelentette, amikor is 36 másodperc alatt becsúszott egy gól hátrányból, illetve egy távoli lövésből. Nem lett volna gond, ha támadásban sikerülnek a dolgok – de nem sikerültek…

Próbálkoztak a lányok becsülettel, de nem jött össze semmi: a centerre behúzódó olasz zóna ellen gyengék voltak az átlövések, és sajnos emberelőnyben sem voltak pontosak a lövések. Még jó, hogy Lekrisznki Gina hátrányban leszedett egy labdát, illetve egy másikban a védelem produkált hibátlant, így csak 2–0-ra vezetett a rivális.

A magyar gólcsendet McHunu Hlengwie a 10. percben törte meg, ám sajnos átellenben gyorsan jött a válasz. Sőt a gondokat tetézte, hogy gyorsan egy távoli lövéssel már 4–1-re léptek el az olaszok. Baj volt, nagy baj. A vb-n meccselő Godova Gábor hangos vezényszavakkal igyekezett „felébreszteni” a társaságot – sikerrel tette! No, nem csak azért, mert Kiss Eszter nagy góllal szépítette, hanem azért is, mert hiába játszott szinte állandóan emberhátrányban a csapat, agresszív védekezéssel tartotta magát. S miután a negyed végén fórban támadhatott, s a McHunu–Hertzka Orsolya gyors akció révbe ért, a nagyszünetben sikerült egy gólra (3–4) felzárkózni.

A pozitív jelek hátul ezután is megmutatkoztak: mert igaz ugyan, hogy góllal kezdett az ellenfél, de emberhátrányban továbbra is biztos lábakon állt a csapat, Lekrinszki  nagyokat védett, erre pedig lehetett alapozni. És alapoztak is a lányok. Az egyre nagyobb harci kedv gólokban is megmutatkozott: Miklós Réka szépített, majd a harmadik negyed végén Kiss Eszter és újra Miklós Réka szólt hozzá a meccshez remek átlövéssel, így átvette a vezetést válogatottunk (6–5)!

A záró menetben fórban a plusz kettőért támadott a csapat, ám egy kapufa után máris a másik oldalon szólt a síp – és az olaszok nem hibáztak 5 a 4 ellen. Két gólos előny helyett lett így egyenlő…. Sajnos aztán az ellenfél a következő támadásából is eredményes volt, így 5.20-szal a vége előtt 7–6-ra a vezetett.

Emberelőnyben Hertzka Orsolya lőtte ki a rövid sarkot, majd Kiss Eszter labdaszerzése után ismét a vezetésért ment az attak. Fokozódtak az izgalmak, az orosz-amerikai negyeddöntő mellett ez a csata volt a legkiélezettebb. A nyolcadik találatot a sok fel-le úszás után 1.12-vel a vége előtt emberelőnyben, időkérés után Olaszország érte el előbb. A mieink 56 másodperccel a vége előtt kerültek emberelőnybe, Godova Gábor időt kért. A fór megjátszása sikeres volt, Miklós Réka hatalmas gólt lőtt a hosszú felsőbe! Lekrinszki védett egy távolit, odaát már nem jutott a csapat helyzetig, így 8–8-as döntetlennel ért véget a csata.

Következhettek az ötméteresek. Ebben 5–4-re Olaszország bizonyult jobbnak (Tóth Csege lövését védte az olasz cserekapus), így bejutott az elődöntőbe. A nagyot küzdő, minden dicséretet megérdemlő, ám mégis joggal szomorú mieink az alsó ágon először Görögország ellen mérkőznek.

Leány ifjúsági világbajnokság, Auckland
Negyeddöntő
Magyarország–Olaszország 8–8 (0–2, 3–2, 3–1, 2–3) – ötméteresekkel: 4–5
Magyar gólszerzők:
Miklós R. 3, Kiss E. 2, Hertzka 2, McHunu
A mérkőzés megtekinthető: itt

További eredmények:
Oroszország–Egyesült Államok 16–15
Hollandia–Kína 13–6
Görögország–Spanyolország 10–15

Az elődöntő párosítása: Oroszország–Hollandia, Spanyolország–Olaszország
Az 5–8. helyért: Egyesült Államok–Kína, Görögország–Magyarország

Az új-zélandi vb-keret
Lekrinszki
Gina, Magyari Alda – kapusok
Ádám Emília, Hertzka Orsolya, Kiss Eszter Lara, Koncz Hanna, Mchunu Hlengiwe, Mihály Kinga, Miklós Réka, Mucsy Mandula, Muzsnay Fanni, Tóth Csenge, Vályi Vanda – mezőnyjátékosok

Vízilabda hírek
Leány ifjúsági válogatott
faragó tamás