cover image
Egyéb
Szövetség
Felnőtt Válogatott
Férfi

Nagy várakozással

2016. december 15. 18:12

A 2000-ben olimpiai bajnok Märcz Tamás lesz a férfiválogatott új szövetségi kapitánya. A BVSC jelenlegi edzője elmondta, hatalmas megtiszteltetés számára, hogy őt választotta a Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége, és tudja, hogy a magyar vízilabdában mindig a lehető legmagasabb célokat kell kitűzni.

Gratulálunk!
Köszönöm szépen – válaszolta Märcz Tamás, aki a legtöbb szavazatot kapta a Magyar Vízilabda Szövetség csütörtöki elnökségi ülésén, ahol a férfiválogatott szövetségi kapitányáról szavzatak a tagok.
Mi volt az első gondolata, amikor megtudta, hogy ön lesz a szövetségi kapitány?
Megmondom őszintén, a döntés előtti utolsó órákban kezdtem el jobban izgulni, hogy ez sorsdöntő pillanat lehet az életemben. Délelőtt még nem foglalkoztam ezzel, de telt az idő, bennem is növekedett az izgalom. Nagyon örültem, amikor megcsörrent Kemény Dénes telefonja és közölte a hírt. Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen komoly tradíciókkal rendelkező országban, ilyen komoly elődök után engem kért fel az elnökség erre a feladatra. Ambíciózus vagyok, nagy várakozással tekintek a feladat elé, igyekszem a legjobb tudásomnak megfelelően ellátni majd a munkámat.
Melyek lehetnek most a következő lépések?
Egyeztetni kell Kemény Dénessel a továbbiakról, hiszen egyelőre ott tartunk, hogy én lettem a győztes a pályázatok és a szavazás alapján.
El tudja képzelni, hogy ne egyezzenek meg?
Nem tudom, biztos vagyok benne, hogy meg tudunk állapodni. A következő napokban esedékes sikeres tárgyalások kellenek ahhoz, hogy megkezdődjön a munka. Hiszen a pályázatomban is azt írtam, hogy nem június 1-től indul ez a feladat. Sűrű a naptár, de muszáj találni olyan időpontokat, amikor a válogatott együtt tud készülni. Ebben szeretném is kérni a klubedzők segítségét. A liga üléseken is elhangzott, hogy fontos a klubok elégedettsége is, de korábban sem volt ezzel gond, szerintem a jövőben is jól tud majd együtt dolgozni a válogatott a klubokkal.
Az egyeztetések és a szerződés aláírása után mikor tarthatja első edzését a Märcz Tamás vezette magyar válogatott?
Január első hetében szeretnék keretedzést tartani, meglátjuk, ez hogyan illeszkedik a klubok naptárába, de biztosan találunk megfelelő időpontot. A válogatott támaszkodik a klubokra, kettejük közt kölcsönhatásnak kell lennie, hiszen a válogatott sikere a klubok sikere. Szerintem a klubvezetők is átérzik ezt, és egyébként is jó a kapcsolatom az összes ob I-es edzővel, azokkal is, akik a válogatottakat adó kluboknál dolgoznak.
Mit jelent az ön edzői pályafutásában a szövetségi kapitányi poszt?
Mivel mi vagyunk a legjelentősebb vízilabda nemzet, ezért ez a legmagasabb állomás, ennél feljebb nem nagyon van. Akkor sem, ha az utóbbi két olimpián nem mi győztünk, de olyan sportágról beszélünk, ahol továbbra is a világ élvonalába tartozunk. Bármilyen időszakot él meg a magyar vízilabda, a célok mindig a legmagasabbak. Legyen szó barátságos meccsről, olimpiai döntőről, a cél mindig a győzelem. Folyamatosan nyomás alatt van a kapitány.
Bírni fogja?
Mindig is így volt. Aki a magyar vízilabdában él, az tisztában van ezzel. Nem lep meg a teher, szívesen vállalom.
Tudja már, hogy kik alkotják majd a stábját?
Természetesen folytak előzetes megbeszélések a stábról, a következő napokban lesznek újabb egyeztetések, és akkor hamarosan nyilvánosságra kerül a névsor.
Mi lehet a cél a jövő nyári budapesti világbajnokságon?
Alszerénység, ha a magyar vízilabdában valaki nem az első helyet tűzi ki, és alábecsülni sem szabad a csapatot, ezért mindig sikert várok, ahogy a közvélemény és a szakma is. Átrendeződött a vízilabda erősorrendje, kiegyensúlyozottabb a mezőny, mint például tizenhat éve, amikor a válogatottal olimpiát nyertem, de ettől függetlenül a célok nem változnak a jövőben sem. Mindenki ellen meg kell találni az ellenszert, a legerősebb riválissal szemben is.
Vízilabda hírek
Szövetségi hírek
Férfi válogatott
férfivalogatott marcz szovetsegi kapitány